Ko misliš, da si doživel že vse v tej preljubi Sloveniji, ugotoviš, da te vedno znova lahko presenetijo. Danes me je presenetila novica, da vodstvo RTV Slovenija ukinja oddaje Globus, Zapisi iz močvirja in Izštekani. Ukinitve teh oddaj so posledica 10-odstotnega znižanja RTV prispevka.

Če prav razumem vodstvo naše nacionalke in v bistvu naše predrage vlade – obstaja denar, da se naredi komercialna televizija Planet TV, ne obstajajo pa sredstva, da bi se ohranili oddaji, ki ju na mojem omiljenem Valu202 poslušam vedno – Zapisi iz močvirja in Izštekani?

Ne vem, dvomim, da so te oddaje tako “požrešne”, da bodo prihranki gromozanski – če smo že pri tem, bi bilo mogoče vseeno malce bolj smiselno razmisliti in pogledati, katere oddaje so tiste, ki “požrejo” veliko denarja in imajo “klinčeve rejtinge”. Ni jih malo, ampak tiste oddaje so namenjene drugi ciljni javnosti, kjer pa se ne varčuje. In seveda, Zapisi iz močvirja so oddaja, ki je precej kritična in pikra, vendar zelo lucidna in dvomim, da se lahko kosa s stroški vseh “zabavnih oddaj”, ki nam jih servira naša nacionalka ob petkih in sobotah zvečer!?!

Takle mamo v naši preljubi deželi! Zakaj rajši ne ukinemo kar nacionalne televizije – “rejtingi” so itak katastrofalni in denarja se zmeče za raznorazna sranja na tone. Ali pa če kar ukinemo nas, davkoplačevalce? Mogoče bi bilo to najbolj smiselno, v vsem tem nesmislu!

Ja, resnično sem jezen in samo zanima me, kaj bo naslednji korak, ki ga bodo naši vrli oblastniki naredili v njihovi državi!

14 Responses to Vodstvo RTV Slovenija fakof in ukinjanje oddaj Globus, Zapisi iz močvirja in Izštekani

 1. Bojan pravi:

  To z rejtingi je itak deplasirano in RTV se sploh ne bi smela ozirati nanje.

  Zakaj? Ker če jih bo šla upoštevati, bo izdala lasten smoter.

  In to je? Javni info servis za vse državljane, ne samo za najširši skupni imenovalec.

  To pa zato, ker obstajajo razne družbene manjšine in deprivilegirane skupine, čigar interesov nobena komercialka ne bo “pokrivala”, prav tu pa nastopi javna (in ne državna ali vladna) RTV, ki baj bi primarno skrbela prav za to.

  Tekmovanje s komercialkami v rejtingih je napačna pot.

  Sicer pa konkordiram z napisanim, ta garnitura sistematično sesuva vso javno infrastukturo (od izobraževanja do medijev, evo), in to se mora nehati.

 2. Boštjan pravi:

  “Taprave” oddaje so si zbral ja… Mogoče pa grejo sedanji oblasti zapisi iz močvirja preveč na živce?

 3. petrograd pravi:

  Ma dej dej… ertevejevc so navadne kurvetine. da pride en normaln tja, pršpara 10 miljonov u izi. p**da kok neuporabnih oddaj. pa za kok so formulo 1 kupl. pa una kurčeva nanizanka strasti, k je spet blo miljone. pa ne ta studi od poročil. pa miša molk, k jih molze že pizda 20 let. pa ne me jebat. res, ta rtv me pa tok razkur, da mi je slabo. naj nardijo dobr program, pa bodo pršparal 5 miljonov, pa še več dobil od oglasov, ker pojma nimam, kdo hoče to solato sploh kupvt!!

 4. (jm) pravi:

  A ti resno verjameš, da to ni navadno izsiljevanje?

  Podjetje, ki se ne zna prilagoditi 10% upadu je za na odpad.

  • had pravi:

   Podjetje, ki se ne zna prilagoditi 10% upadu je za na odpad.

   takoj podpisem.. naj porusijo katakombe..

  • Mare pravi:

   Upad je še manjši. Iz naročnin RTV dobiva cca 75% prihodkov, se pravi, da je upad dobrih 7%. Brez veze.
   Imaš prav, navadno otročje izsiljevanje je.

 5. Kdojetam pravi:

  (jm) podpisem! Plus to da ne razumem kako je mozno zaradi 10 % znizanja pripsevka ukiniti, po njihovih navedbah vsaj, tretjino programa. Se pravi ce jim znizajo prispevek za 30 % ukinejo ves prgram al kako?

 6. Matjaž pravi:

  Tudi lani so imeli luknjo, ker ni bil določen RTV prispevek za januar. Ne razumem, kako lahko ukinejo tretjino programa ob 10% zmanjšanju prispevka.

  • Marko pravi:

   30% proračuna je program, 10% zmanjšanje stroškov se premosti samo z znižanjem pri programu. Od tu 1/3 ukinjanja. Predpostavka pri tem izračunu je, da 70% proračuna predstavljajo nedotakljivi fiksni stroški, ki jih RTV mora imeti. Med te spadajo oddajniki, oprema, obratovanje … in tudi redno zaposleni.

