Maribor ima nekaj novega – podjetje Iskra Sistemi je v javno-zasebnem partnerstvu z Mestno občino Maribor namestilo na 14 semaforjev sisteme za avtomatsko detekcijo prekoračitve hitrosti, oz. radarje. S temi sistemi imajo namen opremiti 23 križišč(*), prav tako imajo v naslednji fazi namen vzpostaviti sistem zaznave prevoza rdeče luči. Kazen za voznika, ki bo prekoračil hitrost za 10km/h, bo 80 eurov (40 v osmih dneh), do 20km/h prehitra vožnja vas bo stala 250 eurov (125), do 30km/h – 500 eurov (250), nad 30km/h 1000 eurov (500), nad 50km/h pa 1200 eurov (600). Jeap, vožnja po Mariboru ne bo poceni, če boste za trenutek malce nepazljivi in ne boste pazili na hitrost!

V nekaj dneh delovanja teh novih radarjev v Mariboru se je “nabralo” že preko 5000 kazni (po včerajšnjih podatkih preko 8000). Torej ta ukrep ni namenjen varnosti, ampak polnjenju prazne blagajne – vendar ne MOM-u, ampak bolj Iskra Sistemom, saj dobijo prvih šest let 92% od izterjanih kazni in občina 8%, naslednja štiri leta pa Iskra dobi 91%, občina 9%.

Da tega, da gre denar od kazni v zasebno podjetje, niti ne omenjam. Če kdo ve, kateri predpis ureja to in če je to sploh dovoljeno, na dan z besedo!! Iščem člen zakona!

*Javno-zasebno partnestvo nalaga, da mora podjete Iskra v štirih letih zamenjati 58 semaforjev, da mora v 16 križiščih na novo vzpostaviti sistem semaforizacije, preplastiti tisoč metrov vozišč, posodobiti 76 semaforjev s svetili led, rekonstruirati pet križišč, jih 23 opremiti s sistemi za detekcijo hitrosti in vožnje skozi rdečo luč, 40 križišč opremiti samo s sistemom za detekcijo vožnje skozi rdečo luč, vzpostaviti pa mora tudi paralelno optično omrežje (vir)

In sedaj se vrnem v leto 2008, ko sem imel sam podobno idejo in jo tudi zapisal – Jaz bi imel koncesijo za stacionarne radarje na avtocestah

Na naših avtocestah je kar nekaj stacionarnih radarjev, oz. ohišij v katere jih namestijo. V zadnjem tednu, ko sem naredil precej kilometrov po avtocestah, sem ugotovil, da so to večinoma prazna ohišja, ampak namen je dosežen. Vsi po vrsti zavirajo, ko zagledajo “radar”, oz. tisto ohišje. In se mi je utrnila ideja. Zakaj bi imela držva delo z radarji, z obdelovanjem fotografij, s pošiljanjem položnic in vsem kar sodi v ta proces. Naj mi država podari koncesijo za stacionarne radarje in bo stvar urejena.

Postavil bi še kup dodatnih radarjev na naše avtoceste, vendar to na odseke, ki so nevarni, ne pa na ravnine, kjer se zasluži največ denarja s kaznimi. Vse skupaj povezal preko UMTS omrežja in online obdeloval celoten proces in vse prekrške. Dnevno pošiljal položnice, če bi imel dostop do podatkov, ki jih ima policija, ali pa jih predajal njim, ki bi ukrepali dalje.
Seveda bi, glede na to, da v Sloveniji od zadnjih volitev ni več korupcije in klientelizma, poskrbel tudi za to. Namreč moje cene uničenja dokazov, bi bile veliko višje, kot pa policijske kazni, tako da ne bi prihajalo do kršitev predpisov in se mi ne bi bilo potrebno zagovarjati, ali skrivati pred Dragom Kosom. In definitivno bi prispeval vsaj 95% pobranih kazni v proračun, da bi se zmanjšala inflacija in bi lahko nabavili še ene 400 kosov Patrij in bi zaradi tega dobili bolj ugodno ceno in bi se lahko podarilo več provizij in podkupnin. Saj vendar živimo v deželi, kjer se cedita med in mleko.

No, mogoče pa je ta moja ideja že v realizaciji in sem zamudil tudi ta vlak, ki bi mi pripeljal cel kup zlata, veselja in brezskrbnosti.

 

No, sedaj razmišljam malce širše – ljudje se čedalje manj vozijo po avtocestah, zaradi cene goriva, ampak po mestih se še vedno vozijo. In zakaj ne bi dobil koncesije za radarje v Ljubljani. Toliko prometa in toliko prehitrih voznikov. Zlata jama in cekinčki bi kar sami padali v malho.

En problem obstaja, da je v Ljubljani župan Zoran Jankovič in ne Franc Kangler, ki se je precej slabo “zdilal” z Iskra Sistemi – edino v primeru, da bi se vsi, ki se vozijo po Mariboru odločili, da bodo vozili po predpisih in bi le tako “zjebali” plane. In takšno idejo bi bilo potrebno realizirat – pred vsako križišče v Mariboru čim večje transparente – ali pa na billboarde opozorila da je tam radar. In voila, naj gredo v rit!