Teorija zarote – naši mediji in poročanje o požarih, umorih, nesrečah na Hrvaškem v času počitnic

Ali ste mogoče tudi vi opazili vzorec objav v medijih pri nas, ki se ponavlja zadnja leta? A ja, o kakšnem vzorcu je govora se sprašujete. Opažam, da se v času turistične sezone, ko se večina Slovencev, kar si lahko povsem mirno priznamo, odpravi na dopust na Hrvaško, v naših medijih pojavlja hudičevo veliko prispekov o tem, kaj se dogaja pri njih. Vendar so to prispevki, ki ne opisujejo lepote Hrvaške, ampak predvsem nesreče, umori, požari, kraje, utopitve,..

Da vse skupaj malce bolj ilustriram in da bo vse skupaj bolj plastično – par naslovov zadnjih dni iz najbolj obiskanega spletnega portala v Sloveniji:

 • Je bil povoženi Slovenec na Pagu umorjen?
 • Burja bo na Hrvaškem ‘strašila’ še kakšen dan, konec tedna pa naj bi bil sončen
 • Hrvaška obala v ognju in dimu
 • Ogenj ogroža naselja v bližini Crikvenice
 • Cene za tuje turiste na Hrvaškem višje?
 • Na jugu Hrvaške sta se ubila slovenska motorista

Vzorec je jasen. Vsak dan bombardiranje z informacijami o tem, kaj se dogaja na Hrvaškem – vklop v živo iz mesta dogodka, intervju z očividcem, šokantne fotografije, prikaz pokritih trupel, informacije iz čakanja v koloni.. In ko mine poletje, zmanjka tudi takšnih zgodb iz Hrvaške.

Obstaja ena izmed možnih razlag to, da se v Sloveniji med poletjem ne dogaja ničesar, kar bi polnilo vsebine novičarskega sveta, oz. kar bi bilo zanimivo za ciljno publiko, ki spremlja informacije preko teh kanalov. Vendar sam ne verjamem v to. Veliko bližje mi je zgodba o umetnem ustvarjanju strahu, ki pride vedno prav in predvsem dviguje oglede na spletnih mestih, kot tudi prikuje gledalce pred “male” ekrane.

Zakaj? Ker ljudje očitno uživajo, ko vidijo, da gre nekomu slabše, kot njih samim, oz. če sodim po komentarjih pod članki na spletu, potem bi bil prepričan, da Slovenci nikoli ne gredo na Hrvaško na morje! Namreč takšni članki “rodijo” takšne komentatorje, da se marsikdaj vprašam v kakšni državi živim. In ja, umetno ustvarjanje panike in strahu je precej zanimiv fenomen, predvsem pa medijem pride zelo prav v tem času.

Aha, kje je torej teorija zarote? V bistvu je ni, ker naši mediji niso dovolj “prodorni”, da bi preprečili selitev Slovencev čez mejo v času poletja – oz. če bi bil to njihov namen, ga definitivno ne bi nikoli dosegli. Po drugi strani pa razumem, da je nekaterim medijem res tako pomembno, kaj se dogaja v državah bivše Jugoslavije – smešno je le to, da so tudi v Italiji umori, požari, nesreče, vendar o tem ne slišim nobene informacije v dnevno informacijskih oddajah? Le zakaj, bi se človek vprašal?

p.s.: kakšno pa je tvoje mnenje o takšnem poročanju?

Da ne bom slabši od naših resnih medijev, objavljam fotografije požara v Igranah izpred dveh let, vendar je bil s pomočjo dveh Canadairjev zelo hitro pogašen. Ampak ja, naši mediji so tudi iz tega takrat naredili novico!

 1. Dobro razmišljanje, vendar si se kdaj mogoče vprašal, da v poletni sezoni povečano poročajo o Hrvaški ravno zaradi dejstva, da je ogromno slovenskih turistov na obali oziroma se tja odpravljajo? Verjamem, da je večini slovencev bolj v interesu izvedeti o požaru v Selcah kot v požaru na Sardiniji?

  1. drzi, seveda. ampak nacin porocanja o teh dogodkih je precej nenavaden.. veliko bolj se mi zdi, da se ne gre za opozarjanje, ampak dejansko za prestrasevanje ljudi..

   1. Mogoče, čeprav se mi po kratkem razmisleku najbolj verjetno zdi, da o tem poročajo ravno zaradi “ogledov”, “klikov”…novice o tem kaj se dogaja na Hrvaškem so sigurno veliko bolj obiskane kot poročanje o dogodkih v Italiji.

