10 iPhone aplikacij, brez katerih si ne predstavljam življenja

iPhone uporabnik sem že od leta 2008 dalje. Dejstvo je, da si življenja brez iPhoneta ne znam več predstavljati, niti še nisem našel primerne zamenjave zanj. Če pozabim doma denarnico, se ne sekiram toliko, kot če pozabim telefon – no, v takšnem primeru se itak vrnem nazaj domov.  

Glede na to, da je v App Storeu že preko 650.000 aplikacij, je izbira, kaj je uporabnega in kaj ne, zelo težka in velikokrat povsem Sizifovo delo. Namreč uporabniki imamo precej specifične želje in zahteve in težko je najti neko magično formulo in narediti aplikacijo, ki jo bodo vsi uporabljali. Ravno nasprotno. Večina od teh 650.000 aplikacij ima verjetno precej malo “dolpotegov”.

Vsak dan je težje izdelovalcem aplikacij izboriti svoj prostor na vašem iPhone telefonu, kajne? Po mojem prepričanju je nekako 10 iPhone aplikacij, ki zadovoljijo posameznega uporabnika in jih dnevno uporablja, ali jih bo uporabljal. Vse ostalo je sicer super in fajn, ampak aplikacije uporabljamo bolj redko. No, vse tudi niso aplikacije, ampak so same funkcionalnosti telefona.

In zakaj je to pomembno? Ker razvijalci aplikacij ne gledajo na svoje uporabnike skozi takšno prizmo in se ne zavedajo, da imajo lahko super cute aplikacijo, vendar bodo z njo dosegli zelo malo ljudi, torej se “tokokrog”, ki ga pričakujejo (veliko uporabnikov, investitorji, denar, počitnice na Bahamih) ne bo sklenil. In posledično bi vsakemu razvijalcu, ki štarta na milijone uporabnikov svetoval, da dobro premisli o svoji ideji in predvsem, ali je njegova aplikacija res tako dobra, da si jo bodo ljudje množico “dolvlekli”?

Pri meni spisek 10 iPhone aplikacij, ki jih najbolj uporabljam nekako takole:

 1. Twitter
 2. 4Square
 3. Kamera
 4. Zite
 5. Instagram
 6. Facebook
 7. E-mail
 8. SMS
 9. Telefonski pogovor

Devet aplikacij, oz. funkcionalnosti uporabljam, torej je na mojem telefonu prostora še za eno super aplikacijo, ki pa mora biti univerzalna in definitivno mora reševati moje probleme – takšne, ali drugačne. Torej, še je upanje, da najdem aplikacijo, ki me bo zadovoljila. Imaš kakšen predlog, kaj naj dolpotegnem?

Spisek domačih uporabnih iPhone aplikacij:

Aplikacija, zaradi katere mi ni treba brskati po teletekstu, ali po spletu da vem kaj je na sporedu na televiziji. Aplikacija je zastonj in resnično deluje!

Če želite imeti pregled nad svojimi financami in boste vpisovali stoške v Toshl aplikacijo, potem je tole prava rešitev za vas. Na koncu meseca boste seveda presenečeni kako ste zapravljali denar, ampak boste vsaj imeli vse podatke na enem mestu!

Se vam kdaj zgodi, da bi radi nekam šli, vendar ne veste, kje se kaj dogaja? Napovednik rešuje ta problem, saj vam ponudi na enem mestu zbrane informacije o dogodkih. Uporabno za preganjanje dolgčasa v realnem svetu!

Definitivno najbolj uspešna domača aplikacija, ki se uvršča tudi v sam vrh največkrat dolpotegnjenih aplikacij. Da ne bo pomote. Sam se ne igram s Talking Tomom, vendar pride prav, ko je v družbi kakšen malček in ga je potrebno zamotiti!

Še ena svetovno zelo uspešna domača aplikacija, ki je namenjena merjenju stresa. Zadeva je precej zanimiva, saj je za merjenje stresa potrebno prisloniti prst na kamero in vse ostalo se opravi “avtomagično”.

Še ena uporabna aplikacija, ki jo je naredil Jernej Fijačko – poslušanje radijskih postaj preko spleta na vašem omiljenem telefonu! Preprosta, vendar učinkovita aplikacija!

