Včeraj je bil prvi šolski dan in za srednješolce, ki so stopili v prvi letnik je to pomenilo precej veliko preizkušnjo. Namreč “krst fazanov” je nekaj kar obstaja že od nekoč. Ampak do sedaj še ni bilo nikoli tako brutalno, kot je bilo letos – vsaj po tem, kar sem jaz videl, oz. po tem, kar lahko opazujem na spletnih portalih, ki so fotografirali fazane in fazanke, kako so bili povsem porisani s “flomastri”, oz. kako so na njih razbijali jajca.

Zame je to, kljub tradiciji in vsemu ostalem sranju, izživljanje!! In ne gre samo za izživljanje – gre za uničevanje oblačil, gre za ponižanje, predvsem pa gre za odnos, ki nam ne bi smel biti v ponos.

Ok, če grem celo malce dlje, verjetno se bi marsikdo od fazanov, ali fazank branil, če bi si to upal – torej bi pričakoval, da bo šibkejše zaščitila policija, oz. da do česa takšnega ne bo prišlo. Verjetno ni ravno najbolj prijetno sprehajanje po Ljubljani, ko si cel porisan, oz. označen. In verjetno je marsikater fazan, ali fazanka zvečer prejokala, ker ima uničena oblačila (na žalost so časi takšni, da nimajo vsi vsega!), oz. ker se je celo popoldne trudila, da spravi iz svojega obraza sledi alkoholnega flomastra.

Za vse, ki ne veste, kako je tole izgledalo, je tole ena fotoreportaža:
F kot fazan – http://www.siol.net/

V naših časih, ja dolgo je že tega, je bil ta običaj, povsem drugačen. Polivanje z vodo, metanje moke in to je bilo to. Ni bilo ničesar poniževalnega, predvsem pa ni bilo to izživljanje. Verjetno je moja percepcija tega napačna, ampak vseeno menim, da takšen način ni primeren in bi se moral marsikdo vprašati o tem, kaj je primerno in kaj ne! In ja, to je odraz družbe in časa v katerem živimo. Žalostno!

26 Responses to Fazani in fazanke in izživljanje nad njimi

 1. Peter pravi:

  Kako se pa polivanje z vodo in moko razlikuje od tega? Res je, zdaj ej malo več vsega skupaj, ampak reči, zdaj je vse veliko hujše, pri nas so te le polili z vodo (ves moker) in posuli z moko (moka se sprime in tudi uniči kako oblačilo). In isto ponižanje je to. Ne pretiravat in delat razlike, “ko smo mi bli mali, je bil svet še lep”

  • had pravi:

   oprosti.
   alkoholni flomaster unici kozo, sploh ce je clovek alergicen na kaj taksnega. voda in moka sta milo receno neprimerljiva s povsem porisanim telesom.

   tole je izzivljanje. tisto ni bilo!

 2. primoz pravi:

  Eh, pretiravaš.
  Iniciacije so bile od nekdaj. Tile flomastri so precej nedolžni prodi, denimo, iniciaciji v gasilsko brigado http://www.zurnal24.si/13-gasilcev-naj-bi-posililo-kolega-clanek-156380

  • had pravi:

   ok, tole je sick :) pa se v franciji..

  • Janč pravi:

   Recimo, da francoska oblast ne bi reagirala, tako kot je (1 zaprt, 12 obtoženih, celoten gimnastični oddelek elitne gasilske brigade pa razpuščen), in bi se trik s flašo za šampanjec še parkrat ponovil: voila, pa bi imeli novo tradicijo, žrtve pa bi objavljale svoje fotke na tviterju in fejsu ;-)

   Zdaj pa resno:

   Iniciacija je sama po sebi verjetno pozitivna, ker po eni strani predstavlja prehod v novo obdobje, po drugi strani pa daje občutek pripadnosti in povezanosti.

   A le dokler se ne prestopi meja ogrožanja zdravja, nasilja in teptanja osebnega dostojanstva.
   Pravila igre so po moje jasna:
   Če iniciirani v zadevo načeloma pristane, OK, če ga prisilijo, ni OK.
   Če se po iniciaciji počuti dobro, je OK, če se počuti ponižan, ni OK.

