V Dnevniku je danes članek, kjer svojo izkušnjo z dragim mobilnim internetom, oz. dragim prenosom podatkov na Hrvaškem opisuje Žan, ki na prvo žogo ni ravno najbolj razgledano bitje, vendar ni edini, ki se mu je zgodilo, da ko je prišel iz dopusta na Hrvaškem, je bil račun za telefon dražji, kot pa celotne počitnice.

Ko se je 27-letni Žan vrnil z dopusta na hrvaški obali, ga je v poštnem nabiralniku kmalu pričakal neprijeten spomin – položnica za mobilni telefon v vrednosti nekaj evrskih stotakov. “Imel sem vklopljeno samodejno posodabljanje aplikacije in sem prek interneta neprestano prenašal podatke,” je bil neprijetno presenečen Žan. (vir)

Dejstvo je, da ima zelo veliko uporabnikov pametne mobilne telefone med njimi jih je veliko, ki so presenečeni, ko pridejo z dopusta na Hrvaškem in je njihov mobilni račun primerljiv s ceno dopusta, ki so jo plačali. Prenos podatkov na Hrvaškem je zasoljen in pametni telefoni se sami povezujejo na internet in posodabljajo aplikacije za vreme, rss-e, ali pa sinhronizirajo elektronsko pošto. Slednje pomeni veliko povezav, ki so sicer kratkotrajne, vendar se vsaka zaračuna po dobri ceni.

Moj nasvet je preprost – če želite prihraniti pri računu mobilnega operaterja, potem izklopite prenos podatkov v tujini, ali pa vsaj vklopite limit:

Za telefoniranje se telefon, vsaj v mojem primeru, uporablja precej precej redko, vendar je vseeno včasih pametno preveriti cenik odhodnih in dohodnih klicev za posamezno državo:

Seveda obstajamo ljudje, ki si dopusta brez interneta ne znamo predstavljati. In namesto da bi vzel na morje samo kopalke in užival v soncu in morju, gre z menoj ponavadi cel kup igrač – dva iPhoneta, iPad, MacBook, da o foto opremi niti ne govorim.

Zakaj bi na Hrvaškem potreboval mobilni internet? Ker lastniki apartmajev ne razmišljajo o turistih in jim ne morejo ponuditi zastonj interneta, ker so cene internta v hotelih krepko zasoljene ( 25 kun in več na dan) in se veliko bolj splača imeti svojo alternativo, ki je vedno pri roki. Seveda se strinjam z mnenjem, da se da na počitnicah preživeti brez interneta. No, jaz tega še nisem poskusil in močno dvomim, da bi tvegal in to res naredil!

Jaz že drugo leto uporabljam Bonbon SIM kartico – namreč 3 kune za dnevni prenos 300 MB je “zastonj”. Torej, če iščete poceni dostop do interneta na Hrvaškem, potem je tole prava izbira.

Kupiš BonBon internet SIM kartico za 10eur in jo polniš po mili volji (zraven dobiš še 30kun dobroimetja za 10 dni interneta).  Če aktiviraš Dnevni internet paket za 3kn, dobiš 300MB dnevno za surfanje po internetu! To opcijo aktiviraš tako, da pošlješ hocu, deaktiviraš pa z necu na številko 0977. Ta cena velja od trenutka, ko prejmeš povratno obvestilo, do natanko polnoči. Če ne odjaviš storitve, se ti avtomatsko podaljša!

In sedaj še najboljši del – kolega Sebastjan vam takšne kartice pošlje po povzetju10 dni internet surfanja, dnevno 300MB prenosa vas tako stane 10,90EUR

Naročilo SIM kartice izvedete preko spletnega mesta http://www.mojbonbon.net/, kamor vpišete promocijsko kodo HAD001 (zraven dobite še presenečenje!), prav tako so na spletnem mestu vse informacije o aktivaciji, kot tudi nastavitvah in vse ostalo!

Kot sem omenil že prej – jaz sem lansko leto vzel to kartico (poleg mene še cel kup kolegov) in sem najbolj zadovoljen človek, saj lahko vsakič, ko grem na Hrvaško, surfam skoraj do nezavesti in ne pokurim 300 MB dnevnega prenosa podatkov. No, kartico sem seveda tudi parkrat polnil vmes, kot je to potrebno.

Za nastavitve Interneta in MMS-ja za Bonbon:

Bonbon i T-Mobile (Internet/MMS)

APN: web.htgprs
Proxy: 010.012.000.003
IP port: 8080

APN: mms.htgprs
Server: mms.bonbon.com.hr/servlets/mms
Proxy: 010.012.000.004
IP port: 8080

Navodila za USB stick (modem):
Access Point Name – APN): web.htgprs
Phone Number: *99#

Če želite pošiljati SMSe, je potreben vpis SMS centra: +385970703