Lansko leto me je Sabina Lokar, novinarka Dnevnika, kot prvega pisca povabila, da pišem podjetniški dnevnik za Dnevnik. Letos, točno eno leto kasneje, spet pišem. Malce drugače – delam nekakšen pregled kaj se je dogajalo v tem letu iz moje perspektive. In nekatere stvari so se na tem področju spremenile, nekatere pa so ostale še vedno na istem mestu. Če koga zanimajo moja pametovanja:

Podjetniški dnevnik leto kasneje
Lansko leto, natanko v istem obdobju, sem kot prvi pisec začel s pisanjem podjetniškega dnevnika za Dnevnik. Kljub iztočnici, da naj bi bil to dnevnik podjetnika, sem si jaz vse skupaj zamislil malce drugače. Najprej sem poskusil prikazati par stvari, ki so se mi zdele takrat pomembne – predvsem za boljše razumevanje in tudi za to, da se bralcem ponudijo informacije, ki jih zanimajo, oz. ki so za njih nove. In namesto dnevnika sem spisal moj pogled na določene pojme iz sveta startupa.

Razpis P2 in vsi smo mi startup
Včerajšnji zapis sem končal z ugotovitvijo, da nisi “kul”, če nisi v startupu. V današnjem zapisu bom poskušal podati razlago, zakaj je temu tako in zakaj se Oust.me ni prijavil na razpis P2, s katerim Slovenski podjetniški sklad ponuja subvencije za zagon podjetij.

Ni vse tako sivo v Sloveniji – podjetniški pospeševalnik TSstartup
Včeraj sem v zapisu omenil, medtem ko sem kritiziral razpis P2, da so se vendarle nekatere stvari v Sloveniji v zadnjem letu spremenile v precej pozitivno smer. Ena izmed njih je tudi podjetniški pospeševalnik TSstartup, ki ga je na Vojkovi cesti v Ljubljani odprlo podjetje Telekom Slovenije. Na razpis za vstop v inkubator se je prijavilo 78 ekip in med njimi je komisija izbrala 11 ekip, ki imajo štiri mesece možnost razvijanja svojega produkta znotraj pospeševalnika.

Zakaj v Sloveniji ne promoviramo znanja
Včeraj sem v zapisu obljubil, da bom pisal o startup hiši v San Franciscu, vendar bom to prestavil na jutri. Kolega, novinar Večera, Zvone Štor, je včeraj na Facebooku zapisal: Zakaj imamo Hram športnih junakov, ne pa Hrama inovatorjev? Ali pa Hrama startupov? Ali pa Hrama znanstvenikov? Vem, da bo slišati bokoletno, a od petih zmag Tine Maze jaz resnično nimam nič. Promovirajmo športnike, a še bolj promovirajmo znanje. Hawk!