Ča nam spomin še ni opešal, potem se spomnimo par let nazaj, ko sta pri nas obstajala dva brezplačnika – Slovenski tednik in Ekspres. Imela sta zelo preprosto nalogo – z psevdonimi podpisani novinarji so “ozaveščali” bralce o tem, kako dobra je ablast in o tem, kako vse narobe dela levica. Ja, misija je bila precej preprosta in preizkušena. Brezplačnik, ki pride na 375.000 naslovov je odlično orodje za manipulacijo in še boljši obvod za pranje denarja. Seveda se ni zgodba o lastništvu, kot tudi o financerjih in pogodbenikih, ki so dali denar za oglaševanje, nikoli končala – pač to je bilo potrebno pričakovati..

Bližajo se predsedniške volitve, denarja za nove brezplačnike očitno ni, vendar tisk je vseeno precej kvalitetno sredstvo za razširjanje prave propagande. Seveda se tega zavedajo tudi v založbi Nova obzorja, kjer izdajajo Demokracijo (ja, pač ima desnica medij v svojih rokah in z njih širi svojo propagando), kjer so se odločili – verjetno povsem slučajno, kajne?!?:

Naročite se na prejemanje brezplačne Demokracije za 3 tedne.

Podjetje Nova obzorja, d. o. o., organizira akcijo tednika Demokracija in knjigarne Demokracija, v kateri se lahko fizične in pravne osebe, ki niso naročniki tednika Demokracija, za obdobje od 20.09.2012 do 30.11. 2012, naročijo na prejemanje brezplačnega tednika Demokracija za 3 tedne, naročniki tednika Demokracija in člani knjižnega kluba Demokracija pa lahko 2 knjigi iz Založbe Nova obzorja naročijo po 40 % nižji ceni.

Zagotovite si knjigo Alberta Svetine Od osvobodilnega boja do banditizma za samo 18,00 EUR ali knjigo Dušana S. Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo za samo 24,00 EUR.

Torej, namesto brezplačnika, boste lahko tri tedne prejemali tednik Demokracija, z vsemi aferami ki se dogajajo na levici. Kako primerno za obdobje pred volitvami in kako primerno, da lahko obračunaš s konkurenco. Le komu bodo s tem delali uslugo?

Po drugi strani pa je ideja odlična – zakaj bi investirali v brezplačnike, če lahko en “cajtng”, iz svojega asortimana, ponudijo za to obdobje brezplačno. Top ideja in čestitke za izvirnost!

69 Responses to Demokracija – 3 tedne brezplačno – brezplačnik?

 1. markopigac pravi:

  Gre ravno čas pred volitvami, ne? :) Bo zanj pisal tudi ministrov prisklednik?

 2. WTF pravi:

  Pričakujem had-ove komentarje o vseh akcijah časopisov (ne glede na velikost naklade) v Sloveniji.

  Mislim WTF?? Kot da je tole prva akcija kateregakoli časopisa, kjer ponujajo zastonj prejemanje za nekaj tednov.

  Kaj pa ko Delo posiljuje ljudi, kliče če želimo prejemati zastonj časopis, etc…? A mamo kak zapis na to temo? Pa Slovenske novice?? Pa še kaj ultralevega bi se našlo. Pometi pred svojim pragom…

 3. Mirko pravi:

  Turkov brezplačnik je sploh zanimiv, po ocenah strokovnjakov stane tisk in distribucija takega projekta 100.000 eur, Tuerk pa je za celotno kampanjo zbral zaenkrat samo 40.000 eur, kaj dosti več menda niti nima namena saj bo kampanjo gradil na skromnosti.

 4. RP pravi:

  Kje je problem? 90% časopisov pogosto uporablja takšne akcije, oni so pač izbrali koristen termin, kaj je tu spornega? Pač tistih 5 ljudi več bo naročilo Demokracijo, s tem se pa konča. Pa tudi če bi jih bilo 100.000 je to čisto legitimna marketinška poteza.

