Živimo v hitrih časih – hitri internet, hitri avtomobili, hiter način življenja. Splet je postal nekaj samoumevnega, predvsem pa so se stvari precej spremenilo s pojavom družbenih medijev – Facebook, Twitter,… Spremenila se je tudi vsebina na spletu. Če je bilo pred pet in več leti veliko upanja namenjenega blogerjem, ki bodo postali “državljanski novinarji” in bodo ustvarjali kvalitetne, originalne vsebine, je le to upanje počasi zamrlo. Nekaj blogerjev pri nas še vztraja in ustvarja originalne vsebine, veliko jih je zamenjalo blog za hitrejše komunikacijske kanale, nekateri so se odločili, da je to izguba časa..

Če pogledamo medijsko spletno krajino pri nas, potem je vsa stvar še precej bolj žalostna. Večina tujih novic, ki jih objavljajo naši spletni portali je pobrana iz tujih virov (da raje ne začnem pizditi nad avtorskimi pravicami fotografij, ki jih objavljajo!), domača vsebina pa je v večini primerov iz istega vira – STA. In kar je še lepše pri celotni zgodbi, mediji sami med seboj povzemajo zgodbe, čeprav niso resnične in jih niti nihče ni preveril – ampak takle mamo, saj smo v Sloveniji!

In sedaj vprašanje zate bralec, bralka! Kdaj si nazadnje delil s svojimi prijatelji originalno vsebino na Facebooku, ali recimo na Twitterju? Generična fotografija, recimo ob petkih sonce, ki si jo nekje našel na spletu in jo objavil ne šteje pod originalno vsebino! Tudi to, da si našel zanimivo novico na nekem spletnem portalu in jo tvitnil ne šteje!

No, ne zahtevam odgovora, ker ga v večini primerov tudi poznam. Namreč veliko lažje, predvsem pa veliko bolj lagodno je nekje nekaj najti in le to deliti z ostalimi. Zakaj bi človek razmišljal, zakaj bi človek ustvarjal, če pa lahko kopira in izpade kul, kajne?

Če pogledam samo Facebook in vse “fan page”, bo danes definitivno največkrat uporabljen stavek – kako lep dan in pa sončen vikend želimo vsem. Mogoče je tudi kje kdo, ki se bo malce bolj potrudil in bo zastavil vprašanje kako boste preživeli vikend in množice bodo huronsko komentirale in lajkale, da se bodo Facebooku sesuvali strežniki! 

Mogoče sem samo jaz tak, da pogrešam originalno vsebino – lastne fotke, čeprav niso profesionalne, lastne misli, oz. tekste, pa čeprav niso za Pulitzerjevo nagrado, kot tudi to, da na Facebooku “guruji” z menoj komunicirajo na malce višjem nivoju, kot na nivoju bebca in me s poceni forami ne poskušajo spraviti v množični delirij.

Originalnih, oz. avtorskih vsebin je čedalje manj na spletu, kljub temu, da ima čedalje več ljudi dostop do interneta in so komunikacijski kanali zastonj za uporabo. Ali se ljudem samo ne da razmišljati ali pa preprosto nimajo časa za to, ampak ker obstajajo povsod (koliko profilov na spletu imate??) je potrebno povsod nekaj deliti? Je to res smisel vsega skupaj?