Na Mreži idej, ki jo je Boris Vezjak opisal kot – tem propulzivnem desničarskem gremiju in podmladku Zbora za republiko, ki je potekala te dni v Piranu in se jo je udeležil tudi Janez Janša, ki sicer nima časa, da bi se udeležil razprav na sodišču, je premier podal zanimivo izjavo (vir):

Če bi bil jaz vaših let, bi vsaj enkrat na teden vzel transparent, šel pred slovenski parlament in zahteval, da z ustavo predpiše zlato fiskalno pravilo, torej, da sedanja generacija ne porabi denarja, ki ga boste vi šele ustvarili

Ko so študentje metali kamenje v parlament se je dotična, zgoraj omenjena oseba spraševala kdo napeljuje mlade k demonstracijam? Sedaj je odgovor na dlani – Janez Janša si tako hudičevo želi zlato fiskalno pravilo, da bo naredil še marsikaj drugega, kot samo pozival mlade k demonstracijam pred parlamentom!

No, na srečo Janez Janša ni več tako mlad in ne razume, da se mladim “jebe” za zlato fiskalno pravilo, kot tudi za demonstracije. Sedaj se naredi skupina na Facebooku in to je to. Marsikomu, ki je bil davnega leta 1988 na Roški in podpiral sedanjega premierja, je žal, da je to počel. Ampak nihče ni pričakoval, da se bo vse skupaj obrnilo v to smer, kot se je.

Glede na to, kaj zadnje čase sprejema naša vlada, bi bil mogoče res že čas, da gredo mladi pred parlament, oz. da povedo svoje mnenje. Ampak v tej državi mladih itak nihče ne posluša, niti jim ne da možnosti, da bi bili slišani. Ta država je postala bolj kot ne namenjena sama sebi in posledično so spremembe v njej nemogoče!

Zakaj bo glasovanje o fiskalnem pravilu šele jeseni – Janez Janša si kupuje čas – 20.7.2012

Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko komentiral vse tole dogajanje okoli Janeza Janše in glasovanja v državnem zboru glede fiskalnega pravila, na katerega je “ponesreči” vezal tudi zaupnico vladi. Bilo je preuranjeno in tega se je Janez Janša tudi zavedal. In to, da bo to glasovanje šele jeseni, je zgolj in samo manever, ki ga zelo dobro obvlada on in njegovi “vojščaki”. Janez Janša si želi oblasti in zanjo bo naredil vse, kar se narediti da, da ostane na vrhu!

S fiskalnim pravilom in zaupnico se je uštel in kljub temu, da je zadnjih 14 dni stopnjeval “ofenzivo” na koalicijo in opozicijo, si zadnjega koraka ni upal storiti. Ko sem včeraj gledal njegov ekskluziven intervju na Kanalu A, ko je govoril o tem, da bo moral EU v jeseni prositi za pomoč, sem bil prepričan, da bo končno naredil nekaj dobrega. Da se ne bo s figo v žepu, kajti bilo je pričakovati, da bo ta predlog padel in s tem bi padla tudi vlada, lotil tega problema. Ampak očitno ne! Takle mamo!

Sedaj ima Janez Janša in njegovi “vojščaki” skoraj dva meseca časa, ko bodo namesto da bi uživali na morju, producirali afere (še pomnite afere Ultra in kreditov?), s katerimi bodo poskušali prikazati “pravo luč” vsega skupaj pred EU in bo Slovenija izpadla kot država, kjer je res vse, še bolj kot v resnici, v kurcu. Verjetno se bodo vršili pritiski EU komisije na Slovenijo, da naj sprejme fiskalno pravilo, Janez Janša pa se bo samo nasmihal od strani in čakal priložnost, da se kot zmagovalec vrne nazaj in pobere tantieme za vse skupaj. Saj takšnih umikov smo pri njem že vajeni. Namreč zadnja leta se tudi on spreminja – če je bil pred tem “popoln” in ni delal napak, so sedaj tudi te prisotne – definitivno je bila ta ideja z zaupnico vlade ena izmed njih. Verjetno se mu poznajo leta in cel skup balasta, ki ga ima na svojih plečih, verjetno tudi ni tako preprost in lahek za nosit.

Vendar tokrat mi je spet uspelo, tako kot že marsikdaj prej, da se je galantno rešil vsega skupaj in si kupil nov čas. Nadaljevanje poletja bo vroče, predvsem pa bo polno idej in občutka, da je v Sloveniji še precej slabše kot v Grčiji, bo vseprisoten. Ali mu bo uspelo? Počakajmo do jeseni in spremljajmo afere, ki bodo prišle na dan (definitivno bo veliko povezanega s krediti, ker to obvladajo, premoženjem posameznikov in predvsem z denarjem, ki ga ni!).