Božiček in Dedek Mraz ne obstajata – jebeš novoletne darile!

Jebeš novoletne darile. Vsak dan naj bo tak dan, da se dajejo darila! Vsak dan majhna pozornost naredi več kot pa tista “kurčeva” novoletna darila, ki nihče ne ve zakaj jih potrebuje, ko jih dobi, pa vendar se mora osladno zahvaliti za njih in jih potem vrže v skrite kotičke garaža. In nakupovanje novoletnih daril vzame povsem preveč časa, ki se ga lahko uporabi tudi kako bolj pametno. Torej dejstvo – Božička in Dedka Mraza ni, darila pa se ne kupujejo sama – letos jih pač ni! In je vsa stvar precej lažja, predvsem pa bolj preprosta!

Da tega, da bodo vaše plačilne kartice veliko bolj srečne in zadovoljne, niti ne omenjam.

Včasih so mi bili ti prazniki lepi. Vse je bilo belo, okrašeno z lučkami, zunaj hladno in veliko druženja v domačem krogu. Ampak časi se spreminjajo. In tudi prazniki niso več to, kar so bili. V začetku novembra dobijo nakupovalna središča novoletno podobo – lučke, okraski, predvsem pa trume nakupovalcev, ki drvijo v trgovine, kot da ne bi bilo za vse dovolj. Darila, ki jih otroci pišejo na liste papirja niso več samo simbolična – iPad, iPhone, nova konzola, prenosni računalnik… Samo par želja, ki sem jih slišal v zadnjem času. In glede na to, da smo v recesiji in da veliko staršev ne more izpolniti svojim otrokom želja, ti prazniki izgubljajo na pomenu. Vsaj zame so ga že popolnoma izgubili. Človeku lahko podariš darilo katerikoli dan v letu. In tudi prijetno, domače vzdušje, se lahko naredi kadarkoli. Predvsem pa sočustvujem s starši, ki ne morej podariti otroku stvari, ki si jih želijo! Ampak sami smo si želeli takšen svet!

Veseli december je čas, ki se ga ljudje ponavadi veselijo. Kuhanček, dobra družba, premrzli nosovi in predvsem druženje ga zaznamuje. In potem pride januar in mrtvilo. Ko se ljudje sestavljajo skupaj in krpajo finančne luknje, ki jih je povzročil december. Je.ba.t.ga. Tudi to šteje! Ampak takle mamo. In drugo leto bo zgodba spet enaka. Jaz bom pizdil nad prazniki, življenje pa bo šlo po svoji tirnici naprej.

 1. Se strinjam bedarija je tole se mi zdi, da so nekje nevem čisto točno v Nemčiji ukilinili Božička. Bravo!

 2. V naši familiji smo se tud letos zmenil – nič daril.
  Če kdo kaj specifičnega kdaj rabi, mu že tako lahko kdaj podarimo.
  Tistih vod za po britju imam pa pomojem še od leta 2008, k jih sprot ne morem ponucat.

 3. Časi se ne spreminjajo, spreminjamo jih mi sami.
  Vssk se sam odloča, ali se bo pridružil materialistični poblaznelosti, ali ne.

  Glede daril je pa tako, če je problem parkrat na leto izbrati ali narediti človeku, ki ga obdarujemo, ustrezno darilo, koliko težje bi šele bilo obdarjevati vsak dan, kot predlagaš.

  Če želiš nekoga, ki ti nekaj pomeni, kvalitetno obdariti, se najprej vprašaj, kaj bi ga morda razveselilo ali bi mu kaj pomenilo. Vrednost darila je namrrč v pozornosti in naporu, ki ga v to vložimo.

  Človek od nekdaj pozna razlikovanje med običajnimi delovnimi dnevi, in pa prazničnim časom, ko naj bi se malo ustavil, se spočil, poveselil z bližnjimi in si privoščil več, kot si lahko sicer.

  Je pa res, da so nekateri dandanes tako naviti in vpreženi v vdakodnevno rutino, da jim to potem predstavlja problem. A pri tem ni vzrok v prazniku.

  Btw, v naslovu bi bil pravilen sklon “darila”.

Komentarji so zaprti.