  • Tadej pravi:

   Razlika je seveda tudi v tem, da kot prvo je gasilstvo prostovoljno (ok, tudi v srednjo šolo oz. gimnazijo ti ni ravno *treba* iti, pa vseeno, gre za dve ornk različni stvari, mar ne?) in če se že odločiš zanj, najbrž prej že tako ali drugače izveš, da bop moral čez iniciacijski obred. Kot drugo pa – tole s posilstvom ni bilo ravno običajen postopek iniciacije, ampak je šlo za osamljen incident.

 3. mg pravi:

  Had, staraš se…Očitno je tole mladini danes všeč, vsaj tako je videt…In bolj kot si popisan, bolj si očitno zaželen in popularen. To pa danes šteje, pa čeprav morajo malo stisnit zobe…

 4. včasih smo se špricali z vodo, danes fašeš jajce v glavo in nemočni fazani so na to celo “ponosni”. zmotno je razmišljati in iskati problem v mladih, ker so samo posledica od katere nekateri živijo. tudi posploševanje problema ne omogoči rešitve, ampak zaliva trenutno stanje. #slovenizem

 5. Marin pravi:

  Včeraj sploh nisem mogel verjet svojim očem. Prvič v življenju sem videl kej takega, prej sploh nisem vedel, da je kaka iniciacija za prvi letnik. Pri nas na obali ni bilo tega.
  Si pa ne predstavljam, kako lahko kdo to pojmuje kakorkoli drugače kot ponižanje. In ne razumem kako lahko en srednješolec pri zdravi pameti pusti, da ga neka samopostavljena avtoriteta počička.

 6. Matej pravi:

  S hadovo percepcijo ni čisto nič narobe, nas so obmetavali s koruzo in polivali z vodo.
  Se povsem strinjam s tvojim zapisom in se mi zdijio današnji obredi pretiravanje in žalosten odraz družbe – današnjih mladih.

 7. zero pravi:

  To JE izživljanje, tradicija gor ali dol! Vse “tradicije” si je nekdo nekoč izmislil, o tem kakšen je bil prvotni motiv je škoda besed, vem pa da v letu 2012 res ni potrebno razmišljati s tujo (primitivno) glavo.

  Napadenim predlagam kakšno tožbo ali pa v prihodnje vsaj dobro staro metodo stisnjene pesti usmerjene v testise in pleksus napadalca.

 8. d4vid pravi:

  Had, malo pretiravaš… Če bi jih res toliko motilo, se ne bi sami slikal in dajal slik na internet….

 9. pJ pravi:

  Meni se dejansko čečkanje s flomastri ne zdi tako huda stvar, dokler se ne bodo lotili čečkat s sprayi ali s čem takim. Načeloma je tako, da si precej manj počečkan, če tega nočeš (recimo da ne rineš na zadevni dan na Prešernov trg ali okolico). Na počečkanost je marsikdo kar malce ponosen in se tudi sam nastavlja. Zadevo bi morda vseeno lahko malce regulirali, recimo da se dovoli čečkanje le v določenem času, prostoru itd.
  Je pa zame večji problem obmetavanje s hrano (kar, kot nekateri pišete, ste to delali že nekoč). Ljudje umirajo od lakote, ne samo v kakšni Afriki, ampak pri sosedu. Skrajno neetično je metati naokrog moko, olje in jajca; mar bi raje spekli kruh in ga delili fazanom … Poleg tega je kot posledica tega izgledal včeraj Prešerc kot kakšna prašičja staja in tudi zaudarjal je prav tako.

 10. Anonimno pravi:

  Velik fazanov se je tud kar samih porisalo, ker naj bi to izgledalo “kul”. Tud ko sem bila jaz prvi letnik je bilo podobno, bolj ko si bil nakracan bolj “kul” si bil. To mi je sicer navadna bedarija in jz nisem pustila več kot dva F na roko, ampak da so pa revčki pa boščki pa tud ni treba pretiravat. To je srednješolski običaj k je že dolg pr nas, kolk se pa oni pustijo – sej jih konc koncev tud naumo pojedel; pa si sami rišejo je pa njihov problem. Tko da ne pretiravi Had.

