V četrtek, 13. septembra, bo v Vodnem mestu Atlantis potekalo lepotno tekmovanje – izbor Miss Earth Slovenija 2012. Nič posebnega, kajne? Še eno lepotno tekmovanje in še en izbor, ki ga imamo v Sloveniji. Drugo leto se nihče več ne bo spomnil kdo so bile kandidatke in katera je zmagala. Mogoče pa se vseeno kdo spomni prejšnjih zmagovalk – Tanja Trobec, Sara Frančeškin, Maja Jamnik, Ines Draganovič, Rebecca Kim Lekše – jaz se jih ne. Še par stavkov o namenu tega “prestižnega tekmovanja”, preden pridem k sami srčiki problema:

Zanimivost tega izjemnega lepotnega projekta so tudi prioritete, ki so namenjene predvsem opozarjanju na:

 • zaščito narave
 • ekološke vrednote
 • varstvo okolja
 • zdravo življenje
 • druge pereče aktualne probleme povezane z našim planetom

Kul, a ne? Vsaj nekdo, ki ne rešuje miru in lakote, pa čeprav gre za podoben izbor! No, sedaj pa k glasovanju za Miss Earth Slovenije 2012, ki poteka preko Facebooka:

MISS EARTH SLOVENIJE 2012 – GLASOVANJE
Glasovanje za lepotni naziv MISS SPLETA ZA MISS EARTH 2012. Glasovanje poteka od 03.09.2012 do 11.09.2012 do 23:59 na uradni FB strani Miss Earth Slovenije. Vsaka finalistka glasove pridobiva z všečkanjem (like) pri sliki, glasovi pa se bod
o v razmerju 50 – 50 v odstotkih sešteli z glasovi na spletnem portali GOVORI.SE. POMEMBNO: Šteli bodo glasovi pridobljeni do navedenega končnega roka glasovanja. Vsi žaljivi in kako drugače po mnenju organizatorja neprimerni komentarji bodo odstranjeni, prav tako uporabniki in s tem bodo odšteti tudi všečki teh uporabnikov. Na glasovanju lahko sodelujejo vsi registrirani uporabniki Facebooka. Vsem dekletom želimo veliko sreče in dobre volje pri glasovanju.

Seveda, potem svizec zavije čokolado! Facebook ima svoja pravila, ki se jih morajo držati njihovi uporabniki in firme, ki so na Facebooku. To upam, da je vsem jasno. In glede zbiranja “lajkov”, svetujem, da si “vrli strokovnjaki” preberejo tale del iz njihovih pravil:

 • You must not use Facebook features or functionality, such as the Like button, as a voting mechanism for a promotion.

V bistvu je to glasovanje postalo farsa, oz. popolno sranje in organizator tega, bi se moral pravočasno zavedati tega in prekiniti vse skupaj – namreč to ni več podobno glasovanju, ampak je vse skupaj samo še “likefehtanje”. Nekatera dekleta so se po svoje znašla in začela obljubljati nagrade, kar tisti, ki sodelujejo itak v vseh nagradnih igrah z veseljem izkoristijo. Samo čakam še, da bo katero od deklet obljubilo “dejt” z nekom, ki bo glasoval zanjo (se oproščam, če se je to že zgodilo!).

Razumem, da je organizator želel, da malce drugače zapelje celotno zgodbo in ne se oddalji od papirnatih glasovnic (?), ampak tole početje preko Facebooka je povsem napačen pristop, ki ni v skladu z njihovimi pravili. Je pa zanimiv pogled na njihovo število lajkov – 605, medtem ko imajo nekatera dekleta skoraj 3000 lajkov na svoji fotografiji. Seveda so rezultati povsem nesmiselni, saj Jinny Ribič zelo dobro izkorišča možnosti in omreženost, ki jo ima. Ostala dekleta, ki so se prijavila na tekmovanje, pa izpadejo prav patetično, oz. “brez prijateljev” v virtualnem svetu.

Nasvet organizatorjem izbora za Miss Earth Slovenije:

 • preden organizirate glasovanje na Facebooku si preberite njegova pravila – in ne, ne morete ga organizirati, kot ste si ga vi zamislili!
 • ko organizirate izbor za Miss Earth Slovenije, poskrbite da bodo imela vsa dekleta enake možnosti – v nasprotnem primeru dvomim, da se bodo dekleta še vedno želela prijavljati na vaše tekmovanje
 • izbor za Miss Earth Slovenije ste pretvorili v cirkus (tržnico) oz. v “lajkfehtanje” in mu odvzeli še tisti majcen del verodostojnosti, ki bi bil lahko prisoten
 • za 5$ se lahko na Fiverrju kupi 5000 lajkov – številka, ki jo še ni dosegla niti ena od deklet – se vam to zdi primeren način za tekmovanje in primerno za dekleta, ki tekmujejo?

p.s.: pa še en predlog – v Sloveniji obstaja cel kup “kariernih misic”, deklet, ki v bistvu niso nikoli zmagala na lepotnem tekmovanju, vendar sodelujejo na vseh, kar jih obstaja – nekoč se jim bo verjetno nasmehnila sreča, kajne? Ali bi lahko imeli tudi eno takšno tekmovanje, ali pa vsaj nagrado, kjer bi dekle, ki je največkrat “izpadlo” (važno je sodelovati princip) dobila posebno lento  – vsaj enkrat bi namreč prišla do zmage? hvala!

p.p.s: ne morem, da bi preskočil tole – tega se ne napiše na splet!! Iz spletne strani organizatorja (vir)

Projekt MISS EARTH – SLOVENIJA ima poleg največje organizacijske sheme več posebnosti. Med drugim je celotni projekt izveden na zelo visokem nivoju. Lokacije, kjer se projekt odvija morajo izpolnjevati zelo zahtevne pogoje, kot so:

 • Posebna garderoba za tekmovalke
 • Primeren prireditveni prostor
 • Selekcija obiskovalcev prireditve
 • Varnostna služba
 • Drugo