Slovenci smo zanimiv narod. Kljub temu da nas je samo 2 milijona, je v naši deželi največ strokovnjakov iz čisto vsakega področja, ki se ga lahko kdorkoli spomni. Ne veste o čem je govora? Seveda veste, samo pomislite, kako smo vsi pametni, ko na kavču, ali pa za šankom gledamo prenos nogometne tekme. Če bi trener in igralci imeli vso to znanje, ki ga imamo mi v sebi, ko sedimo na kavču, bi bili svetovni prvaki v čisto vsakem športu na tem svetu.

Sedaj lahko taisti princip apliciramo na vse ostale primere in ugotovimo, da smo Slovenci resnično posebneži. Zanimivo je videti kako preprosto bi komentatorji na spletnih mestih medijskih hiš v trenutku rešili probleme z recesijo, vmes sanirali SCT in uredili bilance NKBM-ja.

Glede na to, da smo vsi na Facebooku, potem ste verjetno dobili že n-povabil v razne skupine, ki bi karkoli spremenile, ki se borijo za pošten svet, oz. ki pozivajo na ceste za višji cilj. Seveda ste se pridružili takšni plemeniti ideji in na tem mestu se je vse skupaj za vas končalo. Namreč ravno to odraža to situacijo v kateri smo. Vsi smo mi teoretiki in imamo čudovite ideje in bi spreminjali svet .. Jebe nas preslikava teorije v prakso, oz. ko je treba karkoli dejansko narediti. Tam se vse skupaj konča, kajne?

Ko boste v teh dneh spremljali nogometne tekme s prijatelji, se spomnite tega zapisa in “tanrtabul” pametnega in vsevednega kavč komentatorja naslednji dan povabite na nogometne igrišče. Ne bo mu potrebno igrati 90 minut, ampak bo dovolj, če mu daste žogo in bo 10 minut tekal za njo po igrišču. Verjetno bo precej spremenil pogled na celotno zadevo, oz. bo naslednjič, ko bo želel spet pametovati vsaj za trenutek premislil, če ima njegova teorija kakšno vezo z realnostjo!

Če boste želeli opraviti s komentatorji na spletnih mestih, potem vsa stvar ne bo tako preprosta. Namreč oni so lepo skriti v varnem zavetju internetov in v končni fazi si verjetno niti ne želite, da bi vam oni krojili usodo države, kamoli podjetij! Lahko pa “za hec” ustvaritev na Facebooku skupino, ki se bo borila, za zgoraj omenjen, višji interes – recimo za manj mrtvih ježkov na naših cestah, ali pa za manj žvečilnih gumijev na avtobusih, ali pa recimo za bolj zeleno barvo drevja v urbanih naseljih. Število članov, ki vas bodo podpirali vas bo presenetilo, ampak če jih boste želeli spraviti na cesto, da bi reševali ježke, bo osip precej precej velik. Ampak saj se zavedamo, da je Facebook demokracija nekaj, kar nima veze z realnostjo, kajne?

Tale zapis bi lahko vlekel v neskončnost z vsemi primeri, ki jih srečujem zadnje čase in ko strokovnjaki rastejo kot gobe po dežju. Najbolj zanimivi v tej zgodbi so mi ravno tisti, ki se obračajo z vetrom in vsake toliko časa spremenijo svoje titule – ker to je kul in tako je treba to početi. No, v končni fazi, če bi vsi ti strokovnjaki za vse, ki obstajajo v Sloveniji, stopili skupaj in crowdsourcali, bi Slovenija postala najbolj uspešna država na celem svetu in samo nebo bi bilo meja!

23 Responses to V Sloveniji smo vsi strokovnjaki za vse!

 1. Ne pravim, da sem tiho med nogometom, vendar imaš čisto prav. :) Sam se 10 let brcal žogo in jo še vedno (rekreativno), pa vem da ni vse tako enostavno kot se zdi pred televizijo. Razni pametnjakoviči, ki vse vedo, gredo pa tudi meni na živce. Ob takih najraje utihnem in si mislim, kam gre ta svet. Po vsej verjetnosti taki isti ljudje vodijo državo ali hočejo spremeniti svet.

