Kaj bi Slovenija brez afer? Nov teden, nova afera. Tokrat je med nas treščila afera s “ponarejenimi” podpisi nekaterih poslancev, ki so si drznili podpisati pod zahtevo za referendum o državnem holdingu. Mediji so dobili nov material za masturbacijo in ker so v Sloveniji določeni novinarji “strokovnjaki na vseh področjih”, v tem primeru grafologije, sem v zadnjih dneh lahko bral zanimive naslove na medijskih portalih. No, kateri so ti portali je seveda povsem jasno, saj je tudi slog pisanja, oz. napadanja povsem predvidljiv in nima smisla, oz. stika z realnostjo. Par naslovov, ki so mi padli v oči in kjer je avtor uporabil zanimiv izbor besed:

 • “Podpis” Župevčeve je lahko kaznivo dejanje (vir)
Analize njenih dozdajšnjih podpisov pa kažejo, da bi jo lahko na referendumsko zahtevo podpisal nekdo drug, zato so se pojavili namigi, da bodo zadevo raziskali kriminalisti in še kakšna pristojna komisija v državnem zboru, saj je ponarejanje listin po 256. členu Kazenskega zakonika kaznivo dejanje in se kaznuje z zaporom do treh let.
 • So ponaredili podpis Melite Župevc? (vir)

Sporen je podpis poslanke Melite Župevc, ta je pred dnevi rodila hčerko in je na porodniškem dopustu. Analize njenih dosedanjih podpisov kažejo na to, da bi jo lahko na referendumsko zahtevo podpisal nekdo drug. Očitno bo morala o tem razpravljati še kakšna pristojna komisija v državnem zboru, najbrž pa tudi kriminalisti. Ponarejanje listin je po 256. členu kazenskega zakonika kaznivo dejanje in se kaznuje z zaporom do treh let.

 • Ponaredili podpis Melite Župevc? (vir)

Sporen je podpis poslanke Melite Župevc, ki je pred dnevi rodila hčerko Pio Rop in je na porodniški. Analize njenih dosedanjih podpisov kažejo na to, da bi jo lahko na referendumsko zahtevo podpisal nekdo drug. Očitno bo morala o tem razpravljati še kakšna pristojna komisija v državnem zboru, najbrž pa tudi kriminalisti. Ponarejanje listin je namreč kaznivo dejanje po 256. členu kazenskega zakonika in se kaznuje z zaporom do treh let.

 • Tanko: Več sumljivih podpisov za referendum, Vilfan se je podpisal narobe (vir)

Policija naj preveri avtentičnost podpisov za referendum o Slovenskem državnem holdingu, je zahteval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Tanko pravi, da so se pojavili dvomi o avtentičnosti več podpisov, eden naj bi tudi manjkal. Podpis Melite Župevc naj bi bil bistveno drugačen od običajnega podpisa, meni Tanko, drugačni naj bi bili tudi podpisi Mitje Meršola, Gašparja Gašparja Mišiča, Matjaža Zanoškarja in Jerka Čehovina, medtem ko podpisa Petra Vilfana pa ob njegovem imenu sploh ni najti, je opozoril.

Za lažje predstavo – zgornji članki so iz spletnega mesta Planet Siol.net in Reporterja. Podobnost, oz. prepisovanje člankov je verjetno zelo očitno in se jasno vidi od kje izvirajo osnovne informacije, ki pa na žalost zaradi dosega Reporterja niso tako zanimive, kot če se objavijo na “državnem portalu Planet Siol.net”. Slednji ima precej večji doseg in kot tak hrani celo zalogo komentatorjev, ki do neskončnosti pametujejo o tej temi.

Ali ni vsa stvar precej preprosta? Novinar, preden se spravi pisati takšen članek, vzame v roke telefon in pokliče dotično poslanko, za katero naj bi nekdo ponaredil podpis in jo le to vpraša – tako bo dobil odgovor, dobesedno, iz prve roke in bo lahko mirno spal. Oz. ne bo potrebe po teatraličnosti, ki smo jo doživljali te dni v medijih.

Sicer pa je vsa stvar preprosta – verjetno se je poslanka Melita Župevc v svoji karieri podpisala pod n dokumentov, ki obstajajo tudi v PDF verziji. In takšen podpis ni težko “namontirati” na katerikoli dokument – z malce pomoči “fotošopa”, ali pa ga celo prepisati s pomočjo podloge. Torej mogoče to ni najbolj zanesljivo orodje in bi bilo zbiranje elektronskih podpisov precej bolj uspešno, oz. bi obstajalo manj možnosti za “fejkanje”. Vendar bi se verjetno pojavil drug problem – da poslanci le tega ne bi znali uporabljati!

