Triglav Skladi in nalagam…

Že pred časom sem opazil na “billboardihoglas za Triglav Sklade, kjer je “napisana in narisana” znana ikona – nalagam… in krogec, ki se suče v nedogled. Naj dodam, da je zraven še en “billboard”, kjer je predstavljenih 6 super brandov v katere lahko vlagate.

In zakaj pišem o tem? Ker se mi zdi kreativna rešitev malce čudna, ampak nisem jaz kreativec, da bi karkoli vedel o tem. Torej je tudi spodnje pametovanje samo laični pogled na vse skupaj:

 • beseda nalagam in skladi – v mojem pogledu ne gresta skupaj – (po SSKJ) – nalagáti  -lážem dov. (á á) z laganjem zavesti v zmoto: nalagati prijatelja; ekspr. debelo nas je nalagal / nalagati samega sebe
 • nalaganje – buffering v “slengu” je nekaj kar ni kul – takrat, ko se ti zacikla računalnik in ga moraš resetirati
 • preslikava grafičnih elementov iz sveta računalništva na oglasne panoje je malček čudna – namreč v tem primeru se nič ne vrti in izgleda čudno
 • minimalizem mi je všeč! ampak v tem primeru, ko potrebujem še drugi billboard, da ugotovim kaj je “pesnik želel povedati”, mi je tole povsem nesmiselno metanje denarja skozi okno – dve oglasni površini namesto ene, kjer bi se dalo skomunicirati cel produkt!
 • oglas je pritegnil mojo pozornost in že večkrat sem ga iskal, da ga fotografiram – torej jim je uspel ta del zelo dobro :)

 1. nalágati -am nedov. (ȃ)
  1. delati, da pride kaj na kako vozilo, žival z namenom, da se prepelje, prenese: nalagati deske, živino; nalagati na mulo, nosila, voz; nalagati si drv v naročje / nalagati ladjo, vagon ∙ slabš. družba se je ravno nalagala v avto vstopala // delati, da pride kaj kam z določenim namenom sploh: knjige nalaga kar na mizo in na tla / nalagati hrano na krožnik / ekspr. slikar je temperamentno nalagal barve drugo poleg druge / nalagati drva v skladovnico zlagati // delati, da pride na ognjišče kako trdno gorivo z namenom, da se vzdrži ogenj: premalo premoga nalaga, zato je hladno / nalagati na ogenj; nalagati v peč; ne nalagaj več
  2. uporabljati denar za povečanje premoženja: nalagati denar v vrednostne papirje; varno nalagati kapital / nalagati denar v banko, na sinovo ime // ekon. uporabljati del nanovo proizvedenih dobrin, sredstev za obnavljanje in povečevanje osnovnih sredstev in zalog: nalagati denar v industrijo, trgovino
  3. nav. ekspr. delati, da je kdo dolžen opraviti kaj: nalagati komu delo, dolžnosti; to jim nalaga veliko odgovornost / nalagati podjetjem težka bremena

 2. Najboljše bi bilo dopisati besedo “ti” ali pa “vam” ;)

  Je pa ime Triglav Skladi pravopisno napačno (germanizem). Slovensko bi se reklo Skladi Triglav.

 3. Meni deluje patetično vsa tista razštelana serija billboardov na južni vpadnici v Ljubljano.

  Nekako ne spada k najlepšem mestu na svetu.

  Tudi sicer menim, da billboardi spadajo v city, ne na travnike in kozolce.

  Podobna situacija je na Izlakah, ki ima tudi na sredi vsake zelenicesakem travniku svoj jumbo

 4. Če najprej prebereš Nalagam in potem spodaj Skladi, ne rabiš še enega bilborda zato, da ugotoviš, zakaj gre. Ali ni tako? Meni je bilo že v prvo jasno zakaj gre, pa se nimam za nekega genijalca.

 5. Nalagam z nalažem nima nobene zveze, priznam pa da si nisem prišel gor, da ima titi znak zveze z “loadanjem” iz računalniškega sveta. Js reklame jemljem na prvo žogo in kot takega so me tudi ujeli. (da sem zastopil njihovo sporočilo, ne nalagam pa pri njih).

 6. Mene je pa ob tej reklami bolj zbodla uporaba logotipov in imen znanih podjetij. Sprašujem se namreč, ali za takšno uporabo imena in logotipa potrebujejo kakšno dovoljenje vsakega podjetja in če da, ali so jih pridobili. Jaz kot hipotetičen lastnik multinacionalke Bimbo Corp. česa takega nikdar ne bi dopustil, če firmi ne bi šlo ravno za nohte in bi bila hvaležna za vsak zastonj promo. Ampak v takem primeru Bimbo Corp. najbrž ne bi bila ravno primerna za dolgoročno naložbo, kajne?

 7. Zanimivo tudi meni so se porodile podobne misli kot Bimbotu ko sem videl jumbo. So pa verjetno dobili pravice za dololočene. Povsod omenjajo Google in Apple ampak logota pa ni nikjer, no ja razen če je več varijant jumbotov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja