Ko sem pred dvema dnevoma v rokah držal tiskano izdajo sobotnega Dnevnika, sem se čudil sam sebi. Namreč Dnevnika, v takšni izdaji nisem imel v rokah vsaj tri, ali štiri leta. Če se spomnim časov pred internetom, je bil Dnevnik in sredinska zgodba za pet minut, moj zvesti spremljevalec v prostore, kamor gre sam tudi cesar! Šele takrat sem se popolnoma zavedal, da v bistvu ne poznam več offline sveta – da je vse, kar počnem povezano z online svetom.

Da bo malce bolj jasno – offline svet je svet, kjer ne obstaja internet, ampak obstaja vse ostalo. Sicer tudi v mojem svetu obstaja ostalo – poslušam Val202, ko se vozim, tudi televizor prižgem in sedim pred njim in bulim vanj, vendar v obeh primerih sem zraven še na internetu preko telefona v avtu, ali pa preko računalnika doma.

Da je patetika še večja, si ne znam predstavljati počitnic, kjer bi bival v hotelu, kjer ni dostopa do interneta?! No way! Potrebujem ta stik z življenjem, vendar je vprašanje, če je ta stik pravi? Oz. kaj sploh ponuja online svet in česar ne morem imeti v offline svetu? Ja, ne morem zanikati, da je online svet poln informacij, da je poln zanimivih stvari, da je v njem lahko vsak točno to, kar si je od nekdaj želel biti, pa vendar to nikoli ni postal…. Našteval bi lahko do nezavesti, saj je večini mladih online svet edini svet, ki ga poznajo (če ne štejem šole, ki je še vedno offline svet?).

Pa je online svet res pravi svet? Ali nam ne krade neskončno časa, ki ga zapravimo, da se pogovarjamo z ljudmi, namesto, da bi taisto počeli v realnem svetu? Zadnje čase vse bolj opažam ravno ta fenomen, da pozabimo na tisto pristnost, na stike z ljudmi in z njimi komuniciram samo še preko internetov. In ja, vse prednosti, ki nam jih ponujajo interneti, so tudi slabosti, saj postajamo ljudje vse bolj oddaljeni med seboj – oz. smo odkrili drug kanal preko katerega sporočamo, kaj se dogaja z nami, v nas in kaj je naš smisel v tem življenju.

Dvomim, da lahko online svet nadomemestimo z offline svetom, vendar je pa veliko lažje, saj je ta svet precej bolj instanten in veliko manj problemov je v njem, saj se preko parih besed vse skupaj veliko lažje rešuje, kot pa se rešujejo stvari v realnem svetu, kjer človek obstaja. In ja, online svet ne more biti nadomestilo za offline svet!