Nekaj podatkov o WordPressu, ki so celo mene presenetili. WordPress se uporablja kot platforma (CMS) na več kot 72.000.000 spletnih mestih, kar pomeni okoli 20-25% vseh spletnih mest! Od prvih 1.000.000 najbolj obiskanih spletnih mest na svetu, ima WordPress delež 14,7%. Od prvih 100 najbolj obiskanih blogov na svetu, jih uporablja WordPress 48%. Do sedaj je bilo izdanih že preko 100 verzij WordPressa, ki se sproti dopolnjujejo, popravljajo, prilagajajo, predvsem pa so vedno aktualne in v trendu. Sam WordPress je preveden v 40 različnih jezikov. In v svetu CMS-jev, ima 53,8% delež, pred Joomlo, ki ima 9,2% in Drupalom, ki ima 6,7% delež.

WordPress kot osnovo za spletno mesto uporabljajo spletna mesta, ki imajo dnevno na sto in več tisočev obiskovalcev:

Tudi sam uporabljam WordPress od vsega začetka pisanja bloga – čez par dni bo sedem let in do sedaj nisem še za trenutek pomislil, da bi “presedlal” na kakšen drug CMS, dasiravno sem jih imel v zadnjih dveh letih možnost preizkusiti zelo veliko. In povsod sem našel cel kup napak in ker sam nisem programer in me le to ne zanima, mi je pomembna uporabniška izkušnja, ki je pri WordPressu odlična in je sam CMS tako preprosto, da ljudje, ki niso ravno najbolj vešči računalnikov osvojijo delo z njim v pol ure.

Seveda imam nekaj za bregom, če pišem o WordPressu in poudarjam njegove dobre lastnosti, predvsem pa ga hvalim na dolgo in široko! Toliko me že vsak, ki tole bere, verjetno pozna. Res je, imam za bregom marsikaj!

 • Zakaj hudiča se WordPress ne uporablja kot platforma v javni upravi?

Zakaj se plačujejo drage vzdrževalne pogodbe za različne sisteme, ki med seboj niti niso kompatibilni in se jih ne da preprosto portirati iz enega sistema v drugega. In v končni fazi, ko se zamenja izvajalec, se mora čisto vse predrugačiti. Pri WordPressu je stvar precej bolj preprosta. Spremeni se “šminka”, oz. naredi se novo podobo, vse ostalo ostane enako! In ja, prihranek države bi bil izredno velik, ko bi se črtale drage vzdrževalne pogodbe.

 • Seveda se verjetno takoj pojavi vprašanje varnosti na odprto kodni rešitvi?

Mirno lahko rečem, da imam mesečno več obiskovalcev kot spletna mesta ministrstev, pa vendar do sedaj še nisem doživel napada hekerjev, oz. karkoli podobnega, česar bi se lahko bali. Tudi zgoraj omenjena spletna mesta, ki imajo veliko več obiskovalcev, ko jih ima 24ur.com, še niso bila “down” zaradi česa takšnega. Torej je varno!

 • Kako naj potem podjetja zaračunajo izobraževanje in vanj skrijejo cel kup denarja?

Jeap, to je definitivno problem, kajti v izobraževanjih se je vedno skrivalo precej velike zneske. Tukaj se tega ne da narediti tako preprosto, ker je sistem sam po sebi preprost in verjamem, da se ga lahko vsak uporabnik nauči v manj kot uri. Vsaj tiste osnovne stvari, ki jih bo moral početi, oz. vnašanje teksta, fotografij in spreminjanje vsebine! Simple as that!

 • Zakaj bi se vse spreminjalo, če ni potrebe – spletna mesta javne uprave imamo odlična?!

Seveda, povsem drži. Spletna mesta so res zadnji trend in z njimi se lahko hvalimo v svetu. Glede na to, da imamo vsebino na spletnih mestih in dodobra razdelan celoten UX uporabnika (ki je btw. precej spuki in bi se ga dalo precej spremeniti), bi bilo portiranje na drugo platformo precej preprosto. Tudi sam dizajn in vse ostalo ne predstavlja takšnega stroška, da ne bi bilo kaj takšnega smiselno. In ja, potem bi lahko naredili responsive spletna mesta, ki bi uporabnikom bila celo prijazna. Saj v tem je smisel. In če bi skenslali vse vzdrževalne pogodbe, se upam stavit, da bi dobili za to ceno prenovo vseh spletnih mest ministrstev? Se motim?

 • Ja, ampak če je WordPress instaliran, potem je treba plačevati za razširitve, vtičnike, novosti?