 11. siggi pravi:

  Pri nas je očitno nad Črnim Kalom in višje?… na obali na srečo tega nismo imeli in razumem marsikaj, nisem zadrt, držim z mladimi :) ampak določene stvari so preprosto neumne in to je ena od teh. Smešno je že to, da jih tako napadejo (verjamem, da se kdo med njimi čuti napadene oz bi se izognili temu, če bi se le dalo), še bolj pa to da se sami popisujejo ker naj bi blo to znak popularnosti oz. sprejetosti. Noro :)

 12. anonymous pravi:

  Primitivno.
  Da se mlad um zvije do te mere, da se mu zdi to kul pa je enostavno le odraz stopnje dusevne bolanosti nase druzbe.

  Ze moka in voda in neko metanje koruze je sila primitivna stvar. Sprejemljivo bi blo ce bi zadeva delovala v obe smeri, in bi dijaki prvih letnikov vsaj nekaj delili z višjimi letniki, tako pa imamo samo neko primitivno sadistično izživljanje, ki se predaja iz ene generacije vedno navzdol k drugi.

  Skrajno primitivno od ljudi, katerim davkoplačevalci plačujejo šolo. Da je največje veselje nekomu drugemu, ki ti nič ni storil, nekaj zagoditi je pravtako nazadnjaško kot so ideje rasizma, nacionalizma in verske diskriminacije.

  Ker so vas s koruzo pometali boste pa vi zdaj nekoga tretjega s flumastrom popacali, on bo nekoga vrgel v ljubljanico skupaj s torbo in vsemi knjigami, za katere so se njegovi revni starsi verjetno se zadolzili.

  Brez milosti batine takim izprijencem, marš v popravni dom dete blesavo, povzročeno škodo pa na kont tvojim stašrem in tebi. Če ti elektro in vodovod lahko od plače trgata, zakaj ne bi imeli še nekega sistema za zatiranje takega vandalizma.

  Naj gredo parlament razturit če jim je do izražanja svojih frustracij. Najbolj primitivno se je znašati na šibkejše. Ko bo pa nekdo nekoga v samoobrambi zaklal bo pa cel hudič.

  Sram me je tega primitivizma in prizadene me, da me drugi enačijo s tem glupim Slovenskim narodom.

 13. anonymous pravi:

  Da ne omenjamo da so med tem drugje otroci lačni in bi se dejansko radi učili v šoli… mi gojimo pa tak gnoj od ljudi, ki jih nihče ne kaznuje. Kar se Janezek nauči, to Janez zna… 30 let kasneje se pa sprašujemo zakaj imamo take svinje in dreke od menedzerjev in politikov, ki nimajo nobene empatije do drugih in zakaj je naša družba totalno zagovedena.

  Ta naša družba kar masovno štampa take duševne izrodke, v končni fazi je pa kriv tist, ki to gleda brez da bi v to posegel.

 14. nn pravi:

  Nekaterim je ŽAL to všeč, na naši šoli se tudi fazani popisujejo med sabo, SAMI SEBI pišejo na wcju, pa saj tudi vidite da so vsi nasmejani na slikah. Meni osebno je blo pa grozno ko sem vidla škatle od jajc po celi Ljubljani. Ampak zgleda da tem na slikah ni blo hudga če so se šli nastavljat na Prešerca in na Čopovo. Res pa je da tut tisti k so se hotl temu izognit se na žalost niso mogli.

 15. MMM pravi:

  Khm, ko pa nemočno dete župnik polije s smrdljivo vodo, je pa vse v redu, pa še slikajo ga za v album, v tistih smešnih volančkih :D. Toliko o iniciaciji in primitivizmu!

 16. srena pravi:

  Včasih pa res gredo predaleč s svojim izživljanjem nad fazani….

 17. Mi3ha pravi:

  Mladina ima zabrisano mejo realnosti, zanimivo kaj nas čaka čez 30 let (in ja star sem 27 let). Nimajo meje in nevejo kaj je prav in kaj ne,.. Žalostno da tudi “fazani” niso preveč proti, razen parih posameznikov v trenirkah zaradi svojih razlogov. Rešitev ozirom problem mislim da bi mogli iskati v starših ne v starejših dijakih oz.fazanih. Mislim da mladostnik lahko ve kaj je simbolika, če že čita Shakespear !Kje se zabriše meje med razumevanjem Shakespear in Gestapo otrokom?

