Če ste v teh dneh prejeli klic iz številke +881945110475, ki vam je seveda neznana, potem NE vračajte klica! Simobil je na svojem spletnem mestu objavil Obvestilo o možnih poskusih zlorab – klici iz tujine, kjer so med drugim zapisali:

V zadnjem času opažamo povečano število klicev s številke, ki se začenja +881, pripada pa Global Mobile Satellite System. Če uporabnik tak klic vrne, se mu zaračunajo stroški po veljavnem ceniku za mednarodne klice – v omenjenem primeru je cena klica na satelitska omrežja po veljavnem ceniku 5,80 EUR (nižja tarifa, ki velja od ponedeljka do petka od 19.30h do 7.30h ter ob sobotah, nedeljah in praznikih ves dan) oz. 9,00 EUR (višja tarifa, ki velja od ponedeljka do petka od 7.30h do 19.30h). Če uporabnik tak klic le sprejme v Sloveniji, se mu to ne zaračuna, saj se dohodni klici, sprejeti v domačem omrežju, ne zaračunavajo.

Torej, če ne želite povišati vašega mesečnega računa, ne vračajte zgrešenega klica, saj vas takšno početje lahko stane 5 in več eurov! Lahko se oglasite na klic, vendar bo verjetno veza takoj prekinjena – v tem primeru ne plačate vi nič!
Ti, ki to počnejo, so se lotili tega na zelo prefinjen način, saj kličejo številke po vrsti. Radovednost, kdo vas je klical iz tujine, pa se lahko precej drago plača!

12 Responses to +881945110475 – ne vračajte klica!

 1. Anonimno pravi:

  Zakaj Simobil ne prepreči temu klicatelju, da kliče vse po vrsti?
  Veliko je takšnih naročnikov, ki niso seznanjeni s tem in bodo veselo klicali nazaj.
  To ni ravno uporabniku prijazno :) Te stvari bi morali urediti oni ali pa da bi vsaj obvestili uporabnike. Twitterja žal ne uporabljajo vsi.

  Sicer pa… Nekaj se tudi zasluži na tem, ne :)

 2. katja pravi:

  Kaj pa rečejo, ko jim vrneš klic? :D

 3. StiH pravi:

  Kaj pa če ti rata tak klic dvignit? Plačajo oni al ti? :P

  Mi pa ni jasno, kaj bi mel kdo od tega, če te kliče iz satelitskega omrežja? Razen operaterjev, tu ne vidim, kdo ima profit, torej bi za temi klici lahko stali tudi operaterji?

  • had pravi:

   takrat plačajo oni, ampak verjetno sam enkrat zazvoni :) vedo, kaj delajo :)

   operaterji v povezavi s “pokvarjenci” pa se denar dobro deli :)

  • Hitri pravi:

   Profit imajo: drzava (ddv), lokalni operater npr. Simobil, satelitski provider cifer (globalstar), premium telecom (firma ki poveze lokalca in satelit in pri satelitu vzame cifre in naredi ivr) in pa koncno klient premium telecoma, ki spama tel cifre s svojo dodeljeno sat. Stevilko.

   Zakaj se ne blokira cifer ? Ker ceo simobila dobi za to kes pod mizo, simobil pa na mizo. Sat provider, premim telecom etc.. Niso velikokrivi, pac izrabljajo sistem, primarno so krivi lokalni operaterji, ki so pogoltne svinje in to dovolijo.

 4. Anonimno pravi:

  Po eni strani se ta simobil zelo trudi in je user friendly ko preko twitterja sporoča kako naj ukrepamo proti zlorabi, ampak po drugi strani pa se jasno zavedajo, da bo recimo potencialno 75% ljudi poklicalo na to številko. iluzija dobrote. ah preljubi kapitalizem :)

  Če bi blokirali številko za katero se ve, da ni klicatelja bi bil problem rešen… to bi lahko naredili čisto diskretno ampak ne naredijo. zavedimo raje par uporabnikov z našo dobroto in obvestilom na naši spletni strani.. dobiček bo še vedno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.