Pisalo se je leto 2008, ko sem predlagal nov “šport”, ki ga vsakodnevno počnejo vozniki na naših cestah. Štiri leta kasneje je še vse isto, oz. se ni nič spremenilo. Vozniki še vedno niso ugotovili, da Prehitevalni pas != Vozni pas in še vedno sodelujejo v “športu”. Saj imajo prav – če so kupili vinjeto, kajne? In da bi bilo vse skupaj še precej bolj smešno – v teh štirih letih sem videl policijski vozilo na avtocesti mogoče 3-krat! Nimam še absolutnega zmagovalca, vendar na poti proti Ljubljani definitivno zmagajo vozila ki imajo MS registrske tablice. Ampak nazaj k mojemu športu, ki je primeren za vsakega slovenskega voznika!

Pogoji sodelovanja v novem slovenskem športu – vožnji po prehitevalnem pasu so preprosti in imajo samo eno pravilo. Kupiš vinjeto in se odpraviš na najbližjo avtocesto. Zapelješ nanjo in takoj, ko je mogoče zapelješ na prehitevalni pas in ne glede na hitrost, ne glede na kolono za teboj (ja, voziš tako hitro, da bi vedno prvi – v koloni), se ne odmakneš iz prehitevalnega pasu!

Mogoče se komu zdi ta šport smešen, vendar je del vsakdanjika. Ljudje imajo občutek, da obstaja samo prehitevalni pas na avtocesti. In se ga držijo kot pijanec plota, ne glede na to ali vozijo 90km/h ali pa 94km/h. Da o tem, da je vozni pas povsem prazen, sploh ne pišem.

In ko poskusiš prehiteti avto, ki je udeležen v tem športu, se ti lahko zgodi, da boš kaj hitro tudi sam v istem položju, ko ne boš prehiteval nikogar, ampak boš vozil po prehitevalnem pasu s hitrostjo 90km/h. Ko ugotoviš, da se ti vodilni v koloni, pa ne zaradi hitre vožnje, da ne bo pomote, ne bo odmaknil, pomisliš, da bi šel prehitevati po desni strani. Kljub temu, da s tem ne bi nikogar ogrožal, bi bil v prekršku, ki ga policisti ne bi tolerirali.

Ampak če pomislim kako redko jih vidim na avtocesti, je tudi možnost, da bi me dobili med prehitevanjem po desnem pasu, zanemarljiva. Zaenkrat tega še ne prakticiram, ampak če bo šlo tako naprej, bom imel dve možnosti. Prehitevati počasneje kot vozijo tovornjaki na voznem pasu, ali pa prehitevati po desni strani.

In vse bolj se mi zdi, da bi bilo veliko boljše, če bi naše avtoceste ukinili in iz njih naredili ceste rezervirane za motorna vozila. Tam bi prišli na svoj račun rekorderji, s povprečno hitrostjo 90km/h, na prehitevalnem pasu.

Ali prehitevaš po desni, če se ti noče voznik, ki vozi po prehitevalnem pasu in nikogar ne prehiteva, odmakniti?