Fiskalno pravilo, zlato fiskalno pravilo – buzzworda, ki smo ju v zadnjem času slišali neštetokrat in mimogrede, pomenita isto! Saj veste, vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, zaupnica vladi, če se to ne zgodi, brez zlatega fiskalnega pravila Slovenija ne bo preživela.. Mirno lahko napišem, da se zadnje pol leta v Sloveniji vse vrti okoli zlatega fiskalnega pravila.

Seveda se večini ljudi v Sloveniji niti najmanj ne sanja kaj naj bi to pomenilo, ampak zihr je kul, če Janez Janša o tem vseskozi govori. No, ne govori samo on o tem, njegovo idejo podpirajo tudi njegovi ministri, ki pa dejansko nimajo pojma, kaj naj bi fiskalno pravilo pomenilo, kot tudi še marsikaj drugega.

Namreč za oddajo Preverjeno – Minister, kaj je fiskalno (priporočam ogled videa!), so postavili to vprašanje Andreju Vizjaku (minister za delo, družino..), Vinku Gorenjaku (minister za notranje zadeve) in dobili precej zanimivo jamranje – oz. iskanje besed, ki pa niso povedale ničesar bistvenega. Za trenutek sem dobil občutek, kot da je to skrita kamera – ampak žalostno, ni bila! To je realna situacija v Sloveniji, ko v vladi sedijo ljudje, ki poslušajo besedo dan za dnem, pa vendar ne vedo kaj pomeni! Žalostno, da nam državo vodijo takšni ljudje – v bistvu ljudje, ki nimajo niti časa preveriti, kaj kakšna beseda pomeni. Prepričan sem, da obstaja cel kup besed, ki jih uporabljajo, pa vendar ne vedo njenega pomena. Če bi pogledali v SSKJ, bi dobili tole:

fiskálen -lna -o prid. (ȃ) fin. nanašajoč se na davščine: fiskalni viri države; fiskalna politika; fiskalne ugodnosti / fiskalne dajatve / fiskalna carina carina, ki jo država pobira samo zato, da bi povečala dohodke; fiskalno leto proračunsko leto

Oz. z drugimi besedami – fiskalno pravilo in zlato fiskalno pravilo sta ena in ista stvar – proračunsko pravilo, oz. davčno pravilo (glede na to, da se proračun polni preko davkov), s katerim zagotavljamo uravnotežen proračun in onemogočamo razsipnost vlade in poskrbimo, da niso odhodki večji od prihodkov v erar (državno blagajno iz križank).

Za vse tiste, ki vam takšne, preproste razlage niso dovolj, pa obstaja diplomska naloga na to temo, ki jo je leta 2007 na EF napisala Nataša Razpotnik z naslovom Fiskalna pravila (dolpoteg pdf) in je precej bolj podrobno, predvsem pa veliko bolj zakomplicirano razloženo vse skupaj:

3.1. Definicija fiskalnega pravila
Cilj doseči vzdržne javne finance, lahko dosežemo z dvema vrstama fiskalnih pravil (Survey on fiscal rules and institutions, 2006, str. 130):

  • Proceduralna pravila proračunskega procesa, ki vodijo do odgovornega fiskalnega obnašanja. Ta pravila nalagajo spremembe glede postopka, ki se nanaša na sprejetje in izvrševanje državnega proračuna.
  • Numerična pravila, ki nalagajo trajno oviro na proračunsko politiko, z zahtevo, da se dosežejo specifični cilji, in sicer z določitvijo zgornje meje na posamezne proračunske spremenljivke. Bolj rigidna pravila fiskalnega salda pokrivajo tako tekoč kot tudi kapitalski saldo širše države in so primer bolj zavezujočih pravil. Pravila, ki se nanašajo na davke, ali pravila z vgrajeno klavzulo v primeru zunanjih šokov pa so precej manj zavezujoča. Slaba lastnost zelo strogih pravil je seveda pomanjkanje fleksibilnosti v spremenljivih ekonomskih okoliščinah.

Lepo bi bilo živeti v deželi, kjer bi politiki vedeli kaj govorijo. Mogoče tudi razumeli, kaj govorijo. Pa saj si ne želim preveč, kajne? Nek osnoven higienski minimum pa vseeno pričakujem od ljudi, ki odločajo o moji, tvoji, naši usodi.

p.s.: da ne bo pomote. Verjetno bi taisto vprašanje – kaj pomeni fiskalno pravilo, spravilo na “kolena” marsikaterega poslanca, če ne celo večino, ki jim je pač všeč, da sedijo tam in si mastijo brke. Sama vsebina pa jih pač ne zanima ravno toliko, saj so končno od ljudstva bili izvoljeni!