 5. had ga seka pravi:

  @had:

  No, Mladina, leva kopija Demokracije ima do 31.10 akcijo, 1 mesec zastonj, kar so 4 številke.
  Lahko pričakujemo novico še o tem?? :)

 6. Tadej pravi:

  @petrograd Res je, in to me kar malo moti… :( Nameeč, dejansko “potem vse tiho je bilo” (po tem, ko je nekdo npr. omenil Tuerkov brezplačnik, nekdo drug Mladinino akcijo).

  • had pravi:

   no, nekateri ne prezivimo 24 ur na dan za racunalnikom.. se zgodi..

   • Tadej pravi:

    Sej nism tega mislu… Kakor vem uporabljaš telefon (tega imaš pa non-stop s sabo, ne?), med drugim tudi za postanje na tvojem blogu (zadnjič npr. si to omenil kot razlog za zatipkanja v prvem odstavku, ko je nekdo omenil, da so kar 3 napake).
    Hočem reči, da tudi če nisi “24 ur na dan za računalnikom” (kar je bil v bistvu v neki mili obliki Ad hominem name), kot sicer jasno tudi jaz nisem, kot te poznam iz tvojih postov in tvitov, si stalno “online” (na tekočem z dogajanjem, sploh Twitter, blog itd.), tako da sem predvideval, da tudi maile o novih komentarjih na tvojem blogu instantno dobiš – in če bi bili pozitivni (kot npr. prvi), bi se po moje v 10 minutah zahvalil ali postal smileya.
    Ker pa niso bili in so te nekako spravili v “zagato” (zgoraj si namreč napisal “oprosti, pokazi mi akcijo – brezplacnik v casu volitev? pa spisem post na to temo?!”), pa si bil tiho, dokler se ni te tišine pač izrecno omenilo…

    • had pravi:

     kako naj o necem pisem, ce nisem videl? kater del ti ni jasen?

     evo, pa se odgovor za mladino, ki ga vlecete iz naftalina.. mladina ima to akcijo ze celo leto :) sedaj je zraven v akciji se knjiga.. voila.. bo slo?

    • Tadej pravi:

     Ups, tisti komentar spodaj bi moral biti tule, sem se zmotil pri postanju… :(

    • RP pravi:

     Če pa pišeš o nečem, se pa vsaj lahko pozanimaš o malo širši sliki. Ne pa da kritiziraš situacijo na desnici, medtem ko bi s par kliki lahko preveril kako je s tem na levici. Tipično senzacionalistično sranje s tvoje strani.

 7. Tadej pravi:

  Ta komentar bi bil “valid”, če bi govorili o vsebini nečesa (konkretno teh brezplačnikov/akcij), ti pa problematiziraš že sam obstoj le-tega, ki ga okoli razpošilja desnica.
  Ergo, to če nisi videl/imel v roki tudi Tuerkovega (in videl kako zgleda, kaj vse v njem piše itd.) tu samo po sebi še ni problem, če smo ti podali kar nekaj verjetnih “dokazov” (link), da je res obstajal (leta 2007). In še enkrat: obstoj le-teh, ne vsebina je bil tema naše debate.
  Btw., kolikor lahko vidim zgoraj v postu tudi Demokracija ponuja zraven 2 knjigi (ne vem, verjetno po znižani ceni), torej je akcija malo širša, kot samo brezplačnost revije v predvolilnem času.

  • had pravi:

   se zadnjic, ker se mi zdi izguba casa.. nisem videl turkovega! ne morem soditi o njem! je to jasno, al ni? demokracija te akcije ni imela prej.. sedaj jo ima.. mladina jo ima ze celo leto, ali pa celo vec – flyer v vsaki mladini (nasel sem jih cel kup)..

   torej..

 8. Janč pravi:

  Da še malo drugim brezplačnikom naredimo reklamo ;-)

  Pa nekaj dni nazaj je bila akcija s petkovim in sobotnim Delom plus Nedelo, se mi zdi, da za 4 tedne.

