Ali ste mogoče tudi vi opazili vzorec objav v medijih pri nas, ki se ponavlja zadnja leta? A ja, o kakšnem vzorcu je govora se sprašujete. Opažam, da se v času turistične sezone, ko se večina Slovencev, kar si lahko povsem mirno priznamo, odpravi na dopust na Hrvaško, v naših medijih pojavlja hudičevo veliko prispekov o tem, kaj se dogaja pri njih. Vendar so to prispevki, ki ne opisujejo lepote Hrvaške, ampak predvsem nesreče, umori, požari, kraje, utopitve,..

Da vse skupaj malce bolj ilustriram in da bo vse skupaj bolj plastično – par naslovov zadnjih dni iz najbolj obiskanega spletnega portala v Sloveniji:

  • Je bil povoženi Slovenec na Pagu umorjen?
  • Burja bo na Hrvaškem ‘strašila’ še kakšen dan, konec tedna pa naj bi bil sončen
  • Hrvaška obala v ognju in dimu
  • Ogenj ogroža naselja v bližini Crikvenice
  • Cene za tuje turiste na Hrvaškem višje?
  • Na jugu Hrvaške sta se ubila slovenska motorista

Vzorec je jasen. Vsak dan bombardiranje z informacijami o tem, kaj se dogaja na Hrvaškem – vklop v živo iz mesta dogodka, intervju z očividcem, šokantne fotografije, prikaz pokritih trupel, informacije iz čakanja v koloni.. In ko mine poletje, zmanjka tudi takšnih zgodb iz Hrvaške.

Obstaja ena izmed možnih razlag to, da se v Sloveniji med poletjem ne dogaja ničesar, kar bi polnilo vsebine novičarskega sveta, oz. kar bi bilo zanimivo za ciljno publiko, ki spremlja informacije preko teh kanalov. Vendar sam ne verjamem v to. Veliko bližje mi je zgodba o umetnem ustvarjanju strahu, ki pride vedno prav in predvsem dviguje oglede na spletnih mestih, kot tudi prikuje gledalce pred “male” ekrane.

Zakaj? Ker ljudje očitno uživajo, ko vidijo, da gre nekomu slabše, kot njih samim, oz. če sodim po komentarjih pod članki na spletu, potem bi bil prepričan, da Slovenci nikoli ne gredo na Hrvaško na morje! Namreč takšni članki “rodijo” takšne komentatorje, da se marsikdaj vprašam v kakšni državi živim. In ja, umetno ustvarjanje panike in strahu je precej zanimiv fenomen, predvsem pa medijem pride zelo prav v tem času.

Aha, kje je torej teorija zarote? V bistvu je ni, ker naši mediji niso dovolj “prodorni”, da bi preprečili selitev Slovencev čez mejo v času poletja – oz. če bi bil to njihov namen, ga definitivno ne bi nikoli dosegli. Po drugi strani pa razumem, da je nekaterim medijem res tako pomembno, kaj se dogaja v državah bivše Jugoslavije – smešno je le to, da so tudi v Italiji umori, požari, nesreče, vendar o tem ne slišim nobene informacije v dnevno informacijskih oddajah? Le zakaj, bi se človek vprašal?

p.s.: kakšno pa je tvoje mnenje o takšnem poročanju?

Da ne bom slabši od naših resnih medijev, objavljam fotografije požara v Igranah izpred dveh let, vendar je bil s pomočjo dveh Canadairjev zelo hitro pogašen. Ampak ja, naši mediji so tudi iz tega takrat naredili novico!