Kdo je trol? Od kar obstajajo interneti, obstajajo tudi ljudje, ki v “varnem” zavetju anonimnosti, ali pa si ustvarijo navidezno identiteto in komentirajo na neprimernem nivoju, ki ni povezan s temo. Troli žalijo na osebnem nivoju, predvsem pa si dajo duška s svojim provociranjem in uživajo v reakcijah, ko se nekdo odzove na njih. Najboljši in najbolj preprost način proti temu je – Don’t feed the Troll. Ampak je težko. Potrebno pa se je zavedati, da povsem drži pregovor – ne prepiraj se z idiotom, saj te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami.

Troli niso nekaj novega, obstajali so že, ko sem bil prvič na IRCu, kasneje na forumih, potem so spremenili svoje pojavne oblike in se čedalje več pojavljajo kot komentatorji na raznih medijskih portalih, kot tudi na blogih. V zadnje, času pa je število trolov na Twitterju in Facebooku postalo že precej nevzdržno in v končni fazi ugotoviš, da vsa komunikacija zelo hitro zaide na stran pota, če nisi previden do takšnih in drugačnih provokacij.

Zakaj tale zapis? Preprosto. Zadnje čase sem v parih temah pisal o predsedniških volitvah in število trolov se je povišalo do te ravni, da sem za trenutek pomislil, da bi izklopil komentarje. Res se mi ne da ukvarjati, oz. brati ljudi, ki se spravijo na oseben nivo in ne komentirajo zapisa, ampak mene osebno. Človek skozi leta dobi trdo kožo in se vsega navadi. Tudi tega, da pač v trenutkih pred volitvami padeš v roke “vojščakov”, ki komentirajo zato da komentirajo. In priznam, odlično jim gre.

Zatorej – če se v kakšnem zapisu ne odzovem na komentarje, verjetno to počnem iz čiste preračunljivosti – ker se mi zdi tako bolj primerno, predvsem pa veliko bolj racionalno. Saj če ne hraniš trola, potem mu ne daješ tiste moči, ki jo potrebuje in posledično tudi trolom opešajo moči in kaj kmalu ugotovijo, da se jim ne da več trolati.

In Internet slang, a troll is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as a forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion. The noun troll may refer to the provocative message itself, as in: “That was an excellent troll you posted.” (vir: Wikipedia)

Pa še ena pesmica za vse ponosne trolčke: