Apple iPhone 5 – v Sloveniji od 28. septembra pri Simobilu

Simobil – cena iPhone 5 – 679€

Včeraj je Apple, na svojem dogodku predstavil dolgo pričakovano “novo igračko” iPhone 5. Twitter je bil poln tvitov na temo #iphone5 in vsi “mediji” so pisali o tej novosti. V bistvu je večina stvari, ki so jih predstavili, bila pričakovana in dejansko ni nekega totalnega presežka, ki bi spremenil svet mobilne telefonije, kot bi lahko marsikdo pričakoval. In najbolj pomembna novica za Slovenijo – pri nas bo Apple iPhone 5 na voljo od 28.septembra pri Simobilu.

iPhone 5 specifikacije, ki sem jih objavljal tudi v živo, med dogodkom:

 • procesor: Apple A6 (2x hitrejši od predhodnika)
 • velikost: dolžina – 123.8 mm, širina 58.6 mm, debelina – 7.6 mm
 • teža: 112g, (18% tanjši in 20 lažji od iPhone 4S)
 • zaslon: 4-inčni retina display (326ppi) – 1136×640
 • kamera: 8MP senzor – 3264×2448, f/2.4 (28Mp fotke!)
 • video: 1080p (z boljšo stabilizacijo in face recognitionom)
 • baterija: 8h 3G pogovora, 225h standby, 10h wifi brskanja, 8h LTE brskanja
 • povezovanje: HSPA+, DC-HSPDA, 4G LTE, 802.11 a/b/g/n
 • nov konektor: Lightning

Official iPhone 5 Trailer

The New iPhone 5, Hands-On

 1. V bistvu je “28MP” samo panoramska fotka, kjer telefon spoji do 3.5 fotke (3.5 x 8 = 26) v eno, tako da je to bolj kot ne marketinška neumnost, na katero si padel (in pogrnil).
  Pa če je to, poleg velikosti (do zdej je blo pa 3.5 palca optimalna velikost in Jobs ni hotel sploh večjega, ker naj bi bli večji telefoni podobni rolkam), največja inovacija, ki jo Apple zmore v teh časih (vse skupaj je cca. 2 leti za konkurenco), potem se je za zaskrbet nad Applom…

  1. te velikosti, s taksno leco, so itak cist nepomembne :) nihce ne bo z iphonetom slikal fotk za billboarde :) al pa tut :) mogoce :)

   1. To itak, da ne bo, sej za profi fotke, ki gredo na reklame, itak uporabljajo profi kamere (še Nokio so dobili, da je goljufala pri “predstavitvi” svojih novosti pri stabilizaciji fotk in videa v novi Lumii), sam folk tripa na velke cifre in tuki so čist sam zarad tega porinli not 28 MP in to bo en izmed argumentov iFanov, češ mi mamo pa več megapixlov od vaših telefonov…

    1. to sam pomeni vec prostora na telefonu, ki ga potrebujes :) brez veze.. itak na netu objavljamo fotke v velikosti par 100k :)

  2. 2 leti za konkurenco? Daj napiši, kaj copy/paste plastik konkurenca (ki je ne bi bilo še danes brez iPhona) zmore za dve leti naprednejšega? NFC? Kje in kdo to uporablja? Brezžično polnjenje? Kaj takega zares ne obstaja. Naviti gigaherci? Čemu le, ko pa baterije ne zdržijo. Kaj bi lahkobilo še takega, no? Stylus, mogoče, 5 inčni zaslon? Se hecaš? Morda vodomet in ognjemet? Pojdi raje v naravo malo zadihat zrak, da te ne bo skrbelo za Apple, heh.

   1. Dve leti za konkurenco pomeni, da je konkurenca imela večino “udarnih in inovativnih iPhone 5 novosti” že pred dvemi leti. Očitno te muči tudi funkcionalna nepismenost…

   1. Frustrated much?
    Če si razočaran nad svojim novim objektom čaščenja, lahko tudi sam upoštevaš zgornji nasvet in se zgreš malo “zluftat”…

   2. Če pa že kopiramo povezave, imaš pa tule en hecen člančič (je troll članek, tudi piše v naslovu, da te ne bo slučajno pobralo od želodčne kisline):
    http://phandroid.com/2012/09/12/iphone-5-vs-android-the-patent-troll-presentation/

    So pa vse postavke v njem na mestu. In predno začneš spet flamat, raje vklopi tisti dve celici med ušesi in mi povej, kaj je inovativnega na novem iPhonu? Ker to je mantra Appla že od prvega iPhona (in verjel ali ne, če ga Apple ne bi naredil, bi ga pa kdo drug, tehnologija je bila zrela za kaj takega in vse se je razvijalo v to smer, ampak očitno si smarphone odkril šele, ko ti ga je Apple položili na oltar) in tudi rdeča nit vseh tožb, ki jih vlaga proti konkurenci po celem svetu. Ampak ti le zategni svoje plašnice in drži fokus na iPhonu, ker ostalo je vse drek, ane?

 2. Smo videli ja, kako je že nekdo drug delal tablice, z “zrelo” tehnologijo in kakšne so bile in do kam so prišle…

Komentarji so zaprti.