To, da ima Planet Siol.net svoje kolumniste je vsem jasno. Med njimi je tudi Laris Gaiser, ki je kandidiral na volitvah na listi stranke SLS, ki ima v svoji biografiji zapisano – slovenski politični analitik, ki ima izredno dober vpogled v zakulisje svetovne politike, saj je svetoval številnim tujim vladam in organizacijam. Diplomiral je na pravni fakulteti v Veroni, magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na Inštitutu za mednarodne vede (ISPI) v Milanu ter se specializiral v kriznem menedžmentu na Univerzi Združenih narodov.

Sam se ga spomnim kot sodelavca na Ultri, kar pa se mu ne zdi smiselno omeniti?! Njegovih kolumen ponavadi ne berem, ampak kolumna z naslovom Janković: lisice, globe ali … je pritegnila mojo pozornost, ker v njej operira s stvarmi, ki jih pač poznam. Bom analitičen:

  • V Benetkah (svetovno znano drago mesto) parkirni prostor – ki jih je izredno malo glede na število turistov – stane petindvajset evrov na dan.

Če bi bil pisec malce bolj specifičen in napisal v kateri garažni hiši, bi bil tudi moj odgovor lahko precej bolj konkreten, Namreč tudi v Benetkah lahko plačaš parkirišče precej dražje – Kje parkirati v Benetkah – garažne hiše in cene. Torej primerjava in operiranje s to primerjavo je povsem nesmiselno, saj – ta parkirišča niso v centru mesta (ker ne obstajajo), kar verjetno kolumnist ve in če že dela primerjavo, potem bi lahko primerjal parkiranje v Stožicah v garažni hiši (P+R 2,40 € /dan)?!?

  • Na ljubljanskem Kongresnem trgu plačamo dvajset evrov za osemurno parkiranje.

Za potrebe prikrivanja dejstev, ali pa samo zaradi teatralnosti zgodbe se priredijo tudi dejstva – na spletnem mestu Parkirišče Kongresni trg so zapisane tudi cene – do 3 ure:     1,20 € /uro, nad 3 ure:   2,40 €/uro – kar je 15,60 /8 ur (tudi na Siolu so pisali o primerjavi cen različnih parkirišč)In nočna tarifa od 24.00 do 07.00 ure: 1,80 €/noč

Ker je pisec kolumne svetovljan, verjetno ve, da se cene garažnih hiš v tujini, tudi v Italiji, kjer je preživel dlje časa, gibljejo tudi od 4 euro/uro. Da o Franciji ne govorim – če so to parkirne hiše v središču mesta, kar parkirna hiša na Kongresnem trgu je, so cene povsod zelo visoke!

  • Avto sem parkiral ob Ljubljanici, natančneje v Prulah, kjer se plačilno parkiranje začne ob sedmih zjutraj.. Da bi se odpravil v službo, sem šel iskat jeklenega konjička ob 7.15. Avta ni bilo.

Ok, tega dela pač ne razumem. Če je bilo vozilo parkirano na plačljivem parkirišču, kot zapiše avtor kolumne in je zamudil s plačilom 15 minut, potem bi dobil kazen – vsem dobro poznano obvestilo redarstva! Ampak, če mu je pajek odpeljal vozilo, potem nekaj v tej zgodi ne drži – ali je bilo vozilo napačno parkirano in je kdo od stanovalcev obvestil mestno redarstvo, ali pa si je pisec kolumne vse skupaj izmislil, da bi s tem pokazal “kako grd je Jankovič, ki mu odpelje njegovo vozilo”!

Glede na to, da je avtor točno vedel, Po dolgih službenih dnevih brez primernega spanja po svetu sem eno noč prespal v Ljubljani in si zjutraj privoščil deset minut daljši spanec, kdaj se začne plačljivo parkiranje, je njegov izgovor, ki ga kasneje uporabi povsem nesmiseln!

  • Če je Kangler odletel zaradi policijskega značaja vladanja in domnevno koruptivne mreže, se sprašujem, zakaj se protesti niso sprožili v Ljubljani. Zakaj do danes ni bilo pravega napada na župana Jankovića?

Ok, v tem grmu se torej skriva zajec. Vse jasno! Bi pa res rad videl zapisnik, kako in kje je stal Porsche (saj ga Laris še vedno vozi naokoli, kajne?) in kdo si je izmislil par stvari v tej kolumni? Ampak seveda, kolumnist mora biti teatraličen!!