Čemaž, oz. Allium ursinum ima veliko različnih domačih imen – gozdni česen, divji česen, medvedji česen, kačji lek.. Večina imen izhaja iz preteklosti in ima dejansko povezavo s tem, kar je čemaž – namreč čemaž ima vonj po česnu, čemaž resnično radi jedo medvedi.. Predvsem pa je čemaž zelo zdravilen (proti glistam v črevesju, za čiščenje kože, za hitrejše celjenje ran, je antiastmatik, znižuje holesterol, je diuretik in kar je najpomembnejše – zastonj, saj je to trajnica, ki raste v hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih.

Pri nabiranju čemaža morate paziti na to, da ga ne zamenjate s šmarnicami, ali podleskom – sicer ne vem, kako bi lahko človek te tri rastline med seboj zamenjal, vendar opozorilo je na mestu. Sam sicer opažam, da se je uporaba čemaža precej povečala v zadnjih letih, odker so ljudje končno začeli malce bolj gledati na to, kaj jedo, predvsem pa na to, da jedo zdravo hrano in po možnosti takšno, ki jo lahko naberejo sami.

Obstaja cel kup receptov s čemažem, ki so enostavni za pripravo, predvsem pa so odlični:
Čemažev pesto, ki je lahko odlična osnova za vse testenine. Čemaževa juha, ki je enostavna za pripravo… Sam uporabljam čemaž kot dodatek solati, dodatek regratu, ali pa za pire, namesto špinače. Možnosti je neskončno, samo izbrati morate pravo.

p.s.: seveda obstaja možnost, da vam okus čemaža ne sede, ker je preveč podoben česnu.

cemaz3

cemaz2

cemaz1