Proslava ob dnevu državnosti – nastopajoče folklorne skupine

V zapisu Ko država pokaže svoj pravi odnos do ustvarjalcev in kulture – izvedba državnih proslav sem med drugim zapisal:

Konec junija je prva proslava, ki naj bi jo ustvarjalci ustvarili brezplačno, za promocijo in “izgradnjo imena”. Ti šment, jaz sem bil prepričan, da priprave na takšno proslavo trajajo precej dlje časa. Predvsem pa da se takšne proslave tudi iz logističnega vidika ne da narediti v mesecu dni! Namreč, bi razumel če bi bil tole razpis za pripravo proslave naslednje leto – tole se mi pa vse skupaj zdi precej “neslana” šala, oz. 1. aprilska šala. Jebiga, pač ne bo proslave, tako kot ne bo kakšnega prostega dne, tako kot bodo še marsikaj spremenili taisti, ki so sedaj na ablasti.

Celoten odnos se mi zdi precej “pišmeuhovski” in dejansko prikazuje situacijo, ki je na področju kulture prisotna v Sloveniji. Me zanima, če bodo ti ustvarjalci proslave, ki se bodo prijavili na razpis lahko šli v Mercator po hrano za svoje otroke in jo bodo dobili, ker so ustvarili proslavo za dan državnosti in imajo prepoznavnost!

Vendar so se našli umetniki, pripravljeni na sodelovanje, na žalost je pogled na listo sodelujočih precej smešen, saj ne izpade kot državna proslava vse skupaj, ampak bolj kot kakšna lokalna veselica. Nastopajoči na proslavi (vir):

Kulturni program proslave se bo začel z nastopom Orkestra Slovenske filharmonije, ki bo izvedel Slovenske ljudske plese Alojza Srebotnjaka. Nadaljeval pa z nastopi folklornih skupin:

  • folklorna skupina Dragatuš, ki bo predstavila plese iz Bele krajine
  • folklorno društvo Kres Novo mesto, ki bo pokazalo dolenjske plese
  • folklorna skupina Emona in primorske plese iz okolice Gorice
  • akademska folklorna skupina France Marolt, ki bo uprizorila koroške plese Mežiške doline in plese ljubljanskega predmestja
  • folklorna skupina Tine Rožanc, ki bo odplesala gorenjske plese
  • akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, ki bo izvajala štajerske plese
  • folklorna skupina Marko iz Beltincev, ki bo poustvarila prekmursko plesno izročilo

Tko se dela proslave! Bravo naši!