Ionika – ionska zobna ščetka

Vse skupaj se je začelo več kot mesec dni nazaj, ko sem na nekje na spletu naletel na oglas za ionsko zobno ščetko in na Twitterju zastavil vprašanje ali je ta “ionizacija” fama ali pa celo vse skupaj tudi pije vodo? Ker so bili odgovori zelo različni, sem se odločil, da sam naredim poskus.

Za začetek naj razložim, da sem sam vedno skeptičen do takšnih novodobnih iznajdb in že od nekdaj prisegam na stare “odlskul” zobne ščetke Curaprox. In tako sem na spletnem mestu Ionika naročil ionsko zobno ščetko, se odločil za plačilo po predračunu in zanjo odštel 17,90€. Čez štiri dni sem dobil zobno ščetko na dom, v lično zapakirani škatlici in z navodili.

Ker sem bil še vedno skeptičen, kljub temu, da sem videl eno LED diodo, ki se je prižgala, ko sem sklenil tokokrog (torej nekaj deluje, mar ne!), sem se odločil, da za teden dni zamenjam svojo zobno ščetko za Ioniko. Ker se mi ni niti sanjalo, kako naj bi ta test potekal, sem se odločil, da ne bom kompliciral stvari in izumljal tople vode. Samo čistil si bom zobe, brez zobne paste in verjel svojemu občutku.

V bistvu je ta ščetka precej preprosta za uporabo. Navlažiš jo z vodo in lahko začneš s pranjem zob. Lahko se uporabi tudi zobna pasta, vendar v bistvu ni potrebna. Edino kar je, je da je treba držati katodo (kovinsko ploščico).

Prva dva dneva je bil občutek precej nenavaden, ker sem navajen na precej mehkejšo zobno ščetko in sem že razmišljal, da bi končal s testom – jeap, sem razvajen in uporabljam mehko zobno ščetko. Ampak sem nadaljeval in v parih dneh odkril, da kljub temu, da ne uporabljam zobne paste, da niso zobje “kosmati” in celo pomislil, da mogoče pa je nekaj res na tem. Ok, priznam – najprej sem pomislil, da gre za placebo efekt, kot je navada pri vseh teh stvareh. Vendar temu ni povsem tako – saj sedaj jo uporabljam že tri tedne in v tem času bi verjetno opazil, če bi šlo samo za placebo efekt.

Če sem bil na začetku precej skeptičen in sem bil prepričan, da je to larifari, je sedaj moje prepričanje malce drugačno. Namreč nekaj mora biti na tem – vendar kako bi to točno dokazal, razen po občutku, pa ne vem. Se bo moral najti kakšen znalec, ki bo rešil to zadevo – recimo mythbusterja bi se tega lahko lotila in znanstveno dokazala. Do takrat pa bom jaz uporabljal Ioniko, ker se moji zobje pač počutijo odlično!

 1. Poskusi dokazati s tistimi rdečimi tabletki, ki jih prežvečiš in razkrijejo zobne obloge. Saj poznaš, iz osnovne šole ;)

  1. uuuu :) jaaaa.. tiste tamajhne tabletke.. kje se to dobi :)

   kaksni spomini so privreli na dan – k smo jih morali vsi jesti v soli :) oooooo

 2. Kot jaz vem prodajajo v lekarnah, pa še drage niso. Če me spomin ne vara, sej jih videla pa tudi v Mullerju.

 3. Dokazal si samo, da ni treba uporabljati zobne paste, ne da ioni delujejo. Probaj še Curaprox brez, mogoče boš presenečen ;)

 4. Neki takega so že pred ene 10 – 15 leti prodajali na topshopu.

 5. Sicer ne vem kako deluje, ampak je nebi uporabljal že zaradi predolgega ščetinastega dela. Ta bi ubistvu moral bit čim krajši za lažjo dostopnost po celotnih ustih, sploh kotičkih na koncu “dentiere”. Že curaprox ima precej kratek ta del, ostale namenske krtačke, pa še krajše in z njimi si je res užitek ščetkat. Če bi pa rad podoživel občutke iz otroštva in se nasmejal, ti pa definitivno predlagam da si nabaviš te tabletke (“Caries indicator”) – priporočam pa še, da to narediš zvečer oziroma takrat, ko nimaš planiranega kakega resnejšega dela, ker ostane jezik pobarvan še kr nekaj ur :)

