Ko sem pred dvema dnevoma v rokah držal tiskano izdajo sobotnega Dnevnika, sem se čudil sam sebi. Namreč Dnevnika, v takšni izdaji nisem imel v rokah vsaj tri, ali štiri leta. Če se spomnim časov pred internetom, je bil Dnevnik in sredinska zgodba za pet minut, moj zvesti spremljevalec v prostore, kamor gre sam tudi cesar! Šele takrat sem se popolnoma zavedal, da v bistvu ne poznam več offline sveta – da je vse, kar počnem povezano z online svetom.

Da bo malce bolj jasno – offline svet je svet, kjer ne obstaja internet, ampak obstaja vse ostalo. Sicer tudi v mojem svetu obstaja ostalo – poslušam Val202, ko se vozim, tudi televizor prižgem in sedim pred njim in bulim vanj, vendar v obeh primerih sem zraven še na internetu preko telefona v avtu, ali pa preko računalnika doma.

Da je patetika še večja, si ne znam predstavljati počitnic, kjer bi bival v hotelu, kjer ni dostopa do interneta?! No way! Potrebujem ta stik z življenjem, vendar je vprašanje, če je ta stik pravi? Oz. kaj sploh ponuja online svet in česar ne morem imeti v offline svetu? Ja, ne morem zanikati, da je online svet poln informacij, da je poln zanimivih stvari, da je v njem lahko vsak točno to, kar si je od nekdaj želel biti, pa vendar to nikoli ni postal…. Našteval bi lahko do nezavesti, saj je večini mladih online svet edini svet, ki ga poznajo (če ne štejem šole, ki je še vedno offline svet?).

Pa je online svet res pravi svet? Ali nam ne krade neskončno časa, ki ga zapravimo, da se pogovarjamo z ljudmi, namesto, da bi taisto počeli v realnem svetu? Zadnje čase vse bolj opažam ravno ta fenomen, da pozabimo na tisto pristnost, na stike z ljudmi in z njimi komuniciram samo še preko internetov. In ja, vse prednosti, ki nam jih ponujajo interneti, so tudi slabosti, saj postajamo ljudje vse bolj oddaljeni med seboj – oz. smo odkrili drug kanal preko katerega sporočamo, kaj se dogaja z nami, v nas in kaj je naš smisel v tem življenju.

Dvomim, da lahko online svet nadomemestimo z offline svetom, vendar je pa veliko lažje, saj je ta svet precej bolj instanten in veliko manj problemov je v njem, saj se preko parih besed vse skupaj veliko lažje rešuje, kot pa se rešujejo stvari v realnem svetu, kjer človek obstaja. In ja, online svet ne more biti nadomestilo za offline svet!

6 Responses to Ali offline svet sploh še obstaja?

 1. (jm) pravi:

  Ne glede na vse, je v bistvu online svet še vedo zanemarljiv :-)))

 2. floro pravi:

  Hja, to je ubistvu ena od stvari o kateri v prenesenem pomenu govori The Matrix
  ;)

 3. Janč pravi:

  Khm, naslednja faza bo, ko boš ugotovil, da sploh ne rabiš počitnic in hotela, saj si vendar povezan v Internet, torej v stiku z Življenjem samim, kjer je vse, kar je zunaj in še več.

  Morda se je kakšne 20 let nazaj kakšen Amer spraševal podobno:
  “Ali obstaja življenje izven kabelske TV?”

  Morda bi zgolj zaradi kompletnosti lahko omenil še virtualni svet uživalcev heroina, ampak ga raje ne bom ;-)

 4. Franc pravi:

  Ob dilemi “offline” ali “online” mi manjka odgovor na pomembno vprašanje, ki ga zapis sicer tudi načenja: namreč koliko tako izgubljamo neposreden, človeški stik. Oba, namreč tako online kot offline komunikacija nas vendarle izolirata, iskati bi veljalo nove poti v “face to face” stik. Ko sem danes gledal spot http://www.youtube.com/watch?v=fmuAgSLfatE (zahvaljujoč opozorilu kolegice N. Lončar na FB : https://www.facebook.com/groups/131951806860494/411596652229340/?notif_t=group_activity#) in se ustavil na mestu 2:23, sem se zamislil, da bi taka srečevališča lahko bila prihodnja mesta kombinirane komunikacije; ko bi v kombinaciji klepeta s stalno možnostjo seganja v online podatke tekla nova oblika druženja. Res je, da bi se morali Slovenci v takem okolju odvaditi naših zelo glasnih govornih navad :) (vedno me je prevzela zadržanost Anglosasov, ki se tako po telefonu, kot v skupinah pogovarjajo tako, da ne zbujajo pozornosti okolice). Nove mobilne oblike izmenjave informacij bodo nedvomno prinesle nove socialne oblike sobivanja; prav rad bi o tem prebral kakšno študijo sociologa-futurologa.

 5. j.k.h. pravi:

  znanst in tehnika, avto televizija, so prikovali te v zlati brlog…..
  kdaj ze, je takole prepeval Andrej Sifrer, Ironija? :)

 6. David pravi:

  > Ja, ne morem zanikati, da je online svet poln informacij, da je poln zanimivih stvari, da je v njem lahko vsak točno to, kar si je od nekdaj želel biti, pa vendar to nikoli ni postal…

  Predvsem pa na tak način stimulira naš “mind” in ga drži stalno v nekem pogonu. Kar pa je večino časa nepotrebno. Vendar težje se je odklopiti offline, recimo z dejavnostjo, ki ji posvetiš 100 % pozornost – preprosteje je zagnati internet in tako zaposliti “mind”, da prihajajo vedno nove in nove informacije… Pogledati še ta Youtube video, pa še ta Wiki članek. Pa se vprašamo, ali smo s tem res izvedeli nekaj koristnega ali je bolj “mind food”?

  Ja, dopusti včasih res niso več to, kar so bili. Biti povsem off pač z laptopom in službenim VPN-jem nekako ni mogoče :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.