 9. rudonja pravi:

  Hadi, haha, so te se mal bolj pod zemljo spravili, kot si sicer, a ne? Si se zacel kar umikat in se na nepoznavanje obesat, ko so ti komentatorji dostavljali nove in nove indice, da tudi levi pocnejo iste trobilarije kot zakrknjeni desnicarji.

  Preden naslednjic kaj napises, se spomni na.svoj slogan ‘kriticen do vsega in vseh’, da ne bos spet takole kot danes farbal, ko te dobijo, da si le selektivno in ne ultimativno kriticen.

  A rabis mogoce boljsi telefon, bo potem lazje?

 10. Gašper pravi:

  Pozdraviti velja par argumentiranih komentarjev! :)
  Ne glede na specifičen čas (volitev) pa res ni smiselno kaj več.
  Pisec ima ves prav (in pravico) predstavljati se, kakor mu ustreza in kakršen je.
  Nivo je enak pri vseh objavah, vseeno pa so prav uporabne za biti na tekočem z “bedarijami” v našem prostoru.
  Ali bolje ali ne, še naprej!
  :)

 11. petrograd pravi:

  še enkrat link, očitno si spregledal:
  http://www.naroci-revijo.si/mladina/

  kako pa komentiraš tole?
  Še na Hrvaški radioteleviziji so se v lanskem predvolilnem obdobju odpovedali predvajanju nadaljevanke o Titu, saj so ugotovili, da bi predvajanje vplivalo na izid volitev, ker nadaljevanka nedvomno mobilizira levo volilno telo. Pri nas jo veselo predvajajo v najbolj elitnem času. Še več: začetek predvajanja je sovpadal z začetkom volilne kampanje.

  • Dejan pravi:

   A to je anonimka, ker članek ni podpisan?

  • had pravi:

   vinko vasle :) nice

   • Jethros pravi:

    Vinko Vasle:
    “Dr. Janez Drnovšek je v oporoki potomcem zapustil navodilo, da se ga nikjer ne sme upodobiti ali na kakršenkoli način omenjati, zaznamovati spomina. In ta njegova poslednja volja je splošno znana. Ko so v Zagorju v mestnem parku odkrili doprsni kip Drnovška, so to storili kljub večkratnemu opozorilu predsednika države, da je treba upoštevati želje svojcev, ki pozivajo k premišljeni uporabi Drnovškovega imena, za kar si sicer prizadeva tudi Drnovškova družina. Prav zaradi tega se Türk na primer ni udeležil odkritja spomenika v Zagorju: “Slovesnosti se ne bom udeležil, ker je treba spoštovati željo pokojnikove družine.”

    Preberi vsebino. Türk je zlorabil Drnovška. Al ne, ker je to napisal Vasle?

    • Dejan pravi:

     Zver pa zlorablja Pučnika, in?

    • Janč pravi:

     Niti ne.

     Kolikor mi je znano, Zver zagovarja identične vrednote, kot jih je Pučnik.

     Medtem ko za Türka še nisem slišal, da bi opravil šamasko preobrazbo, kot jo je pokojni predsednik 2.0.

     Še več, celo pokojni predsednik 1.0 je deloval bistveno bolj sredinsko in povezovalno od Türka: nobenih odlikovanj starorežimskim represivnim organom, nobenega omalovaževanja režimskih žrtev itd.

     In nenazadnje, Pučnik ni zahteval, da se ga po smrti pusti pri miru.

   • Tadej pravi:

    Tipičen primer Ad Hominem… :( Komentiraš samo to kdo je avtor (in ga s tem javno vnaprej deskriditiraš, najbrž v stilu, češ: “njegovih tekstov itak ne berem”), o vsebini članka pa nič.

   • bbb pravi:

    Ja in? to smo pač dubl v kaslc..
    Enkrat v lajfu bi lahko pogledal malo širše, ne pa da tiščiš glavo v *** in delaš po navodilih drugih..

 12. RP pravi:

  Glede na to da si vedno tako zelo užaljen, ko podjetja katerih dejanja kritiziraš ne komentirajo tvojega velepomembnega bloga, zakaj ti ne odgovoriš na dejansko konstruktivne kritike?