  • had pravi:

   o ja :) in to lahko apliciras na cisto vsako stvar v tem svetu. namrec tisti, ki niso nikoli poceli nicesar, so najbolj glasni :)

   recimo politiki, ki niso nikoli delali v gospodarstvu, bi totalno spremenilo vse v gospodarstvu :)))

 2. Davor pravi:

  99% internetnih komentatorjev in gostilniških pametnjakovičev lahko brez problema ignoriramo, ker taki v življenju sigurno ne bodo prišli do mesta, kjer bi lahko spreminjali naš vsakdan.
  Edini problem, ki ga vidim je, da ima večina teh osebkov volilno pravico.

  • Miha pravi:

   Če imamo kaj pravih ljudi na mestih, ki lahko kaj spremenijo (in za to verjamem, da jih imamo), potem bodo upoštevali tist en odstotek, če se jih bo le opazilo.

 3. Dixi pravi:

  Glede nogometa se ne strinjam. ostalo pa. Nogomet je globalni fenomen, enostavna igra z enostavnimi pravili. Nobene znanosti ali višje matematike ni tu. Pustite nam to igro, naj bomo vsi strokovnjaki. Tu je polno čustev, uspehov, porazov….Fuzbal je super.

  • had pravi:

   naceloma se strinjam s teboj, da je nogomet fenomen. ampak ce pogledas smucanje, kosarko, plavanje.. povsod je enako :) kavc komentatorji bi vse naredili boljse in bi nasi pobrali vse medalje, kar jih je mogoce :)

 4. Peter pravi:

  Mislim, da takšen način govoričenja “češ, Slovenci smo pa takšni pa takšni” dokaz ravno takšnega vseznalstva avtorja tega zapisa … Ti veš kakšen sem jaz, ker imam slovensko državljanstvo? Ne me basat! ;)

 5. Rok pravi:

  @had ti pa tvoje brezpredmetne teorije.. Pa saj si prava cvetka slovenske inteligence.. Ravno tvoj blog je napisan v smeri kot jo opisuješ.. Ti bi spremenil vse, kar bi se le delo..

  Primer:
  https://www.had.si/blog//2012/06/09/spletna-banka-deluje-do-1530/
  Torej si kaj spremenil na tem področju ? Si le kritiziral kaj ne.. Torej zakaj ti lahko drugi pa ne ?

  Je pa zelo zanimivo dejstvo, da si se spravil kritizirati kritike, sam pa ne preneseš dobronamerne kritike.. Torej si sam isti ali celo slabši od ljudi, ki kritizirajo pod pritiskom emocij.

  Najbolj ti laska, da se s teboj vsi bralci bloga strinjajo in ti pihajo na dušo (sicer je to že malo out, ampak nekateri ste malo starokopitni)…V primeru, da napiše nekdo svoje mnenje, pa čeprav, z dobrimi tezami, ga takoj “povoziš” s svojim prepričanjem…

  Zdaj pa z vso silo, ki je v tebi udari po meni… Verjetno sem še en nov dokaz neke tvoje nove teorije..

  Pa vse čestitke ob tvojem življenjskem delu…

  • had pravi:

   dragi rok, za razliko od tebe, jaz nisem parcialno kritiziral, ampak sem dejansko tudi predlagal kaj se da storiti.. seveda bi spremenil vse, tudi taksne, ki kritizirajo, samo da kritizirajo.. imas zelo prav in zelo se strinjam s teboj, ce si mislil to?

   v primeru bank – ali si ti funkcionalno nepismen, ali pa imam jaz probleme?

   hočem spletno banko, kjer bom lahko plačeval celo noč, če bom želel!
   hočem spletno banko, ki ne bo dva dni “skrivala” denarja, oz. drugače povedano – če nakažem denar v petek dopoldan iz ene banke, ga na drugo dobim šele v ponedeljek – ja, zanima me, ali se denar preko spleta v bistvu ročno prenaša iz ene banke v drugo?
   želim si, da bi bile spletne banke preproste za uporabo in da bi naredile nekaj na uporabniški izkušnji, ki je sedaj precej v “riti”, oz. si ne predstavljam, kako bi lahko spletno banko uporabljal kakšen starejši občan, če imam že jaz probleme (!)
   hočem, da imajo banke usposobljene ljudi, ki prodajajo spletno bančništvo, oz. so svetovalci in pomagajo strankam pri spletnih bankah – ne pa da človek nima niti pojma, kaj vse omogoča spletna banka in kaj je potrebno dodatno plačati
   če imam potrjen certifikat, s katerim dostopam do spletne banke, verjemite, da ne bom hodil k vam na banko podpisovat raznorazne nepomembne papirje! Zato imam overjen certifikat!

   dobronamerna kritika ni vedno konstruktivna.. ce imas kaj za kritizirati, daj z argumenti, ali pa povej resitev teh problemov..

