Na spletu se najde marsikaj – tudi Ray-Ban očala, katerih cena se začne pri 29,90 eurov, najdražji Ray-Ban model pa stane 49,90 eurov! Super, mar ne! Ja, ampak nekaj mora biti narobe s takšnimi cenami, kajne? Saj se strinjamo, da se ne da kupiti originalnih Ray-Ban očal po tako smešno nizkih cenah?

In kako ugotoviš, da je spletno mesto, kjer bi lahko kupil tako ugodno očala dejansko fejk?

  • prva stvar, ki jo preverim je, če so napisani podatki prodajalca, oz. kontaktni naslov, preko katerega lahko preverim za katero podjetje v resnici gre. V primeru raybanslovenija.com, le teh podatkov ni na voljo. V bistvu ni na celotnem spletnem mestu niti enega podatka o tem, za katero podjetje, oz. katere osebe le to prodajajo.
  • whois poizvedba http://whois.siel.si/ ne vrne nobenih podatkov – WhoisGuard Protected ([email protected]). Torej je oseba, ki je to stran postavila, vedela natanko kaj počne. Tudi strežnik je v ZDA – namecheaphosting.com
  • preverim očala na spletnem mestu http://www.ray-ban.com, kjer ugotovim, da imajo napis Ray-Ban vedno na desnem steklu
  • preverim cene na internetu in se zavedam, da ni nič zastonj!

In suma sumarum, preden tale zapis objavim, najdem objavo ZPS, kjer so se prav tako ukvarjali s tem primerom in ga tudi prijavili tržni inšpekciji (vir). Zanima me, koliko Slovencev je naročilo po povzetju ta Ray-Ban očala. Sokolje oko bo opazilo napis na napačnem steklu!