Že nekaj časa se mi po glavi mota ideja o tem zapisu – namreč vprašanje je, ali v Sloveniji potrebujemo svoj App Store, oz. Google Play Store, preko katerega bi lahko kupovali, oz. dolvlekli aplikacije? Za razumevanje mojega razmišljanja je potrebno zapisati par podatkov, ki mene vedno znova osupnejo in prikažejo dejansko velikost marketa mobilnih aplikacij v svetu:

  • App Store – število aplikacij: 650.000, število dolpotegov: 30.000.000.000+
  • Google Play – število aplikacij: 600.000, število dolpotegov: 20.000.000.000+

Jeap, obstaja preko 1.200.000 aplikacij, ki si jih uporabniki nalagamo na svoje mobilne naprave. In tukaj nastane prvi in ključni problem, s katerim se niti Apple, niti Google še nista povsem dobro soočila in našla pametne rešitve, za to situacijo. Namreč vsi uporabniki pametnih mobilnikov se srečujemo z istim problemom – kako najti neko novo aplikacijo v teh dveh trgovinah, če to ni aplikacija za katero vemo da obstaja in če to ni aplikacija, ki je svetovno znana. Ja, imamo iskanje, vendar nam vrže preveč zadetkov. Imamo tudi lestvico najboljših aplikacij, vendar to še vedno ni to.

Če grem v konkreten primeru – v Sloveniji imamo cel kup razvijalcev aplikacij in tudi precej kvalitetnih aplikacij, ki so bile narejen pri nas je v App Storeu in Google Play Storeu. Mobitel je imel svoj Itak Android natečaj, prav tako tudi Simobil Izzivamo ideje. Oba natečaja sta bila uspešna, vendar je nastal zgoraj omenjeni problem. Uporabniki ne najdemo aplikacij, ki so bile narejen, oz. aplikacij, ki so narejene za naš trg!

Ena izmed rešitev, ki bi jo jaz predlagal App Storeu, oz. Google Play Storeu je preprosta. Glede na to, da imamo račune za uporabe obeh “trgovin” povezane s prijatelji (preko Game Centra), bi bilo super, če bi mi Apple (v mojem primeru) sam ponudil dolpoteg aplikacij, ki bi bile mogoče zame zanimive – glede na preference, oz. na aplikacije, ki jih imam na svojem telefonu, kot tudi na preference svojih prijateljev – in me s tem razbremenil problema, ki ga imam z iskanjem novih aplikacij, ki jih je vsak dan več in več.

Slednje je tudi drugi razlog za tale zapis. Namreč v poplavi aplikacij, prideš na “lestvico” največkrat dolpotegnjenih aplikacij zgolj, če imaš srečo, za par dni. In če se v tistih dneh nič ne zgodi, ti tudi dober PR, oz. veliko število objav v medijih o tvoji aplikaciji, ne povzroči množičnega dolvlečenja aplikacije. Tega se verjetno vsi zavedamo, da novi Instagram nas ne čaka za vogalom in da uspeha Twitterja ne bo tako lahko ponoviti. Ampak za lokalno tržišče, bi se dalo marsikaj narediti in o tem razmišljam.

Slovenci imamo specifiko – malo nas je. Tudi aplikacije, ki jih delajo razvijalci za naš trg nimajo milijonskih dolpotegov. Ravno obratno – zaradi zgoraj omenjenih zadev, kot prej omenjene specifike, da nas je malo. In posledično, ker imamo dva mobilna operaterja, ki precej data na svoje uporabnike – me zanima, kdo bo prvi, ki bo svojim uporabnikom ponudil nekakšen “mashup” App Storea in Google Play Storea, oz. ki bo naredil to, kar po mojem manjka v Sloveniji – preko svojega spletnega mesta, ki je precej obiskano, ponudil aplikacije domačih razvijalcev, oz. aplikacije namenjene domačemu trgu! In zakaj bi mobilni operater to naredil:

  • aplikacije so tiste, ki naredijo mobilni telefon živ in bolj uporaben
  • aplikacije pomenijo, v večini primerov, večji prenos podatkov
  • ker si želi spodbujati domače razvijalce, kajti s tem jih bo tudi spodbujal k izdelavi več aplikacij
  • ker si želi svojim uporabnikom omogočiti preprosto izkušnjo dolpotega aplikacij in s tem pridobiti njihovo zadovoljstvo
  • ker ne potrebujemo razvoja novega App Storea, ali Google Play Storea, ampak je dovolj že to, da imamo na enem mestu zbrane povezave do aplikacij
  • ker mobilni operater tudi sam ponuja svoje aplikacije, ki jih uporabniki ne najdejo najbolj preprosto!

Kot sem že prej omenil – ne potrebujemo tehnološke platforme za App Store, ali Google Play Store. Vendar potrebujemo pa nekaj, kar nam bo olajšalo uporabo – dolpoteg aplikacij. In definitivno, da tisti operater, ki bo prvi naredil to, bo pridobil precej simpatij in uporabnikov “portala” za dolpoteg, vendar je vprašanje, ali takšna logika sodi v njihovo logiko, kajti s tem se ne bo povečalo število prodanih telefonov, se pa posledično lahko poveča prenos podatkov pri uporabnikih.

p.s.: ko tole pišem, se dejansko sprašujem zakaj se sam ne lotim takšnega projekta – glede na to, da to ni stvar, ki bi se dala monetizirati, vendar pa je stvar, ki bi bila za dobrobit domačih uporabnikov! No, počakam nekaj časa, da vidim, če bo kateri od mobilnih operaterjev kaj brcnil v to smer, sicer iščem ekipo!

p.p.s.: upam, da je bilo jasno razvidno iz zapisa, da Slovenija ne potrebuje svoje platforme za prodajo aplikacij, ampak potrebujemo vstopno mesto, kjer bodo samo domače aplikacije, oz. domači razvijalci aplikacij na obeh platformah – da ne bom diskriminatoren – tudi Windows Market se bi lahko upošteval!

Še odziv mobilnih operaterjev – hvala!