Ne! Ni potrebno, tako kot pri custom CMS-jih, kjer je vsako novo funkcionalnost potrebno razviti, vzdrževati sistem in vse ostalo, pri WordPressu uporabniki sami delajo vtičnike, ki so zastonj in imajo milijone dolpotegov in so preizkušeni. Veliko bolj, kot pa custom made rešitve. In še ena super stvar je pri WordPressu – če uporabnik želi, da nanj priključi spletno trgovino ima to narejeno v parih minutah – vse je na isti osnovi.

Torej?! Mogoče je že čas, da se odločimo za bolj racionalne rešitve, ki bodo tudi uporabnikom bolj prijazne, predvsem pa se zavedajmo, da so rešitve, ki jih je preizkusilo že preko 70.000.000 ljudi, veliko boljše, kot pa custom made rešitve – ko se gre za spletna mesta in ne zahtevne informacijske procese, ki zahtevajo povsem drugačno obravnavo! Naj dolgo živi WordPress!!

Vir infografike – yoast
wordpress

20 Responses to WordPress je odlična platforma – CMS za velike spletne portale

 1. Željan pravi:

  Se popolnoma strinjam.

 2. bbb pravi:

  a bejž no, a typo3 ni opensource?

 3. Tit Petrič pravi:

  Kako gre že tista floskula… Lies, damn lies and statistics.

  Če je 72,4M websites, ali teh 32M od wordpress.com spada sem notr ali ne? Če bi wordpress.com štel kot 1 site, bi bila statistika veliko bolj impozantna.

  Število GA plugin downloadov je veliko bolj realna ocena postavitev, četudi je ta verjetno malce pretirana… if you can’t measure it, it doesn’t exist.

  Drugače pa ja, saj imajo Typo3… mogoče ni najbolj popularen framework na svetu, ampak to še nič ne pomeni. Tko kot pri nakupu serverjev in mrežne opreme velja naslednje: “Latest and greatest is not always better.”

  Lp,
  Tit

 4. Saso pravi:

  Super napisano.

  Mislim da je podobno tudi pri drugih IT rešitvah: razvoj in vzdrževanje lastnih rešitev se enostavno finančno ne izide – v Sloveniji vsako majhno programersko podjetje razvije svojo CMS aplikacijo, svoj ERP sistem (razne “glavne knjige” in podobno) in če potegneš črto pod vse stroške razvoja, nadgradenj lastnega sistema, testiranja, ipc. se stvar tudi za IT ponudnike definitivno ne izplača. Rezultat so nezadovoljni ponudniki in nezadovoljne stranke.

  Prihodnost je v uporabi splošnih platform s prilagoditvami. To se že dogaja npr. na CMS trgu (Salesforce), tudi za spletna mesta (WordPress), ipd. To pomeni nižje stroške in hkrati večji dobiček za ponudnika, torej win-win situacija.

 5. Saso pravi:

  Aja, pri Salesforcu sem imel v mislih CRM in ne CMS :)

 6. Lenart pravi:

  Ceprav se popolnoma strinjam s tabo glede dragih vzdrzevalnih pogodb in ostalih skritih in svinjsko dragih “stroskov”. Vseeno pa na WordPress, zaenkrat, bolj gledam kot na odlicen content publishing platform in ne kot zrel content management system. Ko gre za preprosto objavljanje vsebin (novick ipd.), je WordPress gotovo med najbolj priljubljenimi, enostavnimi, preglednimi, …

  Se mi pa zdi da so potrebe javne uprave, vsaj za dolocene strani oz. postopke, malo bolj kompleksne. WordPressu, v jedru, manjka se nekaj stvari predno bi lahko resno pariral ostalim “velikim” CMS sistemom. Gre res za finese kot so user premissions, file management, multi-language support, … Vse to bi se sicer dalo resiti s pomocjo obstojecih in/ali novih vticnikov. Precej teh stvari bi resili ze samo, ce bi nekoliko spremenili nacin razmisljanja – ce bi poenostavili dolocene postopke pri objavljanju vsebin (oddelki, uredniki, pisatelji, …), raznim sledenjem spremembam, da potem lahko s prstom kazejo kdo je bolj kriv ipd.

  Skratka, drzi kar si napisal – obstajajo cenejse resitve. Drzi tudi, da je WordPress super platforma. Vprasanje pa je, ce je res ze zrel za strani nase javne uprave. Ali pa je problem, da nasa javna uprava se ni pripravljena za WordPress :)

 7. JJ pravi:

  Se strinjam, da bi javna uprava morala presedlati na odprtokodni sistem, ampak, pri podpisu pogodbe z izvajalcem bo izvajalec primoram podpisati jamstvo o stabilnosti sistema, čigar ni avtor in posledično ne bo mogel nuditi ustrezne podpore v primeru prerešetanega sistema.