   2. način poročanja se mi ne zdi nič bolj nenavaden, kot je sicer način poročanja v slo – vsi si prizadevajo biti čimbolj senzacionalistični. Kdo pa danes še pogleda korektno predstavljeno novico?

 2. O lepotah ne moreš pisat, ker potem izpade, da je medij PR trobilo. Rabiš zgodbe iz črne kronike. Ne razumem pa kako, da nisi dodal seznamu še najboljšo: nov spor med Hrvaško in Slo glede LB…v tako lepih medsoseskih odnosih smo živeli zadnja leta (od pristanka na abitražo), da je bilo prelepo…in sedaj ko obastniki ne morejo uničiti notranjega sovražnika z rdečo zvezdo na čelu, imamo kar na enkrat zunanjega sovražnika, ki nas zopet hoče oguljufati itd. :)

 3. Jaz pa pravim, če meni crkne krava nič hudega, važno da sosedu dve – povezava?

 4. Slovenski mediji so ena čudna zbrka. Ko en dela zgodbo (ker nima nič pametnejšega) se drugi hitro pridružijo, da ne bi bili izjema. In vsi skupaj potem trobijo drug zaradi drugega in čedalje manj zaradi dejanskega dogodka.

  Dobra novica pa itak ni novica.

 5. Gre samo za standardno iskanje “drame”, kjerkoli se to že dogaja. Bližje nam ko je, večjo novičarsko vrednost ima za drama queen-e iz uredništva POP TV.

  Drama sells. Ask Hollywood.

 6. Hm…na poti iz Paga sva bila v nedeljo. Z motorjem je bilo res grozno. Kljub nizki hitrosti in konkretni teži naju je premaknilo tudi za dva metra. Na trajektu sem držala motor in z drugo roko kot klop del ograje. Morje je tako pljuskalo, da sva bila oba premočena. Ker ko pride val čez tebe ne pomaga niti čelada. Tisti v avtomobilih so se nama sladko smejali in prižigali brisalce ;) Tudi sama pot je trajala, ker smo naredili ogromen zavoj. Za pot domov sva potrebovala slabih 6 ur (dva kratka postanka).
  Je pa res zanimivo, da nihče ni poročal o saharskem pesku na Kanarskih slab mesec nazaj…pa so imeli vsi turisti “pokvarjeno sonce” ;)

 7. se strinjam. Zgleda pa da se je tudi tvslo nalezel ob popa. Za oba dnevnika velja isto. Pa je burja na jardanu ze od nekdaj pozari pa tudi v glavnem vsako poletje

 8. Hja, saj naši mediji o vsem poročajo tako, da te že ob napovedi ali prebiranju naslova zmrazi. Je pa tako, da opažam, da predragi Slovenci premalo razmišljamo s svojo glavo. Naj pišejo, naj govorijo … ampak za božjo voljo, saj nam niso požgali možganov.

 9. Had pa ne, da ti brišeš komentarje svojih bralcev? Je to zato, ker ne pomagajo tvojem SEO-ju?

  1. Nisem gotov, da komentarji ogromno pripomorejo k boljšemu SEO-ju. Trik je v naslovu, tagih in vsebini, kolikor vem. Zato te prosim, da se vzdržiš bodočih insinuacij, ki se ti zdijo legitimne, a morda niso legalne.

 10. Mediji ne obstajajo zaradi verodostojnega poročanja in informiranja ampak zaradi dobička. To je entertainment, ki z realnostjo nima veze in katerega koncept je še najbolj podoben vsakodnevnemu fiksanju džankija. Iz ene brezvezne novice znajo narediti senzacijo, zato je še najbolj pametno biti odklopljen od spremljanja novic.

 11. se pravi ce una bjonda na popu ne more vsak dan ob novici mal vrescat, se zacne trest . .>:)

 12. Če slučajno preberete spletni žurnal vam bo jasno, da kar pravi Had drži. Vsak dan, ma prav vsak dan je kakšen članek v to smer. Danes na jedilniku “Hrvaška – 31-letna Slovenka se je izgubila na Lošinju”. Sej ne moreš verjet!

  p.s.
  Ne nisem ponosen da ga berem ampak je tako barvast da ga moram vsak dan na hitro preletet ;)

Komentarji so zaprti.