Novi Mercedes A je zadnje dni na naših cestah pogosto viden. Razlog je, da v Sloveniji poteka novinarska predstavitev tega novega modela in posledično jih je precej tudi na cestah. No, sam ne sodim med novinarsko srenjo in nisem bil vabljen na samo predstavitev in vožnjo Mercedesa A od Portoroža do Ljubljane, ampak sem izkoristil možnost prijave na testno vožnjo in sem se danes tudi peljal en krog z njim po Ljubljani.

Novi Mercedes A je nekaj povsem drugačnega, kot je bil do sedaj. Nič več ne izgleda “enoprostorec” in tudi ni nevarnosti da bi padel na “losovem testu”. V bistvu avto izgleda fenomenalno. Njegova cena, osnovnega modela z bencinskim motorjem, je 22.000 eurov. Ampak to je res osnovna cena, saj takšen, s katerim sem se danes vozil – 1.6 turbo in 156KM in z malce več opreme – Harman Kardon, navigacija in vse ostalo, pride krepko čez 30.000 eurov. No, zanimiv je podatek, da je osnovni model Mercedes B cenejši od Mercedesa A, kar me po svoje zelo preseneča.

Vožnja s testnim vozilom je bila odlična. In vsa dodatna oprema je “malce spuki”, ker v bistvu sem se spraševal, zakaj vozilo sploh še potrebuje voznika. Namreč opozarjanje na mrtvi kot na ogledalih, opozarjanje, da sem prevozil sredinsko prekinjeno črto, prepoznavanje znakov,… V glavnem ni da ni, ampak kot sem omenil, tega v osnovni opremi ni! Torej še obstaja možnost normalne vožnje, oz. lahko človek uživa brez vseh dodatkov. Garancija na avto je 2 leti, servisni interval na 25.000 kilometrov in 30 letna garancija na prerjavenje in vse ostale stvari..

Suma sumarum – novi Mercedes A bo posegal na drug segment kupcev, kot je do sedaj in posledično se bo marsikdo namesto BMW-ja serije 1 odločil za Mercedes. In jaz nisem ciljna publika za ta avto!