  Varnost je vedno vprašljiva, sploh, če se uporabljajo moduli, ki so jih izdelali uporabniki sami (uporabnikom se nikoli ne sme zaupati).

  Do zdaj je znanih več kot javnih 20 wordpress exploitov in vprašanje koliko jih je še vedno 0day. Exploiti za module tukaj niso šteti, ker jih je očitno premnogo in številke ne pozna nihče.

  Upam, da ne zameriš ampak niti ni smiselno primerjat nek blog s stranjo javne uprave. Tebe ne bi imelo smisla defejsat, se ti ne zdi?

 8. Saso pravi:

  @Tit: V to številko niso vključeni WordPress.com site-i. WordPress.com trenutno hosta 53 mio siteov (http://en.wordpress.com/stats/), standalone WordPress pa trenutno poganja cca. 15% vseh svetovnih web site-ov (http://w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress/all/all), s tem da se ta delež še povečuje (cca. 22% site-ov na novo registriranih domenah je na WP)…

 9. bbb pravi:

  še enkrat: javna uprava je na opensource, typo3
  kje koliko,kako, (še vedno) pa ne vem.

 10. Željan pravi:

  WordPress je top CMS in zaenkrat ne obstaja boljša odprtokodna ali celo komercialna CMS rešitev. Vsebuje vsa CMS orodja in še več. Tudi finese kot so “premissions, file management, multi-language support,..” so že integrirane v jedro in ni potreben nikakršen vtičnik. Druge rešitve po meri pa je možno razviti v relativno kratkem času, saj je jedro sistema povsem razširljivo.

  Je pa napačno razmišljanje, da je WordPress dober samo zato ker je zastonj – dober je zato, ker nima konkurence niti med komercilanimi sistemi. Zaenkrat še nisem srečal boljše rešitve, če pa obstaja, bi prosil za link ;)

  • Lenart pravi:

   @Zeljan: ne bi rad odprl se ene od debat na temo “kdo ima daljsega”, ker jih je ze cel internet poln. Sem videl da si povzel nekaj minusov, ki jih jaz pripisujem WordPressu in zatrdil, da so ze integrirane v jedro, kar je precej posploseno. Uporaba gettext-a za prevod staticnih stringov se ne pomeni, da je sistem pripravljen za resno vecjezicno rabo, … Drupal (http://drupal.org) je, po mojem mnenju, ta hip se vedno ena boljsih odprtokodnih resitev, ko gre za CMS. In ne … nisem drupalov evangelist. Pravzaprav ga od verzije 6 dalje nisem uporabljal, ker vecino projektov wordpress prav lepo poganja :)

   • Željan pravi:

    Mah, ni panike ;) Sicer pa delam že več kot 3 leta profesionalno z WordPressom (v podjetju ustvarjamo soliden prihodek od tega), tako da poznam večino funkcij v jedru. Večjezičnost pa najraje rešujem z uporabo multisite konfiguracije, gettext pa uporabljam za prevode tem in vtičnikov.

    Mogoče sem malce pretiraval, sem pa navdušen nad celotno WP skupnostjo in samo enostavnostjo uporabe. Škoda, ker pri nas ni kakšnih WP srečanj.

 11. eAppz pravi:

  S postavljanjem WordPress strani imamo pri nas zelo veliko izkušenj in moram reči, da je odličen sistem, ki ga stranke hitro vzamejo za svojega.

  WordPress v javni upravi bi bila odlična rešitev, sploh v multiuser načinu, saj imaš tako zelo enostavno dodajanje novih strani, saj jo dodaš kar iz administracije (domena pa je npr. *.gov.si), vendar pa je za našo državo to res “prepoceni”, saj potem ne rabiš kaj veliko izobraževanj, pa tudi stvari kar delajo, tako da se na vzdrževalnih pogodbah tudi ne da služiti.

  V Sloveniji imamo veliko podjetij, ki delajo po principu, postavitev spletne strani 20% ceneje, potem pa pri vzdrževanju stroški pri stranki narastejo tudi do višine postavitve strani in še naprej. Pri nas se skušamo lotiti zadeve iz druge strani, in sicer začetna cena je malce višja, ampak je zato stran izdelana kakovostno, tako da kakšnega odpravljanja napak načeloma ni.