Sicer pa povsem razumem poslanca SDS Jožeta Tanka, ki je na kolegij naslovil zahtevo, naj zaprosi Generalno policijsko upravo, da se predhodno preverijo vsi podpisi, ki so priloženi zahtevi za referendum. Mogoče bi bilo smiselno, da bi se zraven preverila tudi številka čevlja, ki ga nosijo poslanci, da se ne bi slučajno zgodilo, da bi kdo stopil v prevelike čevlje?! Aha, točno to – WTF!

15 Responses to Ponarejena Slovenija – ponarejeni podpisi

 1. Podplat pravi:

  Heheh, pa še številka gat, če jih nosijo bi prav prišla. Zanimivo je, da se takega preverjanje nismo šli, ko so referendum zahtevali v prejšnjih letoh, pa tudi podpisi se niso izgubljali na poti od parlamenta do policije.

  • Boštjan pravi:

   Točno tako, če bi bil sam na mestu PS bi šel preverit vse referendumske pobude SDS, in zagnal vrišč če bi bil en sam podpis sporen…

 2. Janč pravi:

  S to “afero” se je jasno pokazalo, kako “po domače” se pri nas dela,
  pri tem ne mislim samo na parlament.

  Ni problem “podpisati” nekoga drugega, zbrati podpise na zalogo, fotokopirati podpise,
  se malo zlagati, če je to v interesu stranke (Vilfan v kamero pove, da se je podpisal 2x, očitno na fotokopijo),
  malo spregledati kakšen zakon ali predpis, če bi bil v našo škodo,
  skratka anything goes, saj je vse glih, samo da je.

  Ta način razmišljanja in delovanja je pri nas zelo prisoten v družbi, ne samo pri Pozitivcih.
  Je pa pri njih, kot izgleda, malo bolj.

 3. Mirko pravi:

  In kaj ko pokliče poslanca?

  Vilfana so vprašali če se je 2x podpisal je rekel ja. Ni razloga da mu ne bi verjali, samo enkrat se je podpisal skopirano, se zgodil

 4. Jethros pravi:

  Ne, ta zapis nikakor ni PR manipulacija.

 5. Jethros pravi:

  Z zanimanjem čakam na zapis o 2x pomilostitvi preprodajalca, ki je v Italiji fasal 12 let, pa pobegnil: .

  • Hol pravi:

   Poglej na Reporter. Če si ga na Siol-u našel bo tam verjetno tudi.

   • Jethros pravi:

    V Mladini ni ničesar, zato verjetno na Siolu lažejo. Najbrž je prodajal Nutello in je tudi italijanska policija ne loči od kokaina.

    Z zanimanjem čakam na Ronijev pogled na problem…

    • had pravi:

     se enkrat.. ne pisem po narociliu. lahko razumes?

     o tem je pisal siol.. ce ze limas, potem prilepi tudi odgovor

     in ne, pojma nimam.. lahko pa ti kaj vec poves, ko ocitno ves?

    • Jethros pravi:

     Hvala.

 6. Janč pravi:

  Je pa trenutno bolj zanimiva afera rubež v hiši prvaka opozicije.

  http://www.zurnal24.si/rubezniki-pri-juretu-jankovicu-clanek-171548

 7. Marin pravi:

  Da se take stvari ne bi dogajale, morajo tudi predlagatelji poskrbeti, da stvar naredijo tako, da nasprotniku ne dajo manevrski prostor.

  Kako naj človek zaupa politični stranki, ki ni sposobna niti dokumentov izpolnit tako, da ne bi bilo polemike? In jih vroči pet minut pred rokom?

  Jaz ne morem, ker so ali neumni in ne vedo kaj delajo, ali pa se tudi oni grejo igrice.

 8. Podplat pravi:

  Kar se oddaje podpisov tik pred polnočjo tiče, je verjetno šlo za presenečenje in hkrati za varovalko pred tem, da bi koalicija na nek način to preprečila, kar se je kasneje izkazalo za pravilno predvidevanje.
  Koalicija je preiskala vsako vlakno papirja na katerem je bila zahteva za referendum in našla, kar je hotela najti.
  Je pa taista pozicija izgubila 400 podpisov, s katerimi bi se lahko začelo zbiranje podpisov za referendum.
  Konkretna imena sploh niso važna, vse je bilo narejeno v maniri, da do referenduma ne sme priti, ker bi zakona tako padla.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.