Michael Fred Phelps, ameriški plavalec, je športnik, ki mu je uspelo v svoji karieri “nabrati” 22 olimpijskih medalj! Phelps je trikrat nastopil na Olimpijskih igrah (Atene – 6 zlatih, 2 bronasti, Peking – 8 zlatih, London – 4 zlate, 2 srebrni medalji) – suma sumarum – 22 olimpijskih medalj – 18 zlatih, 2 srebrni in 2 bronasti in se je s tem zavihtel na piedestal, ki ga bodo športniki zelo težko dosegli, kamoli premagali. Ampak najbolj fascinantno je, da se je sedaj odločil, da prekine s svojo kariero in tako ostane za vedno v spominu javnosti, ko je še vedno na vrhuncu.

Poteza, ki so jo sposobni samo največji športniki in ki jo naredijo le redki. In Michael Phelps definitivno sodi med njih. Marsikdo komentira njegove medalje s tem, da je v plavanju lažje doseči medalje, kot v drugih športih in da to ni primerljivo. Opazka je povsem na mestu, recimo Phelps je v Pekingu nastopil v polovici vseh plavalnih disciplin (8/16), ki so bile in v vsaki od njih dobil zlato medaljo. Vendar kljub temu le to do sedaj še ni uspelo nikomur. Pa je bilo pred Phelpsom na svetu že precej odličnih plavalcev!

Pred časom sem nekje zasledil, kaj naj bi bilo “krivo” za uspehe Phelpsa – njegova telesna konstitucija – razpon rok 2,03 metra, kar je 10 centimetrov več, kot je njegova višina. Številka noge 47, kar mu omogoča skoraj naravne “plavutke”, krajše noge, kot bi po proporcih biti pri njemu in gibanje z gležnji za 15% več, kot pri ostalih plavalcih. Michael Phelps šestkrat tedensko trenira po pet ur in njegov dnevni obrok ima vrednost 12.000 kalorij (What makes Michael Phelps so good?).

Jeap, Phelps je čudežni deček, ki mi je narava dala telo namenjeno ravno temu, kar je počel z užitkom – plavanju! In upam, da bo tudi v “pokoju” še vedno aktiven in si bo sedaj lahko mirne duše privoščil kakšen joint, ali dva! Rispekt!