 18. crystal light pravi:

  Očitno je tole mladini danes všeč,Tko da ne pretiravi Had.

 19. Anja pravi:

  No, no, ljudje! Iz druge roke vam povem, da so fazani precej ponosni na takšno “izživljanje”, kakor vi temu pravite. Namreč za njih to pomeni stanje na lestvici popularnosti, češ da bolj kot si porisan, bolj si priljubljen. Čeprav se meni in še marsikomu to ne zdi logično, žal tako pač je. Večina fazančkov se je z vsem srcem hvalilo o tem kaj vse se jim je zgodilo na fazaniranju, ker je to pač kul.

  Glede na vaše mnenje, da je taka vrsta fazaniranja izživljanje… Če ne želiš biti fazaniran, se lahko temu zlahka izogneš. Imaš res prosto izbiro pri tem. Poleg tega pa menim, da ni toliko hujše kot je včasih bilo. Že od nekdaj se fazaniranje bilo izživljanje. :)

 20. Sina pravi:

  Ravno sem se sprehodila po Čopovi in Prešernovem trgu in še vedno se mi obrača želodec od svinjarije po tleh in smradu. Ja, danes je 1. september, prvi šolski dan. Se popolnoma strinjam z zgoraj napisanim prispevkom, s tem da dodajam še to, da ni samo problem izživljanje nad fazani. Naj se porisujejo, če so sami tako neumni, da se jim to zdi kul. Meni se še večji problem zdi vandalizem po Ljubljanskih ulicah ter metanje hrane naokrog. Bljak, packi nemarni. Žal je to precej žalostno zrcalo podivjane in primitivne slovenske družbe. Danes žal vsak lahko naredi vse, kar mu paše brez kakršnih koli sankcij, ne glede na to, ali s tem povzroča škodo drugemu. Slovenska mentaliteta je žal že dolgo pod kakršnimkoli nivojem. Slovenceljni pač.

 21. Tadej pravi:

  Kar je meni čudno je to, da se govorij o “tradiciji”, ker kolikokor vem (povedala bivša sošolka iz Šubičeve) tega pred 17 leti, ko smo bili mi na Šubičevi, še ni bilo (ok, res sem na “Šubo” prišel šele v 2. letniku, samo tudi na Aškerčevi gimnaziji ni bilo česa takega). Sedaj, eni pravijo, da se tole “fazaniranje” izvaja šele cca. 4 leta, spet drug mi je pa napisal (v komentarju na 24.com), da je to “tudi sama doživela kot nekaj dolgoletnega 7 let nazaj.” V vsakem primeru se mi zdi, da je v tej obliki (kot še toliko drugih stvari, npr. Valentinovo, Halloween itd.) *relativno” pred kratkim prinešeno iz U.S.

  Aja in je mogoče kdo gledal film “Dazed and Confused”: http://www.imdb.com/title/tt0106677/ (dogaja se ko je konec šole leta 1976), ker točno tak iniciacijski ritual za “freshmane” (no, za ženski del le-teh) je prikazan v enem delu filma. Na YouTube si lahko pogledate kratek insert: http://www.youtube.com/watch?v=rtkI87FeqOY (fantje od “seniorjev” dobijo po zadnji plati s posebej za to pripravljenimi deskami, punce pa “seniroke” namažejo z jajci, kečapom, gorčico itd.) Še posebej mi je v tem delu všeč “filozofski pogovor” Mikea in Tonyja (glej na 01:28), ko debatirata o tem, kako to, da ne samo da šola to tolerira, ampak celoten community “turn their heads away”. :)

 22. haha pravi:

  V zmernih mejah, da ti narišejo F itd… da kaj poješ je ok, da ti pa pišejo po oblačilih to pa ne.

  To mora biti tko je pač in tudi sam sem šel mimo tega, ter sem jedel nekakšen kisovo pito, nisem jokal in prav je da je tako, ne pa da neki ravnatelji govorijo o nekih pravilih kaj se sme in kaj ne bla bla bla

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.