Rad imam prenovljena spletna mesta. Sploh tista, ki so leta in leta kljubovala vsem trendom in so obdržala svoj “attitude”. Med zadnjimi, ki so padli v prenovi, so tudi Finance.si, ki jih dnevno obiskujem, ker ponujajo informacije, ki so poslovno zanimive. O tem, da so med njimi tudi rumeni članki, ne bom niti pisal. In ko sem pred parimi dnevi čakal z nestrpnostjo, da končno vidim novo podobo, sem si delal iluzijo, da bodo Finance.si postale pregledno in čisto spletno mesto. Ampak se zavedam, da na odločitev ne vplivajo samo ljudje pri nas, ampak da je to korporativna logika, kateri je potrebno slediti in se ji prilagoditi. Verjetno je napaka tudi v tem, da se ne upošteva, da so namenjene Slovencem, ki smo vedno rahlo specifični. Prav tako pa se povsem zavedam, da je težko zadovoljiti vse okuse, ki jih pa ni malo.

Vendar se mi za spletno mesto največjega slovenskega poslovno-borznega portala zdi, da bi morali vse skupaj še malce bolj “očistiti” in narediti informacije bolj privlačne za bralce – optimizacija za klike je sicer povsem normalna in jo razumem, ampak še vedno so bralci tisti, ki “naj bi bili” v prvem planu. Suma sumarum, spremembe so, vendar je kar nekaj stvari, ki padejo v oči in ki so, vsaj meni – laiku, precej moteče, oz. boleče. In če grem po vrsti:

  • spletno mesto ni responsive in uporabniška izkušnja na mobilnih napravah ni takšna, kot bi lahko bila / morala biti! Zame, ki večino stvari berem na mobilnih napravah, je to moteč element, kot mi je tudi klikanje po člankih naporno – vse skupaj je premajhno!

  • oglasna pasica na vstopni strani zavzame veliko preveč prostora in na žalost ostane vedno tam – na iNapravah na srečo ni vidna in ostane tam bel prostor, kar se mi zdi dokaj neoptimalno

  • uvedba dodatne barve – vijoličaste – gumbek VEČ, ki je tako web2.0, da sploh ne sodi v ta kontekst, mi je precej preveč na prvo žogo – siva barva, brez senčenja, bi bila več kot odlična rešitev! Prav tako taista barva preveč izstopa pod vsakim člankom (tiskaj, pošlji…)

  • vsebine člankov – na srečo so povečali font, prav tako pa bi lahko povečali širino stolpiča, zaradi lažjega branja in uporabniške izkušnje. In ko sem že pri tem zaslonu, tudi povezane vsebine bi veliko bolj sodile na levo stran članka, kot pa gumbki za deljenje vsebin na družbena omrežja. Zavzamejo preveč prostora in bi se lahko umestili pod sam članek, ali pa na začetek njega. Poleg tega je premalo teksta v samem uvodnem stavku, kar je škoda.

  • na isto stvar – premalo vsebine, se navezuje tudi poglavje pri f-trendi, kjer uporabijo še dodatno “vijoličasto” barvo, ki ni konsistentna z “bannerji”, s katerimi oglašujejo f-trende

  • premalo slikovnega materiala. Namreč ljudje imamo radi fotografije in “inline galerije” so odlična rešitev za kaj takšnega. Vem, da je težko na poslovno borznem področju najti fotografije, ampak Finance imajo cel kup odličnih fotk, ki jih lahko uporabijo – par minut več dela za iskanje in bo tudi več klikov!

Ampak naj bo dovolj. Par stvari, ki so me na prvo žogo zmotile in katere se lahko preprosto spremenijo, kot tudi “natvikajo”, da bodo uporabniku bolj prijetne in bo izkušnja boljša. Ali jih bodo upoštevali ali ne, pa je povsem drugo vprašanje.