Ko si oblast uzurpira Planet Siol.net

Ok, nikoli nisem bil ljubitelj spletnega portala Planet Siol.net in njihovih vsebin. Vse skupaj je bilo preveč STA-jevsko in z veliko preveč “kopi/paste” vsebin, ki jih kategorično ne prenašam. Ampak določene stvari, kot avtomobilizem, so imeli odlično pokrite in kvalitetne. Tudi sedaj je še vedno precej vsebin kvalitetnih, saj je pri njih kar nekaj dobrega kadra.

Ampak glej ga šment, uzurpacija Planeta Siol.net se je začela že pred parimi meseci. Najprej so počasi pripeljali nove kolumniste, ki so posadili semena in s tem pripravili teren tudi za primerno vsebinsko napisane članke, ki so veliko bolj kritični do levice, kot pa so kritični do desnice. No, v bistvu sploh niso kritični do desnice, ampak to je nepomemben podatek.

Povsem razumem, da si vsaka oblast sama pripravi teren v medijih, ki jih kasneje izkorišča za svoj utečeni propagandni stroj. Razen prejšnja oblast, še pomnite, ki si tega ali ni znala ali pa ni želela, kar me je sicer precej čudilo, ampak sem nekako tudi to razumel. Nekateri so mislili, da so tako ljudski, da jih imajo vsi radi in sploh ne potrebujejo “pomoči” medijev. Ampak taisti ljudje so se precej motili. Drugi pa to zelo dobro obvladajo in vedo, katere vzvode je potrebno potegniti, da jim bo javnost malce bolj naklonjena.

In potem začnejo novinarji na Siol.net objavljati takšne in drugačne članke, kjer povzemajo informacije drugih medijev  (recimo Reporterja):

 • Varuhinja ne obsoja grafitov s pozivi k uboju Janše
 • SDS: Privilegirana kasta bo branila privilegije do konca
 • Navedbe Dnevnika o Janševem posojilu niso resnične
 • Reportaža: tabor SDS v Lepeni
 • Zbor za republiko poziva h koalicijski enotnosti in usklajenemu nastopu

Takle mamo v naši ljubi deželici, kjer se cedita med in mleko, kajne? Saj ne da ne opazimo vsi tega fenomena, kje pa, samo imamo možnost izbire – dokler le ta še obstaja! In preskočimo Planet Siol.net. Počakajmo, da “zalaufa” še Planet TV, kar bo ravno v času pred volitvami – in potem bomo šele videli, kaj se dogaja pri njih.

 1. Res mi ni jasno, kdaj bodo naši vrli veljaki razumeli, da je državna lastnina le način, uveljavljanja zasebnih interesov (posameznikov/strank) na račun državljanov. In edini način, da se to prepreči je, da je v državni lasti le to, kar je res potrebno, in informativni spletni portali, rumene vsebine ali komercialna televizija, to definitivno niso.

  SDS se je že v prejšnjem mandatu trudil pokazati, kako nevarno je, če to ostane v državni lasti, vendar Pahorjeva vlada tega ni spregledala (oz. so želeli še sami enako) in zato imajo znova priložnost.

  Dokler še?

 2. Ja ta portal resno čisto premalo pozornosti posveča Liberalni akademiji pa temu kako Tuerk podpira DJ Umeka in nagovarja zbrane na srečanju avtopervoznikov. Desno trobilo.

 3. sem se že spraševala, če samo jaz opažam tole vedno večjo “uravnoteženost” poročanja na siolu. saj tudi prej ni bil bogvekaj portal, ampam tole, kar zdaj počnejo, je pa že res neokusno.

 4. Kar Volili To Dobili.

  Pa hvala vsem, ki niste šli volit. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena.

  LP

  PS: @(jm), tudi če ni v državni lasti, so tukaj veze in poznanstva (+denar), ki podkupujejo prave medijske vsebine za okoriščenje. Se spomnim iz državnega zbora, ko sem preslišal, kako se je novinar hvalil enemu poslancu vladajoče koalicije za zgodbo v medijih. Če bi stene parlamenta znale govoriti, bi znale marsikaj lepega povedat.

 5. Pred enim letom je raja glasovala 4xPROTI…kaj pa ste pričakoval drugega kot Janšev pogrom?

 6. Peter. Vsak drugi ki ga srečuješ, s katerim delaš, živiš, piješ itd… je bil proti. Sedaj pa povej vsakemu drugemu da je raja. A si upaš?

  Poročaj o rezultatih.

