Zbiranje starega papirja in nova okoljska zakonodaja – javna razprava

Sam spadam v tisto generacijo, ko smo v osnovni šoli, za končni izlet vsako leto nabirali star papir in zanj potem prejeli denar. S tem je bilo staršem malce prihranjen strošek izleta, prav tako pa smo se tudi naučili, da je vredno zbirati papir in ga reciklirati. Seveda v povezavi z zbiranjem papirja obstaja cel kup zgodbic:

 • tekmovanje med sošolci, kdo bo zbral sam več papirja. Posledično so imeli starši polne roke dela, ko so morali ves zbran papir pripeljati v šolo
 • pornografske revije (Start, Vroči kaj in podobne), ki so se znašle med starim papirjem in v katere smo v nižjih razredih paralelke bulili, kot bi videli “jetija” – no, pogled na gole joške je bil točno to
 • vožnja s samokolnico od soseda do soseda, vsaj dvakrat na dan, če se je nabralo že kaj novega papirja
 • celoletno hranjenje papirja v kleti, kjer se ga je nabral cel kup – ja, takrat smo ljudje še dejansko kupovali časopise, revije in vse ostalo, kar je v tem kontekstu

In še bi lahko našteval. V bistvu je bilo celo neko obdobje proti koncu šolskega leta posvečeno temu. In z veseljem sem se spominjal tega obdobja. Kasneje, ko nisem bil več v osnovni šoli in ko so novi osnovnošolci hodili do hiše in prosili za star papir, sem jim rade volje pomagal naložiti samokolnico, s katero so potem prevažali časopis. In ja, tudi kakšen Vroč kaj je padel “slučajno” vmes, čeprav sem se zavedal, da imajo verjetno doma že internete!

Lahko tudi omenim da so bile zbiralne akcije zbiranja plastičnih zamaškov zelo uspešne in da je v nekaterih takšnih akcijah sodelovala celotna Slovenija. Ampak očitno je to napačno in preveč spominja na neke druge čase, kjer je bila v slogi moč!

Ko dobimo v Sloveniji novo ablast, ki se potrudi, da bo “zjebala vse, kar se bo zjebat dalo”. Taista ablast da v javno razpravo Uredbo o komunalnih odpadkih, kjer med drugim spreminjajo tudi dosedanje odnose – gospodarska podjetja ne bodo smela odkupovati odpadnih surovin – star papir, kovine in podobne stvari bodo morala brezplačno prevzeti javna komunalna podjetja (vir).

p.s.: v 18. členu je zapisano sledeče, da ne bo kdo rekel, da nisem dosleden

(2) Ustanova iz prejšnjega odstavka, ki v 15 dneh od prejema pobude sodelovanje v zbiralni akciji pisno potrdi, se z izvajalcem javne službe zbiranja dogovori o podrobnostih zbiralne akcije, vključno s časom trajanja akcije, namenom izobraževanja in plačilom s strani izvajalca javne službe zbiranja za prepuščene odpadke v višini tržne vrednosti odpadnega materiala, zmanjšanega za strošek njihovega zbiranja.

Ne bom šel v teorijo zarote, da bodo s tem največ profitirala komunalna podjetja, ki bodo sedaj lahko sama prodajala odpadni papir in odpadne surovine, oz. katerim sami ločujemo vse surovine, ki jih lahko kasneje zelo dobro prodajo na trgu, ampak se bom rajši zgražal nad dejstvom, da je s pomočjo zbiranja zamaškov v Sloveniji bilo narejeno že več dobrih del! In ja, ta praksa se obnese, ko država varčuje povsod.

In če bo ta uredba sprejeta, potem smo še bolj v kurcu, kot sem mislil, da smo. Ali pa so to mogoče strici iz ozadja, ki urejajo te stvari? Kdo bi vedel??!!

 1. Že sedaj gre večina surovin (železo, baker, aluminij) v tujino, saj jih lahko na vsakem odpadu v Avstriji in Italiji prodaš brez DDV-ja . Ljudje, ki zbirajo surovine so pa od nekdaj isti. Pa večina jih ima sorodnike v tujini….

 2. Zelo mimo! Razumem, da so določeni to izkoriščali, vendar bi lahko dodali vsaj izjeme. Star papir res ni bili visoko cenjen, šlo je bolj za sodelovanje. Zamaški bodo pa zdaj ostajali na plastenkah…že tako imamo doma vsaj 5 košev: za plastiko in pločevinke, za steklo, za bio odpadke, za star kruh, za papir, za mešane odpadke, za stara zdravila, …

 3. Ne bom komentiral uredbe, ker ne vem, za kaj gre.

  Ampak, časi se pač spreminjajo. V tistih časih je bilo zbiranje papirja zelo koristno dejanje,
  saj bi papir sicer romal v kontejner in na odpad.

  Dandanes ima vsak kontejner za zbiranje papirja pred hišo. Torej?

  Se bo pač potrebno izmisliti novo družbi koristno dejavnost, ne?

Komentarji so zaprti.