Nekaj podatkov o WordPressu, ki so celo mene presenetili. WordPress se uporablja kot platforma (CMS) na več kot 72.000.000 spletnih mestih, kar pomeni okoli 20-25% vseh spletnih mest! Od prvih 1.000.000 najbolj obiskanih spletnih mest na svetu, ima WordPress delež 14,7%. Od prvih 100 najbolj obiskanih blogov na svetu, jih uporablja WordPress 48%. Do sedaj je bilo izdanih že preko 100 verzij WordPressa, ki se sproti dopolnjujejo, popravljajo, prilagajajo, predvsem pa so vedno aktualne in v trendu. Sam WordPress je preveden v 40 različnih jezikov. In v svetu CMS-jev, ima 53,8% delež, pred Joomlo, ki ima 9,2% in Drupalom, ki ima 6,7% delež.

WordPress kot osnovo za spletno mesto uporabljajo spletna mesta, ki imajo dnevno na sto in več tisočev obiskovalcev:

Tudi sam uporabljam WordPress od vsega začetka pisanja bloga – čez par dni bo sedem let in do sedaj nisem še za trenutek pomislil, da bi “presedlal” na kakšen drug CMS, dasiravno sem jih imel v zadnjih dveh letih možnost preizkusiti zelo veliko. In povsod sem našel cel kup napak in ker sam nisem programer in me le to ne zanima, mi je pomembna uporabniška izkušnja, ki je pri WordPressu odlična in je sam CMS tako preprosto, da ljudje, ki niso ravno najbolj vešči računalnikov osvojijo delo z njim v pol ure.

Seveda imam nekaj za bregom, če pišem o WordPressu in poudarjam njegove dobre lastnosti, predvsem pa ga hvalim na dolgo in široko! Toliko me že vsak, ki tole bere, verjetno pozna. Res je, imam za bregom marsikaj!

  • Zakaj hudiča se WordPress ne uporablja kot platforma v javni upravi?

Zakaj se plačujejo drage vzdrževalne pogodbe za različne sisteme, ki med seboj niti niso kompatibilni in se jih ne da preprosto portirati iz enega sistema v drugega. In v končni fazi, ko se zamenja izvajalec, se mora čisto vse predrugačiti. Pri WordPressu je stvar precej bolj preprosta. Spremeni se “šminka”, oz. naredi se novo podobo, vse ostalo ostane enako! In ja, prihranek države bi bil izredno velik, ko bi se črtale drage vzdrževalne pogodbe.

  • Seveda se verjetno takoj pojavi vprašanje varnosti na odprto kodni rešitvi?

Mirno lahko rečem, da imam mesečno več obiskovalcev kot spletna mesta ministrstev, pa vendar do sedaj še nisem doživel napada hekerjev, oz. karkoli podobnega, česar bi se lahko bali. Tudi zgoraj omenjena spletna mesta, ki imajo veliko več obiskovalcev, ko jih ima 24ur.com, še niso bila “down” zaradi česa takšnega. Torej je varno!

  • Kako naj potem podjetja zaračunajo izobraževanje in vanj skrijejo cel kup denarja?

Jeap, to je definitivno problem, kajti v izobraževanjih se je vedno skrivalo precej velike zneske. Tukaj se tega ne da narediti tako preprosto, ker je sistem sam po sebi preprost in verjamem, da se ga lahko vsak uporabnik nauči v manj kot uri. Vsaj tiste osnovne stvari, ki jih bo moral početi, oz. vnašanje teksta, fotografij in spreminjanje vsebine! Simple as that!

  • Zakaj bi se vse spreminjalo, če ni potrebe – spletna mesta javne uprave imamo odlična?!

Seveda, povsem drži. Spletna mesta so res zadnji trend in z njimi se lahko hvalimo v svetu. Glede na to, da imamo vsebino na spletnih mestih in dodobra razdelan celoten UX uporabnika (ki je btw. precej spuki in bi se ga dalo precej spremeniti), bi bilo portiranje na drugo platformo precej preprosto. Tudi sam dizajn in vse ostalo ne predstavlja takšnega stroška, da ne bi bilo kaj takšnega smiselno. In ja, potem bi lahko naredili responsive spletna mesta, ki bi uporabnikom bila celo prijazna. Saj v tem je smisel. In če bi skenslali vse vzdrževalne pogodbe, se upam stavit, da bi dobili za to ceno prenovo vseh spletnih mest ministrstev? Se motim?

  • Ja, ampak če je WordPress instaliran, potem je treba plačevati za razširitve, vtičnike, novosti?

Ne! Ni potrebno, tako kot pri custom CMS-jih, kjer je vsako novo funkcionalnost potrebno razviti, vzdrževati sistem in vse ostalo, pri WordPressu uporabniki sami delajo vtičnike, ki so zastonj in imajo milijone dolpotegov in so preizkušeni. Veliko bolj, kot pa custom made rešitve. In še ena super stvar je pri WordPressu – če uporabnik želi, da nanj priključi spletno trgovino ima to narejeno v parih minutah – vse je na isti osnovi.

Torej?! Mogoče je že čas, da se odločimo za bolj racionalne rešitve, ki bodo tudi uporabnikom bolj prijazne, predvsem pa se zavedajmo, da so rešitve, ki jih je preizkusilo že preko 70.000.000 ljudi, veliko boljše, kot pa custom made rešitve – ko se gre za spletna mesta in ne zahtevne informacijske procese, ki zahtevajo povsem drugačno obravnavo! Naj dolgo živi WordPress!!

Vir infografike – yoast
wordpress