V zadnjem času pri nas opažam porast infografik, ki jih agencije prodajajo svojim naročnikom, da bi z njimi dosegli efekt viralnosti. Saj med drugim je tudi to namen infografike – da zaokroži med ljudmi (da si jo delijo na Twitterju, Facebooku, Pinterestu..) in tako z majhnim vložkom naredi veliko za promocijo. Vendar za to je potrebno precej pametno narediti/sestaviti infografiko, ki mora vsebovati točne podatke, ki pridejo prav uporabnikom. Brez podatkov, ki so zanimivi uporabnikom, je infografika povsem nezanimiva in ne bo dosegla ciljne javnosti – torej svetujem premislek, kdaj iti v infografiko in kdaj ne!

Infografika oz. informacijska grafika je predstavitev informacij z grafičnimi elementi, na zanimiv način. Oz. drugače povedano – suhoparne podatke, ki jih ne bi nihče niti opazil se da z grafičnimi elementi zapeljati v takšno smer, da so zanimivi za širše množice, oz. da imajo dodano vrednost za obiskovalca spletnega mesta.

Poleg agencij, ki se specializirajo za izdelavo infografik, pa obstaja tudi par odličnih online orodij, oz. spletnih mest, s katerimi si lahko pomagate v prvi fazi – če ne obvladate Photoshopa, da bi sami sestavili infografiko:

Brezplačno orodje. Vsebuje cel kup tem, s katerimi si lahko pomagate pri izdelavi infografike. Omogoča shranjevanje v svoj profil. Problem je, da se ne da kopirati teksta, ampak ga je potrebno tipkati. Zelo veliko elementov, ki se dajo zelo dobro prilagajati.

Zastonj verzija ima 3 teme. Plačljiva verzija jih ima mnogo več in so prilagojene raznim “industrijam.

Preprosto, brezplačno orodje. Vsebuje predefinirane teme, omogoča uvoz Excel tabel, prilagoditve in se mi zdi od vseh naštetih še najbolj prijazen do uporabnika.

  • Good – make your own infographic

Predvsem primerno za preprostejše infografike.