   Težava vodstva je v tem, da ni sposobno razmišljati izven okvirjev in zarezati v te fiksne stroške.

   Druga težava je v tem, da z ukinjanjem programa iščejo simpatijo javnosti preko populizma. Sicer je to Fili v Odmevih zanikal, kar kaže na še slabšo sliko. Če namreč resno misli, da je program edini vir prihrankov, je to znak izredne nesposobnosti vodenja.

   RTV, njegov svet in ostalo vodstvo, živi na privilegijih in ščiti formo, ki jo upravičuje z veličino poslanstva. Pozabljajo pa da že mnoga leta poslujejo z izgubo in da se proračun zavoda samo zvišuje. Razlog za njihove težave ni v ukrepu vlade, ampak v njihovi neučinkovitosti in neekonomičnosti. Ta ukrep vlade jih je samo streznil v kakšnem kaosu so. Da so lani prodali delež v EUTELSATu kaže na to, da v resnici niso pripravljeni spremeniti ničesar, četudi je za to potrebno žrtvovati tako strateško pomembna sredstva kot omenjeni delež.

   Morali bi si upati narediti radikalne reze, kot je recimo finančna ločitev posameznih panog znotraj RTV in potem vsako od njih prisliti da posluje pozitivno. Tiste, ki so zares deficitarni pa izdvojiti in jih pregledno nadzirati. Tako kot je sedaj, so pa vsi po malem lahko v minusu in vsi uporabljajo iste izgovore.

   Recimo, da bi na trg postavili arhiv RTV-ja, ki bi kot samostojna entiteta deloval podobno kot Arhiv RS. Seveda bi ta posojal gradivo tudi komericalnim televizijam (ljubosumnost gor ali dol) in praktično komur koli, ki bi za to plačal (lahko tudi naredijo svojo videoteko v stilu iTunes). Namesto tega raje zapravljajo sredstva za digitalizacijo, ki sama po sebi ne bo prinašala nobenega prihodka (morda le nižje obratovalne stroške v prihodnosti). Tak arhiv RTV Slo je samo strošek. Vrednost vsebine na kateri sedi RTV pa ostaja neizkoriščena. Zakaj, vedo samo na RTV.

   Taki in podobni finančno nelogični izpadi so možni samo, ko sediš na javnem denarju. V privatnem ali odgovornem javnem poslu, bi se obnašali drugače. Sedeti na privilegijih in kolektivno drug drugemu soliti pamet glede programa in “naše pomembnosti” je seveda bistveno lažje.

 7. Miha J pravi:

  Pred cca 4 leti so prišli snemat prispevek, iz RTV za oddajo Turbolenca in nato iz Kanala A za oddajo Preverjeno. Razlika? Iz Kanala A sta prišla novinarka in snemalec, kateri je postavil tudi osvetlitev. Koliko jih je prišlo iz RTV? 6 komadov, od tega 3je nimam pojma kakšno nalogo so imeli.

 8. Dixi pravi:

  RTV pobere z naročnino cca 90 M eur letno, cca 60 m EUR letno gre pa za plače, 40 M za storitve….Meni osebno je škoda teh oddaj. Samo tukaj pa ni nič vlada kriva. Ta javni zavod posluje že 20 let z izgubo, noben direktor ni uredil sistema in očitno to vsem paše. Da bom malo vulgaren. Boli njih k…. na RTV-ju , ker tako vedo, da propadli ne bodo nikoli. In to izgovarjanje na njihovo poslanstvo, ki je res pomembno, je samo izgovor za njihovo nesposobnost. Enostavno, če ti je toliko pa toliko denarja letno zagotovljeno, se ti bolj kot ne jebe. Kot pri vsaki zadevi, ne moremo vseh metati v isti koš. Zaradi mene lahko ima Bobovnik 10.000 EUR/mesečno, ker je res dober ( in še marsikateri kader tam je vrhunski ), ni pa vseh 1970 zaposlenih tam tako dobrih in pika.
  Sicer pa si lahko preberete kakšno letno poročilo od RTV -ja. Redko kje srečaš podjetje ( ja rekel bom podjetje in pika ), ki je non stop v izgubi in ima vsako leto 70% prihodkov zagotovljenih z naročnino državljanov. Ampak oni še kar jokajo. Ni rezerv, krivica se nam godi, oškodvani bodo državljani…My ass.

  Ne smem se tako razburjat, škoduje zdravju in počutju.

 9. Zvone pravi:

  Mene pa pri klestenju proračunov moti nekaj druga.

  Nižji proračun ne pomeni ukinjanje nečesa, ali zmanjšanje honorarjev. Nikakor ne! nižja naročnina in nižji proračuni pomenijo, da morajo zaposleni delati več!

  Temu se reče produktivnost in s tem se v svetu veliko ukvarjajo. Pri nas pa raje režejo.

  Res žalostno, da so na RTV, v politiki in v mnogih podjetjih popolni imbicili, ki ne razumejo sveta v katerem živimo.

  • (jm) pravi:

   Od države podpte ustanove pogosto izgubijo stih z realnostjo in dojemajo, da je normalno, da se dela tko kot pred 30 leti, skratka da ima vsak fikus svojo tajnico, ki ga zaliva. In to je njegova pravica!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.