Ideja za Petrolove zvezde se je rodila že pred “afero” z rdečo zvezdo, konkretno na Marketinški konferenci v Portorožu, ko sem med njihovim predavanjem izvedel, da Petrol v sinergiji z Barcaffejem letno proda 5.600.000 “kav za na pot” na njihovih bencinskih servisih. Prav tako pa je Petrol pred časom izdal svojo Petrol aplikacijo za Android telefone, ki je sicer ne morem uporabljati (ni še iOs aplikacije), ampak po prebranem opisu se mi zdi, da to ni aplikacija, ki bi reševala dejanske probleme, oz. ki bi jo lastniki mobilnih telefonov redno uporabljali.

Moja ideja – Petrolove zvezde rešuje moj problem kje jesti in kje spati v Sloveniji in priznam, da sem izhajal iz ideje Michelinovih zvezdic, ki se mi zdi vrhunska rešitev, ko grem v tujino. Namreč konstanten problem, kje dobro jesti (če odmislim, da grem v lokale, kjer jedo domačini) v tujini rešujem z aplikacijo z Michelin zvezdicami – kjer jim zaupam in vem koliko bom plačal in vem, da če oni to ocenijo z eno zvezdico, ali več njih, bo vse skupaj vrhunsko! Zame so zaupanja vredni in do sedaj še nisem bil razočaran!

Taisti problem imam v Sloveniji! Kam it jest, če sem v Prekmurju? Kam it jest, če sem v Posočju? Kam it jest v Zasavju? Seveda se lahko zanesem na “ustno izročilo” in grem jest, kamor mi prijatelji povedo – ampak, če ni bi nihče v tistih krajih in jedel dobro? Kaj pa če se naši okusi razlikujejo in je vse zgolj subjektivno mnenje?

V Sloveniji ima Mladina svoj Konzum, ki mi zelo velikokrat pride prav na tem področju in reši moje zagate. Ampak nimajo aplikacije, ki bi mi to rešila na mestu “zločina” in vseeno Mladina ni enako koncipirana za vse Slovence (saj veste, nekateri so za naše, drugi za njihove!). Torej bi se dalo izkoristiti sinergijo in to dvoje združiti in uporabnikom ponuditi kvalitetne informacije. Namreč Petrol je zaupanja vredna znamka in kot tak, lahko precej več naredi, kot če bi se odločil jaz, da naredim takšno aplikacijo in ponujam takšne informacije pod svojim imenom! Na žalost!

In ne bi se osredotočil samo na hrano po Sloveniji, oz. po državah, kjer ima Petrol svoje bencinske servise! Naredil bi še korak naprej, namreč ocenjeval bi tudi hotele, kar je zanimivo za marsikaterega turista, ki pride v Slovenijo in išče prenočišče. Glede na število nočitev turistov, ki se vsako leto povečuje, bi bila to zelo dobra iztočnica za promocijo Slovenije – ki bi se lahko nadgradila v sodelovanju s STO.

Poleg tega ima Petrol vedno znova v svoji ponudbi, za njihove točke zvestobe, tudi hotele in počitnice, tako v Sloveniji, kot v bližnji okolici. Torej že dela nekaj na tem segmentu, ki bi se ga dalo samo še bolje izkoristiti. Ali po domače – volk sit, koza cela, uporabniki Petrolovih storitev dobijo dodatne vsebine – aplikacijo, kot tudi vsebine na spletnem mestu, ki jim rešujejo dejanske probleme.

  • Plastična ponazoritev

Nahajam se v Banovcih, ravnokar sem natočil gorivo na Petrolovem bencinskem servisu. Ker sem že cel dan naokoli, me seveda zanima, kje lahko nekaj dobrega, domačega pojem. Na servisu vidim oglas za njihovo aplikacijo in si jo preko brezplačnega WiFi-ja dolpotegnem in instaliram. Zaženem aplikacijo, prižgem GPS in aplikacija mi ponudi 4 restavracije v okolici 3 kilometrov. Izberem tisto, ki je najbližje mojim željam in se odpeljem, s pomočjo Google Maps sledenja do nje. Pojem, pri plačilu pa sporočim natakarju še 5-mestno kodo, ki jo sam kasneje vnese v Petrolov portal in pridobim dodatne točke zvestobe, če seveda želim.

  • Kaj s tem pridobi Petrol

Postane avtoriteta na tem področju v Sloveniji, ki je precej v “riti”, saj se tega problema še nihče ni lotil tako, kot bi se ga moral. Svojo dejavnost, ki ni več samo prodaja goriv, širi naprej. Pridobi zveste uporabnike, ki jim takšne informacije pridejo prav in v bistvu povezuje segment, ki je precej širok in ponuja cel kup novosti. Predvsem pa daje svojim uporabnikom dodano vrednost, kar vedno znova pogrešam!

  • Kaj pridobim jaz

Večno slavo, predvsem pa še en dokaz več, da so ideje samo ideje, dokler ne pride do realizacije. Seveda lahko kdo drug izkoristi to idejo in naredi svojo rešitev na podlagi mojih besed – ideje se ne da zaščititi in to niti ni moj namen. Se mi zdi pa precej smiselno, da sem jo prelil v tale zapis in da vidim odziv Petrola, oz. če bi jih mogoče kaj takšnega zanimalo! Zakaj bi prihajal do Petrola s problemom, če jim lahko ponudim rešitev!

  • Itak je tole neumnost, koga pa briga to

Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja. Meni se zdi smiselna ideja, ki sem jo zapisal. Ima pa cel kup možnosti za izboljšave, oz. se jo da nadgraditi. Ampak za razumevanje ideje, je povsem dovolj.

Pitch prezentacija, ki upam, da bo prišla do koga na Petrolu!