Simobil je 12. julija predstavil svoje LTE omrežje (Long Term Evolution), oz. omrežje 4. generacije, ki omogoča hitrosti do 100 Mbit/s. Lokacije, kjer LTE omrežje že deluje, so Bled, Brnik in Ljubljana. Za uporabo LTE omrežja potrebujete “posebno” opremo – iPad 3 je že na spisku opreme, saj LTE omrežje deluje v frekvenčnem pasu 1800 MHz. Ker sam nisem lastnik iPad3, so mi za testiranje omrežja na Simobilu posodili USB modem Huawei E392, ki dejansko deluje plug&play in tudi programska oprema (Mobile partner) je  zelo preprosta. USB modem seveda podpira tudi ostala omrežja, da ne bo pomote!

Seveda je hitrost prenosa podatkov na teh treh lokacijah precej odvisna od več faktorjev – eden izmed pomembnejših je frekvečni pas, ki je dodeljen. Na Brniku je to 15MHz pas, na Bledu 10MHz in v Ljubljani 5MHz pas, kar pomeni, da bodo hitrosti prenosa najvišje na Bledu. Prav tako pa je pomembno tudi, koliko uporabnikov trenutno uporablja to tehnologijo in se hitrost deli med njimi. Paket mobilni internet 4G stane 36 evrov na mesec in  uporabnik dobi 30 GB prenosa podatkov po polni hitrosti, potem se zniža hitrost prenosa. Prav tako Simobil obljublja, da je večina njihovih baznih postaj pripravljena za implementacijo LTE tehnologije.

Ker v zadnjih dneh, ko sem testiral LTE omrežje, nisem bil na Bledu, ali Brniku, sem izkoristil Ljubljano za poligon in bil nad rezultati hitrosti LTE omrežja zelo presenečen. Potrebno je  upoštevati, da imam doma hitrost interneta 4/756k (hitreje pač ne gre pri kabelskem operaterju!) in mi je vsaka številka pri prenosu (dolpotegu) nad 10Mb/s pravo razodetje. Tako sem tudi dolpotegnil Mountain Lion (psst!). Hitrosti, ki sem jih dosegal v Ljubljani, so varirale od 12Mb/s do 10Mb/s v smeri do mene in od 5Mb/s do 3Mb/s od mene – meritve sem opravil s pomočjo spletnega mesta – http://www.speedtest.net/.

Najvišja hitrost, ki sem jo dosegel v centru Ljubljane je spodnja – 15Mb/s v smeri do mene in 7Mb/s v smeri od mene. Če bi imel polovično hitrost tega doma, potem bi bil nadzadovoljen. Sicer se mi je ob tem testiranju zastavljajo drugo vprašanje – ali res potrebujem tako velike hitrosti na mobilnih napravah? In moj odgovor je preprost – NE! Ampak istočasno priznam, da je pa kul in fajn imet ravno takšne hitrosti, ko jih potrebuješ – recimo, ko dolvlečeš Mountain Lion OS.  In ja, omrežje deluje, sedaj samo upam, da bo tudi pokritost večja! Na žalost danes vračam USB modem, tako da ne bom mogel stestirati omrežja na Brniku, ali Bledu in se bom zadovoljil s temi številkami v Ljubljani!

 

 

5 Responses to Simobil LTE omrežje – testiranje

 1. Pino pravi:

  Roni pise:
  4/756k (hitreje pač ne gre pri kabelskem operaterju!)

  Oja gre hitreje, sam moras mal kabelskega operaterja poklicat, pa vprasat,
  pa nekaj vec ojrov pripravit :-)

 2. Žiga pravi:

  Se strinjam s predhodnikom.

  Sicer pa… iPad s slovenskim LTE omrežjem NE deluje, ker deluje na drugih frekvencah in ne na takih, ki jih imamo/bomo imeli v Evropi.

 3. David pravi:

  Pa si dobil in uporabljal modem brezplačno? Mislim, nisi plačal prenosa podatkov?

  Drugače pa tudi sam živim v takem kraju (Podkum), da ne morem imeti hitrejšega interneta, baje je centrala zelo slaba in tudi oddaljen sem preveč…

  • had pravi:

   jeap, simobil da usb modem in kartico za test. kar je super. ampak pri meni (zgornji prhovec nad izlakami), ni LTE omrezja :)

 4. sss pravi:

  Sam za testiranje hitrosti interneta v Sloveniji veliko raje uporabljam http://www.speedtest.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.