Hrvaška, dopust in stroški z mobilnim internetom

V Dnevniku je danes članek, kjer svojo izkušnjo z dragim mobilnim internetom, oz. dragim prenosom podatkov na Hrvaškem opisuje Žan, ki na prvo žogo ni ravno najbolj razgledano bitje, vendar ni edini, ki se mu je zgodilo, da ko je prišel iz dopusta na Hrvaškem, je bil račun za telefon dražji, kot pa celotne počitnice.

Ko se je 27-letni Žan vrnil z dopusta na hrvaški obali, ga je v poštnem nabiralniku kmalu pričakal neprijeten spomin – položnica za mobilni telefon v vrednosti nekaj evrskih stotakov. “Imel sem vklopljeno samodejno posodabljanje aplikacije in sem prek interneta neprestano prenašal podatke,” je bil neprijetno presenečen Žan. (vir)

Dejstvo je, da ima zelo veliko uporabnikov pametne mobilne telefone med njimi jih je veliko, ki so presenečeni, ko pridejo z dopusta na Hrvaškem in je njihov mobilni račun primerljiv s ceno dopusta, ki so jo plačali. Prenos podatkov na Hrvaškem je zasoljen in pametni telefoni se sami povezujejo na internet in posodabljajo aplikacije za vreme, rss-e, ali pa sinhronizirajo elektronsko pošto. Slednje pomeni veliko povezav, ki so sicer kratkotrajne, vendar se vsaka zaračuna po dobri ceni.

Moj nasvet je preprost – če želite prihraniti pri računu mobilnega operaterja, potem izklopite prenos podatkov v tujini, ali pa vsaj vklopite limit:

Za telefoniranje se telefon, vsaj v mojem primeru, uporablja precej precej redko, vendar je vseeno včasih pametno preveriti cenik odhodnih in dohodnih klicev za posamezno državo:

Seveda obstajamo ljudje, ki si dopusta brez interneta ne znamo predstavljati. In namesto da bi vzel na morje samo kopalke in užival v soncu in morju, gre z menoj ponavadi cel kup igrač – dva iPhoneta, iPad, MacBook, da o foto opremi niti ne govorim.

Zakaj bi na Hrvaškem potreboval mobilni internet? Ker lastniki apartmajev ne razmišljajo o turistih in jim ne morejo ponuditi zastonj interneta, ker so cene internta v hotelih krepko zasoljene ( 25 kun in več na dan) in se veliko bolj splača imeti svojo alternativo, ki je vedno pri roki. Seveda se strinjam z mnenjem, da se da na počitnicah preživeti brez interneta. No, jaz tega še nisem poskusil in močno dvomim, da bi tvegal in to res naredil!

Jaz že drugo leto uporabljam Bonbon SIM kartico – namreč 3 kune za dnevni prenos 300 MB je “zastonj”. Torej, če iščete poceni dostop do interneta na Hrvaškem, potem je tole prava izbira.

Kupiš BonBon internet SIM kartico za 10eur in jo polniš po mili volji (zraven dobiš še 30kun dobroimetja za 10 dni interneta).  Če aktiviraš Dnevni internet paket za 3kn, dobiš 300MB dnevno za surfanje po internetu! To opcijo aktiviraš tako, da pošlješ hocu, deaktiviraš pa z necu na številko 0977. Ta cena velja od trenutka, ko prejmeš povratno obvestilo, do natanko polnoči. Če ne odjaviš storitve, se ti avtomatsko podaljša!

In sedaj še najboljši del – kolega Sebastjan vam takšne kartice pošlje po povzetju10 dni internet surfanja, dnevno 300MB prenosa vas tako stane 10,90EUR

Naročilo SIM kartice izvedete preko spletnega mesta http://www.mojbonbon.net/, kamor vpišete promocijsko kodo HAD001 (zraven dobite še presenečenje!), prav tako so na spletnem mestu vse informacije o aktivaciji, kot tudi nastavitvah in vse ostalo!

Kot sem omenil že prej – jaz sem lansko leto vzel to kartico (poleg mene še cel kup kolegov) in sem najbolj zadovoljen človek, saj lahko vsakič, ko grem na Hrvaško, surfam skoraj do nezavesti in ne pokurim 300 MB dnevnega prenosa podatkov. No, kartico sem seveda tudi parkrat polnil vmes, kot je to potrebno.

