Kaj bi Slovenija brez afer? Nov teden, nova afera. Tokrat je med nas treščila afera s “ponarejenimi” podpisi nekaterih poslancev, ki so si drznili podpisati pod zahtevo za referendum o državnem holdingu. Mediji so dobili nov material za masturbacijo in ker so v Sloveniji določeni novinarji “strokovnjaki na vseh področjih”, v tem primeru grafologije, sem v zadnjih dneh lahko bral zanimive naslove na medijskih portalih. No, kateri so ti portali je seveda povsem jasno, saj je tudi slog pisanja, oz. napadanja povsem predvidljiv in nima smisla, oz. stika z realnostjo. Par naslovov, ki so mi padli v oči in kjer je avtor uporabil zanimiv izbor besed:

  • “Podpis” Župevčeve je lahko kaznivo dejanje (vir)
Analize njenih dozdajšnjih podpisov pa kažejo, da bi jo lahko na referendumsko zahtevo podpisal nekdo drug, zato so se pojavili namigi, da bodo zadevo raziskali kriminalisti in še kakšna pristojna komisija v državnem zboru, saj je ponarejanje listin po 256. členu Kazenskega zakonika kaznivo dejanje in se kaznuje z zaporom do treh let.
  • So ponaredili podpis Melite Župevc? (vir)

Sporen je podpis poslanke Melite Župevc, ta je pred dnevi rodila hčerko in je na porodniškem dopustu. Analize njenih dosedanjih podpisov kažejo na to, da bi jo lahko na referendumsko zahtevo podpisal nekdo drug. Očitno bo morala o tem razpravljati še kakšna pristojna komisija v državnem zboru, najbrž pa tudi kriminalisti. Ponarejanje listin je po 256. členu kazenskega zakonika kaznivo dejanje in se kaznuje z zaporom do treh let.

  • Ponaredili podpis Melite Župevc? (vir)

Sporen je podpis poslanke Melite Župevc, ki je pred dnevi rodila hčerko Pio Rop in je na porodniški. Analize njenih dosedanjih podpisov kažejo na to, da bi jo lahko na referendumsko zahtevo podpisal nekdo drug. Očitno bo morala o tem razpravljati še kakšna pristojna komisija v državnem zboru, najbrž pa tudi kriminalisti. Ponarejanje listin je namreč kaznivo dejanje po 256. členu kazenskega zakonika in se kaznuje z zaporom do treh let.

  • Tanko: Več sumljivih podpisov za referendum, Vilfan se je podpisal narobe (vir)

Policija naj preveri avtentičnost podpisov za referendum o Slovenskem državnem holdingu, je zahteval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Tanko pravi, da so se pojavili dvomi o avtentičnosti več podpisov, eden naj bi tudi manjkal. Podpis Melite Župevc naj bi bil bistveno drugačen od običajnega podpisa, meni Tanko, drugačni naj bi bili tudi podpisi Mitje Meršola, Gašparja Gašparja Mišiča, Matjaža Zanoškarja in Jerka Čehovina, medtem ko podpisa Petra Vilfana pa ob njegovem imenu sploh ni najti, je opozoril.

Za lažje predstavo – zgornji članki so iz spletnega mesta Planet Siol.net in Reporterja. Podobnost, oz. prepisovanje člankov je verjetno zelo očitno in se jasno vidi od kje izvirajo osnovne informacije, ki pa na žalost zaradi dosega Reporterja niso tako zanimive, kot če se objavijo na “državnem portalu Planet Siol.net”. Slednji ima precej večji doseg in kot tak hrani celo zalogo komentatorjev, ki do neskončnosti pametujejo o tej temi.

Ali ni vsa stvar precej preprosta? Novinar, preden se spravi pisati takšen članek, vzame v roke telefon in pokliče dotično poslanko, za katero naj bi nekdo ponaredil podpis in jo le to vpraša – tako bo dobil odgovor, dobesedno, iz prve roke in bo lahko mirno spal. Oz. ne bo potrebe po teatraličnosti, ki smo jo doživljali te dni v medijih.

Sicer pa je vsa stvar preprosta – verjetno se je poslanka Melita Župevc v svoji karieri podpisala pod n dokumentov, ki obstajajo tudi v PDF verziji. In takšen podpis ni težko “namontirati” na katerikoli dokument – z malce pomoči “fotošopa”, ali pa ga celo prepisati s pomočjo podloge. Torej mogoče to ni najbolj zanesljivo orodje in bi bilo zbiranje elektronskih podpisov precej bolj uspešno, oz. bi obstajalo manj možnosti za “fejkanje”. Vendar bi se verjetno pojavil drug problem – da poslanci le tega ne bi znali uporabljati!

Sicer pa povsem razumem poslanca SDS Jožeta Tanka, ki je na kolegij naslovil zahtevo, naj zaprosi Generalno policijsko upravo, da se predhodno preverijo vsi podpisi, ki so priloženi zahtevi za referendum. Mogoče bi bilo smiselno, da bi se zraven preverila tudi številka čevlja, ki ga nosijo poslanci, da se ne bi slučajno zgodilo, da bi kdo stopil v prevelike čevlje?! Aha, točno to – WTF!