Sobota. Vožnja z Astro GTC proti Benetkam (vozilo ima prevoženih 12.000 kilometrov in je bilo te dni staro 3 mesece) po avtocesti. Zaradi prehitevanja sem prekoračil dovoljeno hitrost in peljal okoli 150 km/h po prehitevalnem pasu mimo skupine tovornjakov. Ker sem navajen prehitevati z višjo hitrostjo in potem vključitve nazaj na vozni pas, me je presenetilo, ko je avto v trenutku izgubil hitrost – jeap, velika škatla in se dejstvo, če ti “nekaj odvzame” plin, precej pozna.

Zatemnil se je ekran za navigacijo, na armaturni plošči so začele utripati cel lučke in prižgalo se je opozorilo Service Theft Deterrent System. WTF!?! Volan je postal trd (brez serva), stopalka za plin ni več ubogala, oz. se ni odzivala, smerokazi so prenehali delovati, ko sem poskušal vklopiti vse štiri smernike, tudi to ni več delovalo.

V tistem trenutku se je vse odvijalo hitro. Pogledal sem v ogledalo in videl, da nimam vozil za seboj in se odločil, da poskusim preiti na vozni pas. Na srečo se mi je uspelo spraviti z dovolj veliko hitrostjo med dva tovornjaka in na še večjo srečo je bil odstavni pas prazen, da sem se lahko peljal po njem in počasi izgubljal hitrost do zaustavitve. Poskusil sem ugasniti in prižgati vozilo, vendar ni šlo. Ko sem poskušal odpreti prtljažnik, da bi postavil varnostni trikotnik – ni šlo. Poskusil sem zakleniti vozilo – ni šlo.

Seveda sem takoj začel brskati po knjižici z navodili, da bi diagnosticiral napako – vendar te napake ni opisane v navodilih, ki so tako neumna, da sem se zgrozil (ja, vem, da bi jih moral takoj prelistati, ko sem dobil vozilo!). Na srečo sem imel “švicarja” s seboj, da sem lahko odvil matico iz akumulatorja in le tako resetiral avto – po tem sem vsaj lahko prižgal vozilo. In se tudi odpeljal naprej.

Ampak dve situaciji, ki bi se mi lahko zgodili, če ne bi bil priseben in prisoten med vožnjo.

  • če bi vozil po voznem pasu in začel nenadoma izgubljati hitrost, za seboj bi imel tovornjak, ki bi bil malce manj pozoren, bi danes verjetno bil “speštan” v bolnici, ali pa celo v žari! Če bi se to zgodilo na regionalni cesti, kjer ne bi mogel ustaviti na odstavnem pasu, bi verjetno prišlo do naleta!
  • če je vozilo tako pametno, da ga “onesposobi”, ko ga nekdo poskuša ukrasti, zakaj hudiča sem lahko resetiral vse skupaj, ko sem odstranil “klemo” iz akumulatorja!? Ali je nekdo povsem neposoben pri Oplu, oz. me prav zanima, kaj bo današnji njihov izgovor, da je prišlo do te situacije! V bistvu bi najrajši pustil vozilo pri njih, kajti dvomim, če se bom še kdaj lahko lagodno in brez strahu peljal s taistim vozilom po avtocesti.

FAKOF Opel! Če že delaš avtomobile, ki imajo hudičevo veliko elektronike, potem vsaj predvidi tudi takšne situacije! Če bi živel v ZDA, bi verjetno do konca življenja srečno in udobno živel na vaš račun (zaradi strahu in vsega ostalega!). Pri nas bom verjetno odpravljen s tisoč in enim izgovorom.