Pred leti smo “vsi želeli biti fotografi”. DSLR fotoaparati so se kupovali masovno in vsak od nas je vedel vse o digitalni fotografiji. Na forumih so se ljudje pogovarjali o zlatem rezu, popolnih fotografijah, ki so bile posnete ob popolnem času in predvsem s popolnimi fotoaparati. Digitalna fotografija je doživljala svoj vrhunec, ko so se začeli pojavljati telefoni, ki so imeli povsem solidne kamere, s katerimi smo lahko ovekovečili vsak trenutek. Namreč razlika med tem ali si nosil s seboj par kilogramov opreme ali pa mobilni telefon, ki je bil itak vedno v žepu, je velika.

In ker imajo sedanji fotoaparati čedalje boljše “leče”, da o megapikslih niti ne govorim (ker se mi v celotni zgodbi ne zdijo pomembni), je tudi število fotografij posnetih z mobilnimi telefoni vsak dan večje – sploh ko pogledamo celotno število mobilnih telefonov na svetu. Po podatkih naj bi bilo preko 740 milijonov telefonov, ki imajo možnost zajema fotografije in 91% uporabnikov mobilnih telefonov vsaj enkrat mesečno naredi eno fotografijo z njim.

Zakaj sem v naslovu uporabil dotičen telefon, iPhone, ki je spremenil digitalno fotografijo? Ker se je z iPhone telefoni začela era aplikacij, ki povprečnega “fotografa” spremenijo v odličnega. Samo kot primer – Instagram je eden izmed njih in njegovi uporabniki vsako sekundi naložijo preko 30 fotografij. Ampak to so zanemarljive številke v primerjavi s Facebookom, kjer uporabniki dnevno naložijo 300 milijonov fotografij. In aplikacij kot je Instagram je cel kup in ljudje jih uporabljajo, saj na zelo preprost delijo vsebine s svojimi prijatelji, ali pa jih objavljajo na spletu.

Že sam pogled na prireditve, kjer so se včasih gužvali ljudje z različnimi fotkiči z izmenljivimi objektivi, pove dovolj o trendu, ki se dogaja. Sedaj so v prvi vrsti uporabniki iPad in iPhone naprav, ki snemajo in slikajo vse kar prid in gre. Kapacitete pomnilnika so dovolj velike, da se ne zasiči in če sklepam po sebi, ko zadnje leto skoraj ne nosim več s seboj digitalnega fotoaparata, ampak zgolj in samo še mobilni telefon, kar se seveda pozna na kvaliteti fotografij (ampak za splet ni problema!), potem je iPhone dejansko spremenil digitalno fotografijo.

Še par podatkov, ki so zanimivi za celoten pogled na razvoj fotografije in na trenuten položaj, kje smo trenutno v infografiki

digitalna fotografija

(vir)