Priznam, nisem ljubitelj domačih filmov. Včeraj, ko sem bil vabljen na projekcijo filma Šanghaj, ki ga je režiral Marko Naberšnik in je nastal po literarni predlogi knjige Nedotakljivi, pisatelja Ferija Lainščka, sem bil skeptičen. Kot prvo, v Koloseju nisem bil že dolga leta, kot drugo pa sem navajen, da so naši filmi bolj kot ne larpurlartizem, ki ga razume samo režiser in par tistih ljudi, ki so kao strokovnjaki za umetnost in jim je itak vse jasno.

Pa vendar, da ne bom samo kritičen, v zadnjih letih je bilo kar nekaj zanimivih domačih filmov, med njimi tudi Petelinji zajtrk, ki ga je prav tako režiral Marko Naberšnik. Ampak nazaj k filmu Šanghaj, ki me je presenetil že po parih prvih kadrih s svojo mehko svetlobo, ki mi je v filmih izredno všeč – jeap, najprej me pritegne vizualno, šele potem pride vsebina. Ampak zelo kmalu sem ugotovil, da je vsebina na prvem mestu, kljub odlični kameri!

Glavni akter je Rom, tudi večino dialogov je v romskem jeziku, Lutvija Belmondo Mirga, ki se odloči, da bo uresničil svojo željo iz otroštva, da bo postavil mesto Šanghaj, kjer bodo živeli Romi. V bistvu je celoten film ljubezenska zgodba, ki se začne s presunljivim odhodom.. In se tudi nadaljuje z zelo zanimivi dialogi, v katerih se lahko človek najde. Ampak dovolj o vsebini. Spodaj so moji tviti med gledanjem filma – vem, zelo nespoštljivo, vendar se nisem mogel zadržati, kajti kot sem prej omenil – zanimivi stavki, ki vsebujejo zelo veliko resnice:

Verjetno se bo slišalo precej patetično, če zapišem, da sem parkrat sredi filma dobil solzne očke in da sem naredil nekaj, kar nisem do sedaj še nikoli. Film sem zapustil par minut pred koncem – iz preprostega razloga, sam sem si ustvaril zaključek in ga nisem želel videti drugače, kot je naslikan v mojih mislih! Sicer mi je sedaj žal, da nisem videl do konca, ampak v tistem trenutku, ko sem bil poln takšnih in drugačnih čustev ob filmu, je bila to najboljša rešitev!

Film Šanghaj pride v naše kinematografe 4. oktobra in zelo zelo zelo ga priporočam vsem! Verjetno ne bo imel takšne gledanosti kot Gremo mi po svoje, ker je povsem drugačen film, se pa upam it stavit, da bo Marko pobral precej prestižnih nagrad s tem filmom! In prav je tako! Marko Naberšnik, kapo dol in še na mnogo takšnih filmov! Ja, res je – ljubezen premaga vse!

Scenarij: Marko Naberšnik
Režija: Marko Naberšnik
Igrajo:Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Jasna Diklić, Miki Trifunov, Bojan Emeršič, Marjuta Slamič, Saša Petrović, Vlado Novak, Anđelo Kontrec, Dominik Kontrec, Mišo Kontrec, Senko Velinov, Goran Navojec
Producent: Arsmedia

V Prekmurju zgradili Šanghaj

11 Responses to Film Šanghaj – Marko Naberšnik, kapo dol!

 1. Matej pravi:

  Kako to, da je bil sedaj predvajan, če pride šele oktobra?

 2. vasssssaaaav pravi:

  Matej: to je bila projekcija filma, ogled povabljenim in izbranom, večinoma sodelavcem ki so prispevali levji delež pri filmu

 3. Biskvitka pravi:

  Upam da si si ustvaril lep konec…ker tak tudi je…presenetljivo ;)

 4. smoger pravi:

  A obstaja kak trailer?

 5. grega pravi:

  Prvi trailerji pridejo ven čez 14 dni :) Javim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.