Ko berem naslovnice rumenih časopisov, ali portalov, ki se ukvarjajo s to tematiko in jih je v zadnjem času čedalje več, se vedno znova sprašujem – kdo so ti ljudje, ki se pojavljajo na naslovnicah, oz. ali so to res edine zvezde, ki jih premore Slovenija. V bistvu je nabor oseb, ki se pojavljajo zelo majhen in je že neka stalnica – ko se enkrat začneš “rolati” v teh medijih, potem ti “večna slava in čast” ne uideta. In čim več materiala pošljejo te “zvezde” iz dopusta, ali pa iz kakšne “pasje procesije”, ti mediji bodo vedno vse z veseljem objavili.

V Sloveniji je recesija zvezd – v zadnjih parih letih nismo dobili nobenega presežka, oz. nobene zvezde, ki bi vsaj malce popestrila nabor trenutnih. Sodbo o tem, kdo od njih je dejansko zvezda, prepuščam vam – Damjan Murko, Špela Močnik, Jasna Kuljaj, Sanja Grohar, Ota Roš, Alja Klapšič, Špela Močnik… Imena so pobrana iz spletnega portala namenjenega tovrstnim zgodbam in tukaj so imena, ki sem jih dejansko že slišal. Ko na drugem portalu berem imena, se mi zdi, da so to ljudje iz nekega drugega osončja – Božo Proda, Stefan Šumanac-Šumi, Nataša J. Žagar, Erik Felicijan, David Grom. In dobim občutek, da v Sloveniji obstajata dve katergoriji – “zvezdniki” 1. kategorije in “zvezdniki” 2. kategorije, ki se po vsej možnosti med seboj niti ne poznata, niti ne sovpadata v isti kontekst.

In seveda imamo še res pravo kategorijo “zvezdnikov” – če bi sklepal po številu člankov in objav v medijih – namreč kategorija “zvezdnikov politikov”, o katerih se največ piše pri nas. Ampak ta kategorija je itak čudna in bi jo rajši sam preskočil v tem primeru.

Ko že pišem o zvezdah v Sloveniji, se mi vedno znova pojavlja vprašanje – katera od zgoraj omenjenih “zvezd” je ponesla svoje ime tudi preko meja Slovenije? Katere so dejansko resnične zvezde, ki so prepoznavne ne samo v svojem lokalnem okolju, ampak tudi širše, predvsem pa katere zvezde so dejansko naredile karkoli iz svoje prepoznavnosti – in s tem ne mislim, da so naredile karkoli zgolj in samo zase. In ne, to da se dekle razgali za Playboy, ali pa seksa in se njej posnetek pojavi na spletu, se ne šteje v kategorijo “zvezd”. Naši športniki, katerim se posveča precej premalo pozornosti – vendar je veliko boljše tako, kot da bi z njimi polnili rumene strani, so dejansko naše zvezde, ki so prepoznavne tudi v tujini. Oblikovalci, filmarji, umetniki.. vse to so veliko večje zvezde, kot naš “jet-set”, kajne?

Bi mogoče najprej morali postaviti okvire, kaj naj bi sploh “zvezdništvo” pomenilo? Ali pa je stanje, takšno kot je, najboljše, kar imamo lahko pri nas na področju zvezdništva! In dvomim, da se za katerokoli zgoraj omenjeno zvezdo ljudje na ulici obračajo in jo prosijo za “avtogram”. V bistvu dvomim, da te osebe sploh kdo prepozna?

Klik na fotografijo za celotno galerijo Hollywood Walk of Fame
hollywood walk of fame

Hollywood Walk of Fame Photos