 6. Tabletke imajo tudi v vsakem DM-u, reče se jim Donto dent junior (piše da so tudi za odrasle :) ) ; so sicer modre, ampak poanta je ista kot pri rdečih. Bi priporočalu vsakemu – vidiš na katere predele nevede pozabljaš!

 7. Če prav razumem, nikol nisi dajal povdarka zobni pasti? Mislim, da je še kako pomembna, tako kot antibakterijska ustna voda. Raje razmišljaj v smeri sonične ščetke + vodne prhe, vendar je to kar investicija, cca 200€.
  “Toothpaste is used to promote oral hygiene: it serves as an abrasive that aids in removing the dental plaque and food from the teeth, assists in suppressing halitosis, and delivers active ingredients such as fluoride or xylitol to help prevent tooth and gum disease (gingivitis).[1]”

 8. Če kdo lahko kaj pove o zobnih ščetkah, sem to jaz :) Nočna mora, nobena ni prava, čiščenje zobnega kamna 2x letno (bi še večkrat, če bi ga krilo zavarovanje :), obisk zobozdravnika v povprečju 1x mesečno (odkar pomnim), praktično vse zobe imam zdravljene. Par let nazaj nisem dajala poudarka na ščetke, umivanje zob mi je bilo mimogrede “ker so me tako učili”. Ko ti pa enkrat kapne, da si verjetno za večino problemov kriv sam, se vzameš v roke. Oziroma vzameš v roke kakšno bolj kvalitetno zobno ščetko. Ali vsaj misliš, da jo. Anyway, meni navadne ščetke niso prinesle nobenega rezultata, poskusila sem vse žive zobne paste (edino za Senzodyne lahko rečem, da res pomaga, kadar skeli, čeprav po moje ni ravno za redno uporabo), pa nič. Potem sem šaltala na električno, poskusila 3 različne modele (naprej Philipsovo, potem pa kar 2 cenejši varianti od Mullerja). Sem mislila, da sem prijela boga za jajca, dokler nisem opazila, da se mi na sprednjih zobeh vidno tanjša sklenina. Zobozdravnik mi je moral narediti plombo (no, prej bi rekla neko “masko”, tako kot pokitaš steno :). Potem sem po nekem naključju slišala za Soladey in sem jo uporabljala pol leta. Čez učinek nimam nobenih pripomb, tudi brez zobne paste je šlo kot po maslu, je pa delovanje na svetlobo precej moteč faktor. Usta moraš imeti na stežaj odprta, da ti svetloba seže do osmic. Ja, začuda jih še imam, vse 4 :) Poleg tega imaš včasih slabo svetlobo (npr potovanja), pa v tej vročini se ti ravno ne da umivati zob pri prižgani luči. Tako da sem bila res vesela, ko sem naletela na to različico, ki dela na baterijo. Kupila sem jo prek telefona (imajo tudi v lekarnah, ampak tam je malo dražja), dobila res hitro in zdaj jo uporabljam 2 meseca. Rezultat je zaenkrat dober, je pa tako, kot si napisal – težko se je zadržati, da ne bi preveč drgnil, ker smo navajeni na mehansko čiščenje. Jaz zobno pasto uporabljam vsak tretji dan, čisto zaradi občutka, pa da recimo ubijem še kak bacil zraven. Včasih tudi ustno vodo. Plus nitka, obvezno. (ok, ne vsak dan :) Definitivno pa lahko rečem, da se mi kamen manj nabira, kar je v vsakem primeru pozitivno (tudi kamen namreč načenja sklenino, ne samo drgnjenje).

Komentarji so zaprti.