Slovenci smo zanimiv narod. Kljub temu da nas je samo 2 milijona, je v naši deželi največ strokovnjakov iz čisto vsakega področja, ki se ga lahko kdorkoli spomni. Ne veste o čem je govora? Seveda veste, samo pomislite, kako smo vsi pametni, ko na kavču, ali pa za šankom gledamo prenos nogometne tekme. Če bi trener in igralci imeli vso to znanje, ki ga imamo mi v sebi, ko sedimo na kavču, bi bili svetovni prvaki v čisto vsakem športu na tem svetu.

Sedaj lahko taisti princip apliciramo na vse ostale primere in ugotovimo, da smo Slovenci resnično posebneži. Zanimivo je videti kako preprosto bi komentatorji na spletnih mestih medijskih hiš v trenutku rešili probleme z recesijo, vmes sanirali SCT in uredili bilance NKBM-ja.

Glede na to, da smo vsi na Facebooku, potem ste verjetno dobili že n-povabil v razne skupine, ki bi karkoli spremenile, ki se borijo za pošten svet, oz. ki pozivajo na ceste za višji cilj. Seveda ste se pridružili takšni plemeniti ideji in na tem mestu se je vse skupaj za vas končalo. Namreč ravno to odraža to situacijo v kateri smo. Vsi smo mi teoretiki in imamo čudovite ideje in bi spreminjali svet .. Jebe nas preslikava teorije v prakso, oz. ko je treba karkoli dejansko narediti. Tam se vse skupaj konča, kajne?

Ko boste v teh dneh spremljali nogometne tekme s prijatelji, se spomnite tega zapisa in “tanrtabul” pametnega in vsevednega kavč komentatorja naslednji dan povabite na nogometne igrišče. Ne bo mu potrebno igrati 90 minut, ampak bo dovolj, če mu daste žogo in bo 10 minut tekal za njo po igrišču. Verjetno bo precej spremenil pogled na celotno zadevo, oz. bo naslednjič, ko bo želel spet pametovati vsaj za trenutek premislil, če ima njegova teorija kakšno vezo z realnostjo!

Če boste želeli opraviti s komentatorji na spletnih mestih, potem vsa stvar ne bo tako preprosta. Namreč oni so lepo skriti v varnem zavetju internetov in v končni fazi si verjetno niti ne želite, da bi vam oni krojili usodo države, kamoli podjetij! Lahko pa “za hec” ustvaritev na Facebooku skupino, ki se bo borila, za zgoraj omenjen, višji interes – recimo za manj mrtvih ježkov na naših cestah, ali pa za manj žvečilnih gumijev na avtobusih, ali pa recimo za bolj zeleno barvo drevja v urbanih naseljih. Število članov, ki vas bodo podpirali vas bo presenetilo, ampak če jih boste želeli spraviti na cesto, da bi reševali ježke, bo osip precej precej velik. Ampak saj se zavedamo, da je Facebook demokracija nekaj, kar nima veze z realnostjo, kajne?

Tale zapis bi lahko vlekel v neskončnost z vsemi primeri, ki jih srečujem zadnje čase in ko strokovnjaki rastejo kot gobe po dežju. Najbolj zanimivi v tej zgodbi so mi ravno tisti, ki se obračajo z vetrom in vsake toliko časa spremenijo svoje titule – ker to je kul in tako je treba to početi. No, v končni fazi, če bi vsi ti strokovnjaki za vse, ki obstajajo v Sloveniji, stopili skupaj in crowdsourcali, bi Slovenija postala najbolj uspešna država na celem svetu in samo nebo bi bilo meja!