  Torej zanimivo bi bilo narediti analizo, koliko dejansko bi država prihranila, če bi ubrali takšen način, ki ga predlagaš, čeprav sumim, da bi se znala zgoditi podobna situacija, kot je bila, ko so primerjali M$ Office in OpenOffice, kjer se je zastonjski OpenOffice dejansko izkazal za dražjega na račun izobraževanja uporabnikov, ker je bojda tako drugačen. No malce kasneje po raziskavi je izšel Office 2007, ki je bil precej drugačen. Seveda tam ni bilo škoda našega davkoplačevalskega denarja za izobraževanja :)

 12. Natan pravi:

  Ideja uporabe WordPressa za potrebe spletnega komuniciranje javne uprave sama po sebi morda ni tako napačna. Težko je podati tehten odgovor brez resnejših raziskav in analize (prednosti/slabosti platforme za zadovoljitev obstoječih tehničnih potreb, varnost in zanesljivost pri takšnem scaleu, stroški vzdrževanja in nadgradenj, ali nemara kakšna država že uporablja wp v te namene, ter kakšni so rezultati itd.).

  Kar me zmoti pri tvojem članku je populistična in amaterska retorika. Svoje mnenje in izkušnje podajaš kot absolutna dejstva brez vsakršne resnejše raziskave ali vsaj racionalne analize v dometu informacij s katerimi razpolagaš. Statistični podatki prikazani na slikovnem gradivu:
  1) navajajo splošna dejstva, ne pa kvalitativne primerjave, na podlagi katerih naj bi se človek odločal za izbiro tehnologije
  2) ne navaja nikakršnih virov, kar razvrednoti kredibilnost podatkov (prav nobene ovire ni, da ne bi v naslednjih nekaj urah tudi sam predočil podobno slikovno gradivo, ki prikazuje podatke v prid kontra argumentom)

  Glede na doseg in branost tvojega bloga, sem mišljenja, da s tovrstnimi amaterskimi prispevki znižuješ kvaliteto javnega strokovnega diskurza in prispevaš svoj kos greznice v domači poslovni ekosistem. Da se ne bova narobe razumela: motita me absolutistična retorika in odpiranje strokovne debate brez vsakršne strokovnosti in ne tvoje osebno mnenje ali sama vsebina tvojih idej.

  Mislim, da bi dosegel bistveno boljši efekt s tem, ko bi predstavil svojo idejo in odprl debato z dobro premišljenimi vprašanji, kot pa da zavijaš osebno mnenje v celofan strokovnosti.

 13. Franc pravi:

  @Natan: Sem laičen a radoveden uporabnik (bralec in pisec blogov), ki sem zvest Bloggerju. A mi je Hadov zapis vzbudil radovednost, da morda naredim korak naprej in iz “prvošolčka” preidem v “drugošolčka” ter ob bloganju morda spoznam še nove možnosti, ki jih ponujajo rešitve CMS. O njih sem doslej nekaj slišal a sem imel pred njimi tolikšno spoštovanje, tudi ker največkrat o njih pišejo profesionalci. In ti radi pozabljajo, da je med spletnimi uporabniki tudi veliko takih, ki potrebujejo nekoliko enostavnejši in zato bolj simpatičen vzorec predstavitve. Prav zato mi je pričujoči zapis všeč in karajoč ton v Tvojem komentarju me je zmotil. Za moj okus je preslabo opremljen s tehtnimi strokovnimi argumenti in preveč kritičen “ad personam”; seveda pa je povsem legitimen. Vem da Had ne potrebuje zagovornika, oglašam se zgolj zato, da povem, da smo bralci takšni in drugačni in enako je s pisci. Če je v Hadovem predlogu oz. izzivu javne uprave kakšna strokovna šibkost bodo profesionalci nanjo že opozorili, upam le, da je ne bodo diskvalificirali zgolj zaradi skritih komercialnih interesov.

  • Natan pravi:

   Franc vsekakor je pozitivno, da si v zapisu našel vsebino, ki zadovoljuje tvojo radovednost. Vendar mislim, da si zgrešil bistvo mojega komentarja. Namreč namen tegale zapisa ni predstavitev WordPress platforme za laike, temveč predstavitev prednosti uporabe WordPressa za potrebe spletnega komuniciranja javne uprave. Odpira torej precej kompleksna strokovna vprašanja. Moj komentar pa je kritika takšnih javnih razprav brez argumentov, ki bi temeljiji na raziskavi in analizi. Tovrstne objave bodo žal, četudi so morda vsebinsko na mestu, zaradi pomanjkanja argumentov vedno tarča kritik s strani stroke. Neprijeten a vendarle nujno potreben element javnega dialoga z namenom ohranjati avtoriteto dejstev in posledično stroke.