 6. Rok pravi:

  @had sem pričakoval tak odgovor.. Si lep dokaz moji novi teoriji…

  • had pravi:

   se enkrat, ce nisi razumel.. poskusi s konstruktivno kritiko, ne pa dobronamerno – ta je namenjena samo tebi in tvojemu dobremu obcutku, ko nekoga poducis o necem..

   • Rok pravi:

    Svoja opažanja sem zapisal, kot že marsikdo, na katere pa imaš popolnoma enak odziv..
    Kritike na svoje mišljenje in zapise ne sprejmeš, ker misliš, da imaš vedno popolnoma prav..

    Banke so bile le ena izmed tem, kjer si bil kritičen.. Takih tem je na tvojem blogu malo morje…

    • had pravi:

     rok, se enkrat.. pokazi mi, kje si napisal konstruktivno kritiko.. kje si dal kaksen argument..

     ti pa tvoje brezpredmetne teorije.. Pa saj si prava cvetka slovenske inteligence.. Ravno tvoj blog je napisan v smeri kot jo opisuješ.. Ti bi spremenil vse, kar bi se le delo..

     tukaj ni bilo nicesar, razen, da si komentiral avtorja..

     Torej si kaj spremenil na tem področju ? Si le kritiziral kaj ne.. Torej zakaj ti lahko drugi pa ne ?

     v prejsnjem komentarju imas moje predloge, oz. zelje!

     Je pa zelo zanimivo dejstvo, da si se spravil kritizirati kritike, sam pa ne preneseš dobronamerne kritike.. Torej si sam isti ali celo slabši od ljudi, ki kritizirajo pod pritiskom emocij.

     Najbolj ti laska, da se s teboj vsi bralci bloga strinjajo in ti pihajo na dušo (sicer je to že malo out, ampak nekateri ste malo starokopitni)…V primeru, da napiše nekdo svoje mnenje, pa čeprav, z dobrimi tezami, ga takoj “povoziš” s svojim prepričanjem…

     Zdaj pa z vso silo, ki je v tebi udari po meni… Verjetno sem še en nov dokaz neke tvoje nove teorije..

     Pa vse čestitke ob tvojem življenjskem delu…

     komentiranje avtorja..

     ti je sedaj jasno, ali ponoviva vajo?

    • Rok pravi:

     Ti vedno napišeš konstruktivno kritiko ? Potem pa resnično ne veš kaj pišeš….

     Ja res si podal nekaj rešitev za banke, a pred TV pa jih ne ? Kako pa ti veš kako vsak posameznik doma komentira športne tekme ? Kako pa veš, da moje komentiranje športnih prireditev ne zajema rešitev v določenih situacijah ? Od kje ti te fiksne ideje ?

     Zakaj napadaš mene ? Šlo je za tvoje pisanje, ne moje… Jaz sem kritičen in to priznam… Žal nisem v tvojih ozkih okvirjih razmišljanja, zato udrihaš po meni…

     Če ti v mojem postu kaj ni jasno, mi prosim to sporoči, pa bova šla skozi.. Sicer mislim, da sem napisal na ravni osnovnošolca, ampak se bom potrudil le zate.. Lahko tudi skiciram in prilepim ??

 7. had pravi:

  @rok: se vedno nicesar konstruktivnega. evo, dokaz si mojo zgornjo teorijo. hvala!

 8. Rok pravi:

  Ja, sem tudi sam napisal, da si dokaz za mojo teorijo.. Hvala lepa za sodelovanje!

 9. Nejc pravi:

  had je res težko sprejeti kritiko nekoga ? Pač nekateri se s teboj ne strinjamo, pa če cel dan tukaj pišeš tvoje brezpredmetne teze in teorije…

 10. Janč pravi:

  Everybody IS an expert.

  Nothing to be ashamed about it.

  Proof:

  http://www.newyorker.com/archive/2005/12/05/051205crbo_books1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.