  • had pravi:

   katerega dela nisem komentiral?

   kopiram.. ker se mi ne da ponavljati

   se zadnjic, ker se mi zdi izguba casa.. nisem videl turkovega! ne morem soditi o njem! je to jasno, al ni? demokracija te akcije ni imela prej.. sedaj jo ima.. mladina jo ima ze celo leto, ali pa celo vec – flyer v vsaki mladini (nasel sem jih cel kup)..

   torej..

 13. Tadej pravi:

  Še zadnjič tudi jaz: ti si problematiziral že sam obstoj Demokracijine akcije (češ kako lahko oni to sploh delajo), sedaj ko je jasno, da dela enako “tvoj kandidat”: https://www.google.com/search?q=Danilo+Türk+brezplačnik+Za+skupno+dobro, je pa vse, kar zmoreš, otepanje z “nisem ga videl torej ne morem komentirati”.
  V tej dobi bi lahko s par kliki v nekaj urah prišel do screenshota (da bi videl kako zgleda), ali celo do enega izvoda (ne vem, bi rekel kakšemu frendu?)
  Žal tvoji komentarji (ko sploh se odzoveš; najbolj neprijetne komentarje raje ignoriraš!) ne mejijo več na sprenevedanje, le-ti sedaj SO sprenevedanje.

  • Tadej pravi:

   Popravek: drugi odstavek bi se moral glasiti (sem pomotoma objavil še staro nedokončano varianto; vmes me je namreč diskonektalo iz neta, novo pa sem pisal v .txt fajl :D)

   “V tej dobi Interneta in smartphone-ov bi lahko s par kliki prišel do screenshota (da bi videl kako zgleda), ali v nekaj urah morda celo do enega izvoda (ne vem, bi rekel kakšemu frendu? glede na to da gre za tvojega kandidata pa sploh!)”

  • Matej pravi:

   Janša, si to ti?

  • had pravi:

   se vedno nisem dobil v roke cajtnga! ne v sluzbi, ne doma.. torej je to zarota? in ne, ne verjamem vinku, ko napise nekaj taksnega.. tudi pdf-ja ne najdem, da bi lahko prebral kaj pise..

   do takrat pac ne komentiram stvari

   • bbb pravi:

    ti ga prnesm? :P

   • Jethros pravi:

    Itak, da ne komentiraš. Komentiraš izključno kar ti ustreza in prirediš kakor ti ustreza. In itak da veš za Türkovo propagando. Pisal si, da so te želeli v štabu, zdaj pa naj ne bi vedel za osnovno stvar, in to tudi po tem, ko si tukaj dobil veliko informacij. In tudi če res nebi verjel, bi se lahko potrudil in vprašal pri viru. Zdaj pa celo pišeš o zaroti. WTF.

    Še enkrat:
    “Dr. Janez Drnovšek je v oporoki potomcem zapustil navodilo, da se ga nikjer ne sme upodobiti ali na kakršenkoli način omenjati, zaznamovati spomina. In ta njegova poslednja volja je splošno znana. Ko so v Zagorju v mestnem parku odkrili doprsni kip Drnovška, so to storili kljub večkratnemu opozorilu predsednika države, da je treba upoštevati želje svojcev, ki pozivajo k premišljeni uporabi Drnovškovega imena, za kar si sicer prizadeva tudi Drnovškova družina. Prav zaradi tega se Türk na primer ni udeležil odkritja spomenika v Zagorju: “Slovesnosti se ne bom udeležil, ker je treba spoštovati željo pokojnikove družine.”

    Tega ne verjameš? Tukaj ni nič: “Naj bi…”.

    • Tad pravi:

     WTF!!!

    • Jethros pravi:

     WTF? Ti tud ne verjameš?

