Anže Kopitar, hokejski igralec Los Angeles Kingsov in dobitnik Stanleyevega pokala, je v preteklih tednih poskrbel, da smo Slovenci prebedeli noči pred TV zasloni in da se je o Sloveniji govorilo povsod. Na šesti tekmi so premagali ekipo New Jersey Devilsov s 6:1 in tako je Anže Kopitar, kot prvi Slovenec dvignil Stanleyev pokal. Hrušica je postala po svetu zelo znano mesto. Anže Kopitar ni postal MVP, ampak za to ima 24 letnik še dovolj časa. Ponosen sem na njegov uspeh in vesel, da je doživel svoje sanje in da je njegovo odrekanje končno poplačano!

Anžeta lahko najdete na:
Twitter – @anzekopitar
Facebook – Anze Kopitar
Spletno mesto – http://www.anzeseleven.com/

Seveda so naši mediji izkoristili to priložnost in Anže Kopitar je bil prisoten povsod – poročila so se začela z njim, poročanje v živo iz Hrušice, poročanje iz LA-ja.. Anže Kopitar je postal nacionalni junak in Slovenci smo postali narod hokejistov. Kljub temu, da v teh dneh poteka nogomet, je bil Anže Kopitar v prvem planu! In prav je tako! Pozitivna zgodba in človek, na katerega smo lahko ponosni vsi! Verjetno se sedaj že sprašujete, kje je zanka v tem zapisu? Ja, prihajamo do nje!

Ali je Anže Kopitar je za promocijo Slovenije v zadnjih tednih naredil veliko več, kot pa država v zadnjem letu, je zanimivo vprašanje? Ampak to ni poanta! Poanta je v tem, da je postal Anže nacionalni simbol, do katerih pa imamo pričakovanja. In ne samo pričakovanja – lastimo si te ljudi, kot da so naši. Ko jim uspeva, smo z njimi, ko gre njihova pot navzdol, nas ne zanimajo več. Cel kup takšnih zgodb je že napisala zgodovina Slovenije in verjetno se jih tudi vsi spomnimo.

Samo kot primer. Ali bodo vsi ti navdušenci nad Anžetom Kopitarjem še vedno tako navdušeni nad njim, če bo zavrnil sodelovanje z reprezentanco – pa naj bo vseeno, ali bo to naredil zaradi urnika, zaradi načina igranja hokeja v Europi, ali pa bo zavrnil igranje zaradi možnosti poškodbe s katero bi lahko ogrozil svojo kariero? NE! Takrat se bo nanj prelilo cel kup gnoja, kot smo že navajeni na določenih športnikih, ki so zavrnili sodelovanje z reprezentanco.

Ali pa če se bo odločil, da zamenja državljanstvo, ker mu bo igranje za reprezentanco ZDA omogočilo lagodno življenje, tudi po koncu njegove kariere. Se bo takrat spremenil odnos do našega nacionalnega junaka?

Zanimiv se mi zdi še en paradoks. V Sloveniji imamo cel kup hokejskih navdušencev (očitno!), na Jesenicah pa hokejski klub Acroni Jesenic ne bo tekmoval v Ligi Ebel zaradi finančnih težav. Kaj če bi ti navdušenci poskušali zbrati finančna sredstva in pomagati klubu iz njegov težav? Seveda ne bi bilo to samo zbiranje sredstev, ampak bi bilo dejansko tudi odločanje o vodstvu kluba in vsem ostalem, kar sodi zraven?

Evo, takšen je moj pogled na to zgodbo! Upam, da se motim in da bomo razumeli Anžeta, ne glede na to, kaj se bo kdaj odločil in da ga bomo spoštovali tudi v primeru, ko ne bo več najbolji igralec NHL-a, oz. ko njegovo moštvo ne bo zmagovalo! Včasih je potrebno na stvari pogledati iz drugega zornega kota in vse je drugače!

Bravo Anže!