Nova aplikacija, ki pomaga parkirati v Ljubljani – iskanje parkirišč, pregled zasedenosti parkirišč in vse ostalo, kar sodi zraven. Prav tako pa ima aplikacija zelo dober feature – odvoz vozil s pajki – preverite, če je vaš na seznamu!

Aplikacija omogoča pregled in iskanje odprtih trgovin, najbližjih bankomatov, lekarn, gostiln,.. Prav tako pa natančne podatke o odpiralnih časih in navigacijo do želenih točk.

Aplikacija omogoča zastonj klice Vox.io uporabnikov, cenejše klice, sploh za klice v tujino, oz. če vas kličejo v tujino – na obstoječo številko (preko 3G ali WiFi omrežja), poceni SMS sporočila,.. Aplikacija je podaljšek njihove storitve telefoniranja preko brskalnika.

 1. Torej, če bi se rad zbujal ob ravno pravšnjem času, priporočam da si naložiš Sleep Time (slovenski proizvod, Azumio). Moj najboljši predlog. :)

  Ostali na seznamu so še: Flipboard, Shazam, Tweetbot (nadomestek za Twitter app), Sparrow (uporabljam namesto default email appa), Dropbox (hiter dostop do podatkov, po novem tudi ob vsakem zagonu appa naloži nove slike iz fotogalerije v oblak) ter MobilnaGO (Unicreditov app, mobilna banka). :)

  1. hvala! pozabil ja :) shazam.. sleep time pa se nisem testiral.. ga kar bom :)

 2. SoundHound – za iskanje glasbenih štiklcov http://itunes.apple.com/us/app/soundhound/id355554941?mt=8

  Songkick – glede na naloženo musko ti najde najbližje koncerte
  http://itunes.apple.com/us/app/songkick-concerts/id438690886?mt=8

  Cinemagram – Instagram za loop gife

  Kayak – ker kakor vem rad potuješ/letiš
  http://itunes.apple.com/us/app/kayak-mobile/id305204535?mt=8

  TripAdvisor – v imenu se skriva opis
  http://itunes.apple.com/us/app/tripadvisor-hotels-flights/id284876795?mt=8

 3. Shazam mi zadnje čase pride prav. Dostikrat uporabim tudi ChromeMarksLite. Odličen nakup so bile aplikacije Smart Tools. Brez Dropboxa mi živeti ni. ES File Explorer pride tudi kdaj pa kdaj prav. Slovenske: Odpiralni časi itak! Si.info (ker imam Simobil in je na enem mestu, vse kar potrebujem glede porabe), TVsporedi in aplikacija za dež mi tudi pride prav. Spar plus uporabljam, ker ne mislim imeti dodatne plastike. Za navigacijo imam trenutno Sygic odlična je, samo do natančnih hišnih številk pa ne pripelje. Kakšna druga, ki je vredna testiranja? Imam Android OS, na HTC-ju HD. Kar se navigacije tiče, še vedno zmaguje Garmin na Symbianu ali pa Ovi maps. Hvala za kakšen odgovor glede navigacije za Android.

  Lp,

  Blaž

 4. Evernote, Pocket- (Formerly Read It Later), Pulse News, Flipboard, GDrive for Google Drive, Skydrive

 5. Bajkaš? Hart Rate. In MotionX-GPS.
  Letiš? Skyscanner.
  Potuješ? Booking.com
  Igrca? Boost2 (zasvojen)
  .
  .
  .
  Te pikajo komarji? Anti Mosquito…zezam se ;)

  Za Talking Toma se pa povsem strinjam! Kids catcher ;)

 6. Ene najboljših aplikacij brez katerih mi ni življenja…

 7. ehrana – slovenska mobilna aplikacija za vse, ki se jim zdi naročanje hrane preko telefona že preveč old school. App združuje ponudbe vseh dostalvljalcev hrane in ti omogoča, da si hrano naročiš kar preko aplikacije. Ponuja ti tudi možnost shranjevanja različnih naslovov, da ti ni potrebno vsakič vpisovati na novo. Ko boš pojedel kar si naročil pa lahko svoje mnenje in oceno o dostavljeni hrani deliš tudi z ostalimi uporabniki.

Komentarji so zaprti.