   Argumente za to kritiko sem navedel in jih lahko tudi razširim v kolikor sem bil nejasen in te zanima več na to temo. Podajati kontra argumente na Hadove trditve glede tehničnih lastnosti bi bilo pluvanje v lastno skledo, saj to ni področje na katerem bi bil dovolj strokovno podkovan zato ta del debate prepuščam ljudem, ki to strokovnost premorejo.

 14. Franc pravi:

  @Natan: Ne bom trmaril na svojem pomisleku, kako je boljša diskusija “ad rem”, kot “ad personam”, da bi ne nastal občutek, kako hočem imeti svoj “prav”. Vidim, da soglašava, kako naj o strokovnih vidikih razpravljajo kvalificirani in to so celo v komentarjih k temu zapisu nekateri že storili. Njihovih zanimivih in najbrž tehtnih argumentov ne bi bilo, če bi jih ne izzval Hadov zapis :)

 15. Tadej pravi:

  Sam sem imel svoj blog, baziran na WordPress platformi (http://tadej.sopca.com/), kjer sem se spoznal z osnovami Dashboarda in WP GUI nasploh, potem sem urednik (avtor člankov) na standalone WP strani http://skeptik.si/, postavil sem standalone WP za http://kud-logos.si/ (plus shekal temo, prevedel .css in .php fajle itd.) in kasneje še kar nekaj standalone WP strani, tako da o WordPressu vsaj *nekaj* vem (ne pa spet veliko), v glavnem toliko, da lahko rečem, da se strinjam, da je kul free CMS platforma!
  Zanima me pa kaj menite o Joomli, a se vam tudi zdi kul? Joomlo sem namreč spoznal (moral spoznati :D) v sklopu enega od predmetov na Informatiki, tako da tudi o njej kar nekaj vem. In kolikor sem videl, sem dobil občutek, da omogoča celo malce več kot WP. Se strinjate? Vaša mnenja/izkušnje?

 16. Tadej pravi:

  Hej folk, eno praktično vprašanje. Nekaj mi nameč totalno ni jasno… Kdaj je WordPress tako spreminil Dashboard (to mi je šele sedaj padlo v oči in sem čisto zmeden), da npr. meni oz. sekcija Settings nima več podsekcij (“General”, “Writing”, “Reading” itd.), sekcija Plugins nima več “Installed” (in config. spodaj za inštalirane plugine), sploh ni več sekcije Appearance (kjer so bili “Themes”, “Widgets”, “Custom Header” itd.) in še raznih drugih, potem pod Tools ni več možnosti “Export” in “Import”.
  Vse to lahko vidite na temle screenshotu: http://i.imgur.com/pObFj.png (zgoraj omenjeni moj stari/zapuščeni blog, ki je del http:/sopca.com/ skupnosti, torej res vnaprej konfigururan, ampak se spomnim, da je tudi pri ostalih WP Dashboardih bilo tako)
  In tudi ni fora to, da bi bile te stvari meni skrite (ker ne bi imel pravic), ker npr. na http://kud-logos.si/ sem jaz “aboslutni admin” :D (torej dejanski admin strani + uporabnik “admin1” z uredniškimi pravicami), spomnim se pa tudi, da je prej bil Dashboard podoben tistemu na zgornjem screenshotu. Kakorkoli, sedaj meni na levi izgleda takole: http://i.imgur.com/FRUd1.png
  In če je to sedaj vse skrito; kje potem sploh nastaviti določene stvari? Npr. prej je tema TheStyle imela svoj meni, sedaj tega menija (sekcije) sploh ni več.

 17. Mark pravi:

  Se strinjam z Lenartom. WordPress je super ampak določene stvari sploh glede user permissions niso ravno najboljše rešene. Oz. So čisto v redu za 80% uporabnikov wordpressa nevem pa če bi bilo to ravno primerno za javno upravo. Po drugi strani pa ni ravno nujno da če bi uporabljali odprtokodno rešitev da bi to nas davkoplačevalce “stalo” kaj manj denarja. Tista firma ki bi jim “postavljala” spletno stran ali kar koli že bi še vedno rada zaslužila. In tudi če bi samo inštalirali wordpress in bi bilo to to verjetno ne bi računali nevem 1000 EUR ampak krepko več ker si pač pri javni upravi to lahko privošči. Poleg tega pridejo potem še razna izobraževanja pa da kao “naučijo” folk delat pa upravljat s spletno strano itd. pa še kaj bi se našlo. Tako kot pri avtu kupiš ga že sam potem ga je treba še servisirat pa vzdrževat in tisto zna bit hudič pol. Tako da naj imajo kar imajo. Se pa strinjam da je WordPress super zadeva pa še slogan imajo pravi: code is poetry :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.