Za nastavitve Interneta in MMS-ja za Bonbon:

Bonbon i T-Mobile (Internet/MMS)

APN: web.htgprs
Proxy: 010.012.000.003
IP port: 8080

APN: mms.htgprs
Server: mms.bonbon.com.hr/servlets/mms
Proxy: 010.012.000.004
IP port: 8080

Navodila za USB stick (modem):
Access Point Name – APN): web.htgprs
Phone Number: *99#

Če želite pošiljati SMSe, je potreben vpis SMS centra: +385970703

 1. Letos sem se še jaz “nategnil” s tem prenosom podatkov. Sem mislil da je objavljena cena v cenikih za 1Mb je pa za 100k. Za 1Mb bi bila cena še dokaj zmerna za 100k pa ne ravno :). Ampak na napakah se učimo.

 2. mobitel mi avtomatsko vklopi limit 50eur vsakič ko grem na Hrvaško… tako, da taki nekaj sto eur računi niso več možni…

  1. zanimivo. vidis, tega nisem vedel, kajti sam uporabljam bonbon. mi je pa zanimivo, da vsako poletje, pred sezono, se zacne s tem, kako bodo ljudje obubozali ce bodo sli na dopust na hrvasko.. zarota? :)

 3. OMB, no. iPhone ima lepo privzeto izklopljen mobilni data roaming in je to to. Za Androide pa ne vem.Meh.

  Nakup SIM kartice v gostujoci drzavi je sicer se vedno najboljsa praksa.

 4. Pri mobitelu je avtomatski limit 50 EUR. Slednjega lahko po mili volji spreminjaš (višji/nižji) ali celo vklopiš blokado data roaminga.

  Kot je že omenil zido, so pri Applu šli korak naprej in uporabnikom s pomočjo ene tipke omogočili blokado data roaminga. Prišpara ogromno skrbi:)

 5. Tud Android ima možnost da izklopiš data roaming v tujini. Ne ravno z enim gumbom vsaj pomoje da ne ampak se najde v meniju. Je pa res da dobis SMS od operaterja ko dosezes 80% limita. Se pravi tam nekje pri 40 EUR. Vsaj na simobilu je tako po defaultu zgleda ker nisem nic nastavljal.

  1. Android ima posebej opcijo prenosa podatkov v domačem omrežju in posebej opcijo prenosa podatkov med gostovanjem.
   Ob vklopu opozori, da to povzroča dodatne stroške.

   1. po defaultu mobitel limit 50eur, android: data roaming off … zakaj panika? plus 2x opozorilni sms ko se skonektaš na hrvaško omrežje :P

 6. Had, eno vpašanje, mogoče je neumno ampak vseen….Če nabaviš za tujino njihovo Sim kartico za prenos podatkov, ali si potem istočasno dosegljiv na svojo številko ali kako. Glede na to, da svojo Sim kartico v tistem času najbrž nimaš v telefonu. Ali motas potem vseskozi menjavati sim kartice ali kako? Hvala

  1. @Dixi Najboljš je če si kupiš mifi ruterček in v njega daš data sim kartico tujega operaterja.
   Tko si dosegljiv na svoji številki, in surfaš preko tujega operaterja.
   Had jemle 2 Iphona, vrjetno enga za data enga pa za klice?

   Sam more bit človk moron, da gre v tujino in tam surfa kot da je doma. Takim še premal zaračunajo:)

   Me pa zelo moti, da čisto vsi operaterji full skrivajo oz. komplicirajo z nekimi dodatnimi opcijami in njihovim vklapljanjem. Zakaj ne moreš kupt kartice, vstaviš v telefon in to je to.

 7. sej vem, da je neumno vprašanje, ma za vsak slučaj, da bom na varni strani.
  kje torej sklopim ta data roaming na iPhonu? In če to sklopim dela SMS in klici normalno, vsi ostali prenosi se pa prekinejo?

 8. Thanks for this great share. i get very good information from your blog. This site is a fantastic resource. Keep up the great work here at Sprint Connection! Many thanks.
  hrvaska

Komentarji so zaprti.