 7. Ne vidim nič spornega v temu. Dokler obstajajo levi in desni mediji, je vse ok. Strah, da bi zaradi enega Siola sedaj nastalo medijsko enoumje, po tem ko si priznal, da ga itak nisi bral, ker je bil STA-jevski. STA članki so pisani odmaknjeno, torej ti tudi to ni všeč.

  Pri naslednji osvežitvi zakona o medijih bi morali dodati zahtevek, kot je recimo v Italiji. Medij se v vpisu v razvid medij definira za desnega, levega, liberalnega, manjšinskega (kot narodne manjšine), whatever. Če se tega ne drži, je lahko sankcioniran. Zapis spremeni, tako kot ga spremeni doslej. Za tistih 30 evrov takse. Tako bo lahko vsak bralec, če ga bo zanimalo, ugotovil kam pes taco moli in tudi glede na to izbiral medije.

  Pa ne mislit, da bralci ne vedo kdo kako piše in da bodo brali karkoli se jim ponudi. Mi smo bralci, mi izbiramo, ni razlike. Ko neka nona razlaga, da je v Demokraciji brala to pa to, ne gre za usmerjanje njenega prepričanja v desno stran, ta nona kupuje Demokracijo, ker ji je všeč tak način pogleda na svet.

  Ko bomo en dan to doumeli, bo tudi v redu. Medij si izbere tako tržno nišo. Ne bodo vsi planili po Planet TV in ta bo desničarski in vsi levičarji se bodo jokali. Ne, PlanetTV bodo gledali pač tisti, ki jim je desničarska vsebina bolj všečna. Kot kjerkoli po svetu.

  Think about FOX NEWS. :)

 8. Popravek glede nebulozenja okoli levice in desnice. Porazdelitev je bila narejena pred 2 letoma, sedaj lahko v prvo skupino dodamo še pingvine in v drugo virantovce. Link do originala ne dela več, zato ga dajmo na kopijo.

  Ultra ekstremni boljševiški paraziti-kleptoidi – komunajzari in prokomunajzari:
  – SD
  – LDS
  – Zares
  – Desus
  – SLS (prokomunajzari – simbioti)
  – SNS (prokomunajzari – pragmatiki)

  Zelo levi kleptoidi, levičarski ljubitelji skupnosklede, vred s sledbeniki ideje, da je tudi Jezus bil egalitarist, pri čemer imajo v mislih le to, da bi zgolj delovni plebs naj bil po vzoru iz fevdalizma uravnan v bedi, nekšen egalitarizem za “iz-dela-prihodujoče” izključno, ne pa tudi za vladarje in fevdalce, ki to politiko zalaga s penezi, jebote, skratka po tem kriterju so enaki kompartijski praetorijanski kamarilji, he,he:
  – SDS
  – NSi

  Sredina, promotorji in implementatorji osebne svobode državljanov, svobodne nepodmizne izmenjave in enakih priložnosti za vse, skratka prave, pristne liberalne stranke:
  -NI! Prazna množica.

  Zmerna desnica:
  -NI! Prazna množica.

  Desnica:
  -NI! Prazna množica.

  Ekstremna desnica:
  -NI! Prazna množica.

  Svoja [unikalno slovenska] kategorija:
  -Puckoti

 9. Danes pomotoma na njihovo glavno stran pritisnil in so članki tako ogabno janšistični da je to že kriminal. Še dosti bolj kot je bil v času pisanja zgornjega zapisa. Me mika na račun tega napisat cel blog (registriranega imam ravno pri siolu, torej to odpade ker me bo Vasle brisal), rtvslo je pa tudi pod domeno Urbanije/Žižeka in podobnih SDS budal. Sam sem nekoč bil aktiven na forumih siola, tam je tudi bilo nekaj ljudi ki so kasneje za njih pisali (Irena J. itd) in so glej ga zlomka ravno nedavno nehali pisati ko se je ta nova garnitura pojavila. SIOL je vedno bil nepolitičen, nenazadnje so njihovi odjemalci (internetni, tv itd) iz celega političnega in demografskega spektra, tako da je tole prava politizacija nekega portala ki je vedno bil “javni” in ne nek strankarski projekt kot je Reporter, Demokracija ipd za katere mi dol visi, naj jih majo. Da si pa tkole SIOL ena stranka dobesedeno uzurpira je pa že stvar za višje organe. In bojim da se bo katerakoli leva oblast ki bo jih nasledila preveč tolerantna in ne bo popucala tega drega dol, in bi morala. Od prvega (Vasle) do zadnjega (vsi SDS in politično nastavljeni novinarji ki nimajo blage veze z novinarstvom in objektivnim poročanje) Kot je bilo omenjeno zgoraj, res Fox News Slovenija. Za zbruhat…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja