Letošnji december se mi zdi precej drugačen od prejšnjih. Ok, to da ni snega, je druga zgodba. Opažam pa, da letos ni toliko pokanja petard in ostalih eksplozivnih sredstev. Oz. da sem se v decembru lahko sprehajal po ulici in me ni bilo strah, da mi bo pod noge priletel kup petard, pasjih bombic, ali pa celo ognjemet, ki bo slučajno letel v mojo smer. Dejsto je tudi, da imamo v Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki prepoveduje in dovoljuje:

  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
  • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Taisti zakon tudi predpisuje kazni –

In ki predpisuje  globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

  • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
  • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Torej, imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.?? Zakaj? Nam je res tega treba? Res ne more miniti novo leto brez vsega vonja po žveplu, brez “sesutih” nabiralnikov, košev za smeti in poškodovanih rok, avtov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!

Sam sem za spremembo zakona. Za prepoved uporabe izdelkov, ki proizvajajo samo pok tudi v prazničnih dneh in konec! Če so prazniki res namenjeni metanju denarja stran (kar pri pokanju petard in ostalih pokalic to dobesedno ljudje počnejo), potem naj vsaj država tako “spametuje” ljudi, da prenehajo s tem početjem. In če so starši tako srečni, da pokažejo svojemu otroku, kako se vrže petarda in bo taisti otrok čez par let to počel sam, potem je nekaj hudo narobe s starši! Ali je res smisel da se za novo leto in v dneh pred njim “razfuka vse, kar se razfukati da?!”

Ali je kdo od teh, ki mečejo petarde in po možnosti je sam še lastnik živali, pomislil da za živali ti zvoki niso naravni? In da se tudi marsikatera starejša oseba z grozo spominja polpretekle zgodovine, ko so sicer namesto petard nad naša mesta padale bombe in granate?? Ali ni to dovolj, da bi se človek spametoval in preskočil obred, ki je očitno prišel v našo kri in so “naselja” v prednovoletnih dneh podobna fronti, mimo katere ne moreš priti? In ne, ne pokajo samo petarde – včasih je bila najboljša stvar “topovski” udar, ki je razbil tudi marsikatero okno, če je bil postavljen dovolj blizu stavbe in verjetno je temu še vedno tako??!

Imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugih strani me je sprehod po mestu spravil v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko sem samo gledal okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Definitivno ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali pa vitalno poškoduje kakšen drug del telesa.

In nenazadnje, kot sem omenil že zgoraj. Petarde niso zastonj, razen da počijo in da se pred ostalimi v družbi narediš “frajerja”, ne prinesejo nekega učinka (lahko se samo motim) – torej predlagam vsem, ki ste letos zmetali 100 in več petard stran, da drugo leto nakažete denar dobrodelnim organizacijam, ki bodo vašega prispevka vesele in predvsem ga bodo veseli ljudje, ki potrebujejo takšno pomoč. Vi pa boste tudi preživeli brez “veličastnega” pokanja in predvsem strašenja ostalih ljudi! Torej recimo pokanju petard in ostalim pirotehničnim izdelkom NE!

One Response to Petarde in pirotehnična sredstva v tem času

  1. rcq pravi:

    se podpišem. dodal bi še, da je iluzorno pričakovati od normalno radovednega otroka, da bo vseh 500 petard zmetal na “varen” način. po 10ti petardi ga bo začelo zanimati kaj je notri, kako bi povečal učinek, kaj lahko z njo uniči in koga lahko z njimi prestraši. to bo seveda počel izven nadzora staršev in naredil vsaj manjšo pizdarijo (mogoče pa celo poškodoval sebe ali druge).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.