Včerajšnje dogajanje okoli “aretacije” Zorana Jankoviča je doživelo nove razsežnosti v novinarstu. “Aretacija” je postala reality show, oz. onaniranje nekaterih medijev, ki so se potrudili in precej slikovito opisovali dogajanje, ki se je spreminjalo iz minute v minuto in o tem obveščali “vesoljno” javnost – kajti, ko se gre za Zorana Jankoviča, ki je podpornik Danila Türka, je potrebno udariti v vsemi možnimi topovi!

Se še spomnite aretacij v primeru Čista lopata? Precej podobna zgodba. In precej podobni akterji za njo. Ja, ko ti pada podpora, se je treba vrniti na zmagovalni tron takšnimi potezami, za katere ljudstvo v tej državi meni, da so pravilne. In če ljudstvo meni tako, potem bo to že držalo. Če imaš škarje in platno v rokah, pa ni hudič, da se ne bo nekaj zgodilo na tem področju. Če imaš zraven pod kontrolo še medije – tiste, ki jih Eliot Ness, ali pa Tomaž Majer še nima, bo že še naučil kozjih molitvic, saj bo dvignil DDV za njihove “proizvode” in pokazal, kdo odloča v Sloveniji o stvareh, potem lahko iz ene takšne preiskave, oz. “aretacije” narediš celoten reality show in poskrbiš, da vsak prebivalec Slovenije izve vse, kar mora izvedeti – to je nič, ker toliko je tudi dejansko uspelo novinarjem izvedeti o vsem skupaj. Večinoma je vse ugibanje in večina stavkov se je začela z “naj bi”, oz. da se prevali krivda na koga drugega, je bilo precej člankov napisanih z – po poročanju… in sledili so viri iz Srbije, Hrvaške.

Priznam, celotna medijska pokritost je bila “vrhunska” in tukaj kapo dol pred vojščaki, ki so svojo vlogo odigrali precej fascinantno. Na žalost so pozabili na dejstvo, da ima večina ljudi ob takšnih dogodkih selektiven spomin – kot zlata ribica (čeprav ta teorija baje sploh ne drži) in da če ne bodo celotne zgodbe vlekli po medijih še naslednjih 14 dni (v kar niti ne dvomim), ne bo dosegla pravega učinka. Vendar je treba narediti v temle zapisu malce intermezza.

Če me spomin ne vara, imamo predsednika vlade, ki je v kazenskem postopku in ki se ne udeležuje sodnih obravnav, ker nima časa za tako nepomembne stvari!

Nazaj k onaniranju naših medijev, kateremu smo bili priča že od jutranjih ur, ko so se začele pojavljati prve informacije o vsem skupaj. Verjetno ni naključje, da so nekateri mediji dobili prvi te informacije in začeli s “propagandnim” strojem mleti. Sprašujem se, komu je v interesu, da celotna Slovenija izve, da se dogajajo preiskave na očeh javnosti in medijev? Komu je v interesu, da se v javnosti takoj pojavijo informacije in ugibanja o aretaciji Zorana Jankoviča? No, odgovori so zelo preprosti in ne, ne verjamem v naključja, sploh ne v teh časih, ko je Janez Janša daleč na drugem koncu sveta in si lahko zadovoljno mane svoje roke.

Tole je primer, kako so se na Planet Siol.net spreminjali naslovi članka – kjer so najbolj zavzeto spremljali celotno dogajanje od prve minute dalje (naključje?)

Ampak ne bom šel v dogajanje na Twitterju, ampak bom podal par povezav do člankov, ki so bili včeraj sproducirani in kateri prikazujejo, kako je vse skupaj potekalo (Jože Biščak bo definitivno dobil posebni orden za zasluge!):

  • O Jankovićevi aretaciji poročajo po vsem svetu (vir)
  • Zakaj so kriminalisti danes pri Zoranu Jankoviću? (vir)
  • Policija obiskala in pridržala Jankovića; župan že na prostosti (vir)
  • Janković na rešetu kriminalistov (vir)
  • Kriminalisti preiskujejo posle župana Jankovića (vir)

Seveda ni šlo tudi brez oddaje Pogledi Slovenije, kjer je Slak v svoji vlogi spet “briljiral” in katero so na Twitterju napovedali tudi v stranki SDS – zelo zelo nespametno in prikazali so točno to, kar sem domneval – da bodo vse skupaj izkoristili na zelo čuden način, kar se dejansko vidi iz spodnjega tvita:

Suma sumarum. Tresla se je gora, rodila se je miš. Nekdo je pokazal, da ima v rokah moč in da se bo, če ne bo po njegovem, zatekel k takšnim metodam, ki jih najbolj pozna (še pomnite afere Ultra, Gregorja Golobiča in dogajanja takrat!) – sedaj pričakujem še kakšno parlamentarno preiskavo na to temo in polnjenje novic s to temo vsaj naslednjih 14 dni. Ne bom se niti vprašal, katere zakone bodo v parlamentu v tem času sprejeli, oz. kaj vse se bo spet pometlo pod preprogo v tem času?

Ampak vse to je že prežvečeno, vse to je deja vu in ničesar več kreativnega ni v tem, kar se dogaja – stvar, ki so jo vojščaki naredili pred štirimi leti in pol, se je sedaj ponovila. In nekateri ljudje še vedno verjamejo v naključja. Ah ja, dejmo se še malce hecat no!

p.s.: pojma nimam zakaj so ga pridržali, oz. zakaj so ga preiskovali. Najbolj smešno pri celotni tej zgodbi mi je bilo, ko sem prebral (pa se ne spomnim kje), da so Zoranu Jankoviču zasegli še povsem nov (v škatli) iPad. Osome, kajne! Zihr je teleportiral podatke nanj, človek, ki računalnika sploh ne uporablja!