Kdo je trol? Od kar obstajajo interneti, obstajajo tudi ljudje, ki v “varnem” zavetju anonimnosti, ali pa si ustvarijo navidezno identiteto in komentirajo na neprimernem nivoju, ki ni povezan s temo. Troli žalijo na osebnem nivoju, predvsem pa si dajo duška s svojim provociranjem in uživajo v reakcijah, ko se nekdo odzove na njih. Najboljši in najbolj preprost način proti temu je – Don’t feed the Troll. Ampak je težko. Potrebno pa se je zavedati, da povsem drži pregovor – ne prepiraj se z idiotom, saj te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami.

Troli niso nekaj novega, obstajali so že, ko sem bil prvič na IRCu, kasneje na forumih, potem so spremenili svoje pojavne oblike in se čedalje več pojavljajo kot komentatorji na raznih medijskih portalih, kot tudi na blogih. V zadnje, času pa je število trolov na Twitterju in Facebooku postalo že precej nevzdržno in v končni fazi ugotoviš, da vsa komunikacija zelo hitro zaide na stran pota, če nisi previden do takšnih in drugačnih provokacij.

Zakaj tale zapis? Preprosto. Zadnje čase sem v parih temah pisal o predsedniških volitvah in število trolov se je povišalo do te ravni, da sem za trenutek pomislil, da bi izklopil komentarje. Res se mi ne da ukvarjati, oz. brati ljudi, ki se spravijo na oseben nivo in ne komentirajo zapisa, ampak mene osebno. Človek skozi leta dobi trdo kožo in se vsega navadi. Tudi tega, da pač v trenutkih pred volitvami padeš v roke “vojščakov”, ki komentirajo zato da komentirajo. In priznam, odlično jim gre.

Zatorej – če se v kakšnem zapisu ne odzovem na komentarje, verjetno to počnem iz čiste preračunljivosti – ker se mi zdi tako bolj primerno, predvsem pa veliko bolj racionalno. Saj če ne hraniš trola, potem mu ne daješ tiste moči, ki jo potrebuje in posledično tudi trolom opešajo moči in kaj kmalu ugotovijo, da se jim ne da več trolati.

In Internet slang, a troll is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as a forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion. The noun troll may refer to the provocative message itself, as in: “That was an excellent troll you posted.” (vir: Wikipedia)

Pa še ena pesmica za vse ponosne trolčke:

9 Responses to Don’t feed the Troll – in kdo je sploh trol?

 1. Oto pravi:

  Še ena lepa. Internet Bridge Troll – http://www.youtube.com/watch?v=FMEe7JqBgvg

 2. Klada pravi:

  Nicole Sullivan, “Don’t Feed The Trolls” @ O’Reilly Fluent Conference 2012 —
  http://www.youtube.com/watch?v=ulNSlES1Fds

  Vredno ogleda.

  Je pa potrebno povdariti, da se fenomen trollanja od komentarjev čedalje pogosteje seli (pod krinko nekonstruktivne kritike) tudi v same vsebine … Splošna formula: Privlačen naslov, udaren uvod, a troll-smell nekje v jedru zapisa daje slutiti, da nekaj ne štima … Osebno se ravnam po pravilu: Če vsebina več vzame kot pa daje, če je prisotne več negative kot pozitivne energije, walk away!

 3. Tadej pravi:

  Pri nas nas slo. Wikipediji sem imel nekaj časa na user page-u celo ena tako tako slikico (dobil jo pri nekem drugem uporabniku). Ker je “prosto uporabna” sem screesnhot slikice + teksta uploadal na imgur, tule je pa link: http://i.imgur.com/SYBMi.png :)

 4. Janč pravi:

  Po mojem mnenju s temi troli močno pretiravaš, na tvojih straneh jih je relativno malo.
  Ni vsakdo, ki se ne strinja s tabo in to direkt pove, trol ;-)

  Trol je tisti:
  – ki preusmerja diskusijo v druge, že 100x prežvečene teme
  – ki napada osebno, a ne poda nobenih argumentov

  Trol ni, kdor:
  – argumentirano nasprotuje izjavi, pa četudi to izvede na netakten straight into the face način
  – s svojim argumentom vztraja preko razumne mere in naivno pričakuje, da bo nasprotnik v diskusiji priznal svojo zmoto. Netaktno, naivno, zoprno, ni pa trol.

 5. RP pravi:

  Senzacionalizem again.

 6. Jethros pravi:

  Ko ti nekdo zaradi količine nelogičnosti v tvojih lastnih zapisih, postavi logično vprašanje, na katero bi z lahkoto odgovoril in nelogičnosti pojasnil, če bi le imel minimalen argument, mu napišeš da je “trol” in je stvar rešena?

  Dober: Ne prepiraj se z idiotom, saj te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami.
  Bolj na mestu: Ko mački stopiš na rep, zacvili!
  Tudi ta: Resnica boli!

 7. Slovenec na Tajvanu pravi:

  Jaz bi pa takim trolom (kot je ta nad mano) blokiral IP naslov. Najbolj[e bi seveda bilo, da malo raziščeš njegove sledi in izveš kdo je, nato pa objaviš sliko in osebne podatke z komentarji, pa da pol mi malo zatrolamo pod člankom :) A niso to sanje vsakega blogerja?

  • Jethros pravi:

   Naj bi to bilo tisto čudo, ki mu Roni pravi “krizni PR” ?

  • Janč pravi:

   Cenzura, diskreditacija… Mar si že toliko časa na Tajvanu, da nisi opazil, da so metode ancient regima pri nas že malce passe‘?

   Može Slovenec na Tajvan, ali SRS iz Slovenca ne može?

   Just kidding, brez zamere. Malo heca mora biti, je tako?

   Kar se pa osebnih podatkov tiče – tudi spletna identiteta je identiteta. Če to komu ni pogodu, pa naj za komentiranje zahteva ime, priimek in e-certifikat, pa bo. Meni pač trenutno ni najbolj všeč, da bi vsaka kadrovnica ob prijavi za službo brala moje 5 let stare komentarje, sicer pa identitete ne skrivam, je avtorju bloga razvidna iz poštnega naslova, s katerim sem prijavljen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.