Ablast je zagnala svoj propagandni stroj glede jutrišnjih protestov. Aleksander Kolednik, “novinar” Planet Siol.net-a, je dobil ekskluzivno reportažo, kjer je napisal vse, kar je moral zapisati. No, na žalost je njegovo pričanje in policijsko “poročilo”, ki ga je dobil samo on, ovrgla očividka. Namreč na Planet Siol.netu je zapisano (vir):

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti v večernih urah na območju Ljubljane zasegli 15 steklenic z lahko vnetljivo tekočino in granitne kocke. V zvezi z zaseženimi predmeti policisti zbirajo obvestila in preverjajo vse okoliščine, ki so v povezavi z najdbo. PU Ljubljana je bila v zvezi z dogodkom obveščena okoli 18.20 ure s strani večih oseb.

In še tole je pomembno, kako Aleksander Kolednik vidi vso zadevo:

Kot nam je pojasnila ena od obiskovalk Metelkove, je na kraj dogodka prišlo okoli šest kriminalistov, ki so iz vrečke, ki je ležala ob enem izmed zidov na Metelkovi, zložili granitne kocke in steklenice, na katerih so bile zavezane krpe, in jih fotografirali.

Vendar izjava očividke je precej drugačna, kot je zgornji povzetek:

Na Metelkovo sem prišla malo pred 19.30. Šla sem iz smeri Celice proti Gromki. Metelkova je bila prazna, vse je bilo zaprto. Tedaj sem opazila dva avtomobila med Jallo Jallo in Grapefruitom. Eden je z žarometi svetil v smeri proti Grapefruitu. Videla sem blisk fotografske bliskavice, kar je še bolj pritegnilo mojo pozornost, tako da sem se postavila poleg smetnjaka pri Črni kuhinji in opazovala, kaj se dogaja.
Ob strani Jalle (ki gleda na Grapefruit) je stal fotograf, okoli njega približno 6 ljudi. Vsi v civilnih oblačilih. Ostali so z MAG-lighti svetili okoli. Najprej sem videla, da fotograf fotografira plakate, obesene na Jalli, potem pa sem na njegovi levi strani zagledala zeleno Mercator vrečko. Fotograf je nato začel iz vrečke jemati steklenice.

Izgledale so kot steklenice od vina. Na vratu vsake je bila zavezana krpica iz blaga. Jemal jih je iz vrečke in postavil na zidek ob Jalli eno poleg druge. Nato je ta isti fotograf od nekod potegnil manjšo vrečko in iz nje začel vleči granitne kocke ter jih zlagati v vrsto eno poleg druge pred že zložene steklenice. Vse je potem fotografiral. Jaz sem nato šla tja in vprašala, kaj se dogaja. Eden od moških je rekel, da so kriminalisti in da so sredi postopka ter da naj se odstranim. Rekla sem, da me res zanima, ampak nisem dobila odgovora in sem se umaknila.

Vse so večkrat fotografirali, predmete so prešteli. Nato so vse skupaj spravili v vrečke in se z dvema avtoma odpeljali. Ura je bila okoli 19.40.

Ah ja, sveta preproščina manipuliranja. Jutri bo Planet Siol.net zgodbo povzel Požareport, Jože Biščak bo še spisal svoj pogled na vse skupaj, mogoče pade še kakšen komentar Vinka Gorenaka, ali pa celo samega Janeza Janše. Narod je pač potrebno prestrašiti in naj stane kolikor hoče. Manipulacije pa so seveda del vsakdana.

Ampak nič ne de. Jutri bodo potekali protesti. In narod bo pokazal, da mu ni vseeno v kakšni Sloveniji živi.

In še dokazni material