Včeraj je bil prvi šolski dan in za srednješolce, ki so stopili v prvi letnik je to pomenilo precej veliko preizkušnjo. Namreč “krst fazanov” je nekaj kar obstaja že od nekoč. Ampak do sedaj še ni bilo nikoli tako brutalno, kot je bilo letos – vsaj po tem, kar sem jaz videl, oz. po tem, kar lahko opazujem na spletnih portalih, ki so fotografirali fazane in fazanke, kako so bili povsem porisani s “flomastri”, oz. kako so na njih razbijali jajca.

Zame je to, kljub tradiciji in vsemu ostalem sranju, izživljanje!! In ne gre samo za izživljanje – gre za uničevanje oblačil, gre za ponižanje, predvsem pa gre za odnos, ki nam ne bi smel biti v ponos.

Ok, če grem celo malce dlje, verjetno se bi marsikdo od fazanov, ali fazank branil, če bi si to upal – torej bi pričakoval, da bo šibkejše zaščitila policija, oz. da do česa takšnega ne bo prišlo. Verjetno ni ravno najbolj prijetno sprehajanje po Ljubljani, ko si cel porisan, oz. označen. In verjetno je marsikater fazan, ali fazanka zvečer prejokala, ker ima uničena oblačila (na žalost so časi takšni, da nimajo vsi vsega!), oz. ker se je celo popoldne trudila, da spravi iz svojega obraza sledi alkoholnega flomastra.

Za vse, ki ne veste, kako je tole izgledalo, je tole ena fotoreportaža:
F kot fazan – http://www.siol.net/

V naših časih, ja dolgo je že tega, je bil ta običaj, povsem drugačen. Polivanje z vodo, metanje moke in to je bilo to. Ni bilo ničesar poniževalnega, predvsem pa ni bilo to izživljanje. Verjetno je moja percepcija tega napačna, ampak vseeno menim, da takšen način ni primeren in bi se moral marsikdo vprašati o tem, kaj je primerno in kaj ne! In ja, to je odraz družbe in časa v katerem živimo. Žalostno!