    • Matej pravi:

     “Itak, da ne komentiraš. Komentiraš izključno kar ti ustreza in prirediš kakor ti ustreza. In itak da veš za Türkovo propagando. […] In tudi če res nebi verjel, bi se lahko potrudil in vprašal pri viru. Zdaj pa celo pišeš o zaroti. WTF.”
     Tukaj je dobil samo pristranske, to je, informacije, ki jih samo vi hočete videt in to o kar eni tretji stvari. Potem pa še na podlagi tega kaj vi mislite o čem bi moral on pisat, delate ad-hominem napade.
     Kar je pričakovan MO Janšistov.

     “Pisal si, da so te želeli v štabu, zdaj pa naj ne bi vedel za osnovno stvar, in to tudi po tem, ko si tukaj dobil veliko informacij.”
     LOL, ker podtikanje, sploh ko je že trikrat napisal da ne more komentirat kar ni videl na svoje oči. Vinko Vasle in ostali Janšatovi podrepniki niso kej preveč vredni(več spodaj). Ampak saj pravim, vi hočete videt kar bi vi radi videli.

     “Tega ne verjameš? Tukaj ni nič: “Naj bi…”.”
     Hecno, da tega niti njegov sin ne omenja, ko je šlo za kip v Zagorjah:
     “S samovoljno odločitvijo o postavitvi spomenika so Zagorjani, je prepričan pokojnikov sin, posegli v osebno integriteto svojcev. Vztraja, da njegov oče ne bi nikdar pristal na zavestno poveličevanje osebnosti, da je kip le hladen posnetek očetove podobe in da je pokojni večkrat govoril o nesmiselnosti in škodljivosti materialnega.”

     Nič o oporoki, samo o tem kaj si on/Drnovškovi svojci misli/jo, da bi si njegov oče/Janez želel.
     Pa seveda, tut Janševiki priznavate, da ni nič takega v oporoki:
     “NE, ker nisem seznanjen, da bi dr. J.Drnovšek temu izrecno nasprotoval v svoji oporoki!”

    • Dejan pravi:

     Eh Matej, zdaj si pa pokvaril komentiranje. (-:

    • had pravi:

     seveda. ali nimam te pravice, da v Sloveniji pisem o stvareh o katerih zelim? se motim in sem spregledal kaksno spremembo?

    • Jethros pravi:

     Ti temu praviš pravica?

    • Tadej pravi:

     Jasno da imaš pravico pisati o stvareh o katerih zeliš, problem s tem postom je v objektivnosti (ali zdravi distanci, tudi fair-playu). Če omeniš in problematiziraš samo eno plat zgodbe/samo eno resnico (brezplačniki na desnici), druge plati pa nočeš sprejeti (ne bom rekel “zamolčiš”, ker ti pač verjamem, da za Turkov brezplačnik res nisi vedel) oz. obračaš glavo stran. Nekako ni pošteno, to je vse, kar ti (nekateri) hočemo dopovedati!

 14. Tadej pravi:

  Had in ostali komentatorji, samo toliko da veste, nekdo je danes “zlorabil moje ime” (me impersoniral), tako da je postal pod Tadej in link na http://about.me/tadejp. Vsi tisti novi komentarji zgoraj skratka niso od mene (jaz npr. nikoli ne bi napisal “… nima dnara!!!” nekak ne uporabljam takega sloga pisanja :D )

  Prosim te Had če ukrepaš (preveri kateri e-mail uporabljam jaz originalno pod sovjimi posti prej in katerega je uporabil tale impersonator danes).

 15. Matej pravi:

  “Jasno da imaš pravico pisati o stvareh o katerih zeliš, problem s tem postom je v objektivnosti (ali zdravi distanci, tudi fair-playu). Če omeniš in problematiziraš samo eno plat zgodbe/samo eno resnico (brezplačniki na desnici), druge plati pa nočeš sprejeti (ne bom rekel “zamolčiš”, ker ti pač verjamem, da za Turkov brezplačnik res nisi vedel) oz. obračaš glavo stran. Nekako ni pošteno, to je vse, kar ti (nekateri) hočemo dopovedati!”

  Aaaaahaaaaaaa, tako torej.
  Pa bi takoj povedali, da je problem uravnoteženje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.