Dr. Vinko Gorenak je Minister za notranje zadeve v 10. vladi Republike Slovenije. Ampak dr. Vinko Gorenak je tudi pisec bloga na spletnem naslovu http://www.vinkogorenak.net. O kakovosti in načinu pisanja imam sicer svoje mnenje, vendar ne sodi v tale zapis, saj nekako verjamem, da se ima vsak pravico izražati, tudi če je to aktualni minister, v skladu s svojo voljo. Pa vendar, je temu res tako, ko gre za spletno mesto Ministrstva za notranje zadeve in se le to uporablja za agitacijo, kot to počne aktualni minister?

Kaj me je zbodlo? Dr. Vinko Gorenak je na svojem blogu 29.10.2012 objavil zapis z naslovom – Konec sramote “Dimičeva”, kjer je zapisal sledeči tekst – Vabim vas k branju mojega prispevka Konec sramote “Dimičeva”, ki ga najdete TUKAJ.

In klik na zgornji  TUKAJ vodi na spletno mesto Ministrstva za notranje zadeve, kjer je ta tekst uvrščen med novice?? (direktna povezava – . Za vsak slučaj, ker bo verjetno po kakšnem čudnem naključju celoten tekst izginil zelo hitro (to pričakujem) ga kopiram, da se bo vsaj videlo, o čem je govora:

Se še spomnite interpelacije zoper mojo predhodnico Katarino Kresal spomladi leta 2010? Kot opozicijski poslanec sem bil takrat nosilec te interpelacije. Že takrat sem jasno povedal, kako netransparenten in negospodaren posel je sklenila Kresalova. Naj vas spomnim.

Minister Dragutin Mate je že leta 2005 sklenil pogodbo z DSU (gospodarska družba v 100-odstotni lasti države), po kateri je ta družba začela graditi stavbo na Litostrojski cesti v Ljubljani za potrebe celotnega Ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in Inšpektorata RS za notranje zadeve. Tja naj bi se preselili vsi uslužbenci Ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in inšpektorata. Končana je bila konec leta 2011.

Konec leta 2009 pa je Kresalova pogodbo prekinila. Sklenila je pogodbo za Dimičevo za samo 300 uslužbencev kriminalistične policije in NPU. Pogodbo je seveda sklenila s svojim prijateljem, zasebnikom Igorjem Jurijem Pogačarjem. Ministrstvo za notranje zadeve je vse od takrat do danes plačevalo 136.000 evrov mesečne najemnine, Pogačar pa je plačeval 125.000 evrov kredita za omenjeno stavbo. Vsak mesec je v žep pospravil 11.000 evrov, kar sem povedal tudi ob predstavitvi interpelacije leta 2010.

Ta neslavna zgodba je bila danes končana. Stavbo na Dimičevi smo izpraznili pred dnevi, kriminaliste preselili na Litostrojsko, danes pa smo jo tudi formalno, s predajo ključev, predali lastniku. O odgovornosti pri najemu stavbe na Dimičevi pa organi odkrivanja, pregona in sojenja še niso rekli zadnje besede.

Pa saj tekst ni niti najmanj sporen, si verjetno marsikdo zdajle misli? Verjetno res, če ga objavi dr. Vinko Gorenak na svojem blogu, ampak ko ga objavi aktualni minister na spletnem mestu ministrstva, pa je tole en zelo velik #fail in povsem eklatanten primer, kako si nekateri uzurpirajo svojo funkcijo in vse, kar pride z njimi. Definitivno spodnji tekst, sploh pa osebna izpoved, kot je ta, nima kaj iskati na spletnem mestu ministrstva!!

Kar je pri tem še zanimivo, so številke o najemnini, ki so jih novinarji Financ zapisali v članku Gorenak bo za nove prostore plačeval 3,3 milijona na leto:

Ministrstvo za notranje zadeve bo za najem prostorov na Litostrojski 54, kamor se seli vodstvo ministrstva skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU), plačalo 3,33 milijona evrov na leto, so pravkar povedali na MNZ. Po petih letih pa se bo vrednost najemnine znižala na 2,8 milijona evrov (iz 12,63 evra na kvadratni meter mesečno na 10,70 evra na kvadratni meter). V nove prostore se selijo zaposleni, ki so bili prej razporejeni po osmih lokacijah po Ljubljani. Vrednost za najem starih prostorov na teh osmih lokacijah je znašala 2,5 milijona evrov na leto.

Eh, ja. To je Slovenija!