Beseda crowdfunding se bo v prihodnosti precej uporabljala, saj ne bo denarja za projekte, ki niso namenjeni izključno monetizaciji in je to eden izmed načinov, kako priti do sredstev. In v tem kontekstu, se mi zdi ideja Aleša Špetiča, glasnika digitalnih tehnologij o crowdfundingu za razstavo GOTO 1982 ideja vredna podpore, kot tudi ideja, za katero bom doniral 10 eurov.

Razstava GOTO 1982, ki sta jo pripravila Muzej novejše zgodovine in Računalniški muzej v nastajanju, nas popelje čez preteklost in nas vrne v računalniške čase od Enigme, ZX Spectrumov in do domačih računalnikov Iskre Delte in Gorenja. Aleš Špetič je v zapisu Zbiranje sredstev za GOTO 1982 zapisal zakaj se zbira denar, kot tudi način, kako se le ta zbira.

Z zbranimi sredstvi se bo omogočilo:
– da bo razstava brezplačno odprta za javnost
– dodaten pedagoški in družabni program, ki bo javnosti še dodatno približal računalništvo in njegov razvoj pri nas
– izdajo kataloga razstave

Akcijo zbiranja sredstev pričenjamo danes in potrudili se bomo, da bomo do 21.6.2012 zbrali 13.000 EUR, kolikor je potrebno za načrtovane aktivnosti. Menim, da bi računalničarji to lahko zbrati in tako prispevali družbi. S tem bomo tudi pokazali, da se z malo dobre volje da premakniti marsikaj in narediti nekaj dobrega.

S pozivom za donacijo želim nagovoriti vse, posameznike in podjetja, katerim računalniki omogočajo uspešnost in delo. Z veseljem poročam, da se je kot prvi akciji pridružil minister Žiga Turk z osebno donacijo za podporo razstavi in s tem postavlja zgled za vse. Vabim vse računalničarje, pedagoge in podjetja, da se vpišete na seznam donatorjev, da vam lahko pošljemo potrebna navodila in morebitno dokumentacijo za sodelovanje v akciji. Ker želimo v akcijo vključiti širok krog prijateljev, bomo akcijo dnevno spremljali na mojem blogu, kakor tudi na tviterju oznako #GOTO1982.