Od same predstavitve udeležencev Olimpijskih iger v Londonu, ki se je zgodila na Ljubljanskem gradu, je večina debat na spletu zapeljana v smeri njihovih oblačil. In večina komentarjev je negativna, oz. ljudem pač niso všeč barve oblačil naših športnikov, kot tudi kroji, material,… V bistvu nič ni ok, kar povsem razumem in sprejmem, saj v končni fazi ima lahko vsak svoje mnenje, kot ga je imel tudi ustvarjalec oblačil.

Sam se ne bom postavil na nobeno stran, ker se mi ne zdi pomembna, niti potrebna. Oblačila so takšna kot so in sedaj smo lahko vsi pametni in imamo cel kup predlogov, kaj bi se lahko spremenilo. Namesto da bi ti deležniki, ki so sedaj najbolj glasni, pripravili svoje predloge in jih poslali na OKS in jim jih predstavili. Zakaj? Ker je najbolj preprosto, tako pač je v življenju, biti pameten in kritizirati stvari (četudi povsem držijo), veliko težje pa je te stvari pogledati iz drugega zornega kota in pripraviti predloge sprememb. Ampak seveda, takrat teoretiziranja odpadejo in je treba biti konkreten – včasih pa to predstavlja problem!

Športniki, kolikor sem jaz govoril z njimi, so zadovoljni s samimi oblačili – vsaj do sedaj še nisem slišal pretiranega jadikovanja nad oblačili. In meni osebno se zdi, da je pomembno, da se športniki dobro počutijo v oblačilih in ne kavč komentatorji! In še enkrat, nepomembno je moje mnenje o tem, kakšna so oblačila!

Veliko bolj pomembno, v celotni tej zgodbi se mi zdi nekaj drugega. Namreč zakaj ni poenotenja športnih oblačil v Sloveniji!? Zakaj ima vsaka reprezentanca drugačne drese, tudi barve in vse ostalo. Ali se ne bi dalo to rešiti na nacionalni ravni in bi se točno vedelo, od kje prihajajo športniki. In ko bi se delala takšna prenova, bi se naredila točno tako, kot se mora – v sodelovanju z oblikovalci, ki imajo kilometrino in ki vedo kaj delajo. Ne bom pisal o tem, kaj si mislim o marsikaterem modnem oblikovalcu v Sloveniji, ker ni smiselno – če se njegova oblačila prodajajo, potem dela dobro. In če so športniki zadovoljni z oblačili in jih ni bilo sram jih nositi, kot je marsikateri komentator zapisal, potem je nekaj vseeno ok v celotni tej zgodbi.

Pa še en aspekt smo pozabili pri vsem tem. Športniki so tam za to, da tekmujejo – dvomim, da bi se res kdo od njih ukvarjal s tem, kaj nosi in kakšne barve je. Dvomim, da bo zaradi teh oblačil kakšna kolajna manj, ali pa da bo športniku nerodno, ko bo stopal na oder na podelitvi. Ko bom slišal komentar udeleženca OI, da so uniforme grde in oblačila nefunkcionalna, bom vedel, da je nekaj precej narobe z njimi. Ker oni so tisti, ki jih nosijo in narejena so bila za njih.

Verjamem, da bi bilo boljše, če bi naša oblačila dizajniral Ralph Lauren, Tom Ford, Marc Jacobs ali kakšno podobno zveneče ime mode. Ampak, roko na srce, tudi takrat bi nekaj našli, kar nam ne bi bilo všeč, kajne?

Namesto da bi se vsaj v tem času ne ukvarjali s kritiziranjem, da bi le to pustili ob strani in navijali za naše športnike, ne glede na to ali so v najlepših ali najgrših cunjah na Olimpijskih igrah, očitno tega ne moremo. V končni fazi, čez mesec dni, nihče več ne bo vedel, kakšna so bila ta oblačila.

Dvomim, da si je, kdorkoli ki je spremljal prenos otvoritvene ceremonije zapomnil oblačila po državah, razen tistih, ki so videli oblačila na fotografijah – ampak vsi smo si zapomnili gumijaste škornje Čehov v mimohodu, kajne? Da dodam še par linkov, ker je pač moderno izbirati najlepše in najslabše oblečene reprezentance – začuda, Slovencev ni na njih, torej mogoče le ni tako grozno v očeh strokovne javnosti po svetu, kot pri nas?