To, da ima Planet Siol.net svoje kolumniste je vsem jasno. Med njimi je tudi Laris Gaiser, ki je kandidiral na volitvah na listi stranke SLS, ki ima v svoji biografiji zapisano – slovenski politični analitik, ki ima izredno dober vpogled v zakulisje svetovne politike, saj je svetoval številnim tujim vladam in organizacijam. Diplomiral je na pravni fakulteti v Veroni, magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na Inštitutu za mednarodne vede (ISPI) v Milanu ter se specializiral v kriznem menedžmentu na Univerzi Združenih narodov.

Sam se ga spomnim kot sodelavca na Ultri, kar pa se mu ne zdi smiselno omeniti?! Njegovih kolumen ponavadi ne berem, ampak kolumna z naslovom Janković: lisice, globe ali … je pritegnila mojo pozornost, ker v njej operira s stvarmi, ki jih pač poznam. Bom analitičen:

 • V Benetkah (svetovno znano drago mesto) parkirni prostor – ki jih je izredno malo glede na število turistov – stane petindvajset evrov na dan.

Če bi bil pisec malce bolj specifičen in napisal v kateri garažni hiši, bi bil tudi moj odgovor lahko precej bolj konkreten, Namreč tudi v Benetkah lahko plačaš parkirišče precej dražje – Kje parkirati v Benetkah – garažne hiše in cene. Torej primerjava in operiranje s to primerjavo je povsem nesmiselno, saj – ta parkirišča niso v centru mesta (ker ne obstajajo), kar verjetno kolumnist ve in če že dela primerjavo, potem bi lahko primerjal parkiranje v Stožicah v garažni hiši (P+R 2,40 € /dan)?!?

 • Na ljubljanskem Kongresnem trgu plačamo dvajset evrov za osemurno parkiranje.

Za potrebe prikrivanja dejstev, ali pa samo zaradi teatralnosti zgodbe se priredijo tudi dejstva – na spletnem mestu Parkirišče Kongresni trg so zapisane tudi cene – do 3 ure:     1,20 € /uro, nad 3 ure:   2,40 €/uro – kar je 15,60 /8 ur (tudi na Siolu so pisali o primerjavi cen različnih parkirišč)In nočna tarifa od 24.00 do 07.00 ure: 1,80 €/noč

Ker je pisec kolumne svetovljan, verjetno ve, da se cene garažnih hiš v tujini, tudi v Italiji, kjer je preživel dlje časa, gibljejo tudi od 4 euro/uro. Da o Franciji ne govorim – če so to parkirne hiše v središču mesta, kar parkirna hiša na Kongresnem trgu je, so cene povsod zelo visoke!

 • Avto sem parkiral ob Ljubljanici, natančneje v Prulah, kjer se plačilno parkiranje začne ob sedmih zjutraj.. Da bi se odpravil v službo, sem šel iskat jeklenega konjička ob 7.15. Avta ni bilo.

Ok, tega dela pač ne razumem. Če je bilo vozilo parkirano na plačljivem parkirišču, kot zapiše avtor kolumne in je zamudil s plačilom 15 minut, potem bi dobil kazen – vsem dobro poznano obvestilo redarstva! Ampak, če mu je pajek odpeljal vozilo, potem nekaj v tej zgodi ne drži – ali je bilo vozilo napačno parkirano in je kdo od stanovalcev obvestil mestno redarstvo, ali pa si je pisec kolumne vse skupaj izmislil, da bi s tem pokazal “kako grd je Jankovič, ki mu odpelje njegovo vozilo”!

Glede na to, da je avtor točno vedel, Po dolgih službenih dnevih brez primernega spanja po svetu sem eno noč prespal v Ljubljani in si zjutraj privoščil deset minut daljši spanec, kdaj se začne plačljivo parkiranje, je njegov izgovor, ki ga kasneje uporabi povsem nesmiseln!

 • Če je Kangler odletel zaradi policijskega značaja vladanja in domnevno koruptivne mreže, se sprašujem, zakaj se protesti niso sprožili v Ljubljani. Zakaj do danes ni bilo pravega napada na župana Jankovića?

Ok, v tem grmu se torej skriva zajec. Vse jasno! Bi pa res rad videl zapisnik, kako in kje je stal Porsche (saj ga Laris še vedno vozi naokoli, kajne?) in kdo si je izmislil par stvari v tej kolumni? Ampak seveda, kolumnist mora biti teatraličen!!

13 Responses to Neznosna lahkost neumnosti – Laris Gaiser

 1. Slovenec na Tajvanu pravi:

  Dobro napisano! Izgleda, da vsak slovencelj, ki se pripelje do Benetk, misli, da je postal svetovljan.

 2. Slaviša pravi:

  Mogoče njegove kolumne berejo samo zamišljeni ljudje, ki ob branju niti ne razmišljajo preveč.
  Včasih pač naleti na poznavalca razmer, ki mu (kot tebi) nekaj stvari pač ne ”klapa skupaj”. Takrat ima avtor težavo. Še dobro, da obstajajo ljudje, ki dejansko preberejo vsebino kolumn… Mogoče še ena od stvari ”How not to write…”

 3. primoz pravi:

  Eh, zdaj boš imel pa težave s CIO ali pa Opus dei, ne vem natančno agent česa je l.g,

 4. (jm) pravi:

  Kaj pa imaš ti z Larisom? Neka nestrpnost do njega vije iz tvojih postov (dveh) se mi zdi.

  Saj je čist fajn fant. Tono pa pol krompirja je raztalal pred volitvami in za vsaki dve kili dobil 1 glas.
  ——
  Malce bolj resno. Jeba je biti kolumnist. Sploh od tiste točke naprej, ko več nimaš kaj napisati in pišeš pod prisilo. In takrat mora dober kolumnist se znati ustaviti, ali pa njegove kolumne padejo na nivo prostega šolskega spisa. Če je avtor vsaj malce nadarjen za jezik, bosta njegova forma in lingvistični okraski tekst še vedno naredili berljivega, morda celo dopadljivega vsebine pa nobene.

  Lep primer je recimo Marko Crnković ali Vlado Miheljak. In žal jima Laris uspešno sledi.

  • had pravi:

   nic nimam proti njemu.. ampak me pa zmoti, ko se tako leporeci in opleta z besedami, ki so zlahka preverljive, pa vendar jim ni posvetil niti kancka pozornosti.. to me moti :( podcenjevanje z njegove strani..

   glede na to, da je bil sodelavec dve leti :) recimo da vem kaksen clovek je on :)

 5. (jm) pravi:

  No, kakšen pa je?

  • had pravi:

   veliko govori, se mu pozna, da je leta prezivel v italiji :) teoretik pac..

   • (jm) pravi:

    In kaj je narobe z teoretiki?
    Al smo še vedno na tistem, da je edino pravo delo tisto s kladivom (in srpom) v roki?

    • had pravi:

     se dalec od tega :)

    • (jm) pravi:

     Recimo, jaz sem bil v OŠ oznažen za praktika. Ker smo v fiziki tekmovali v parih, in je bil moj kolega teoretik. In res, jaz sem bil bolj pripraven za eksperimente (ki so bili del tekmovanja). Ampak po moje sem bil krivo obtožen, da sem bolj praktik. Ker sem ravno tako obvladal tudi teorijo :-)))

     In na faksu, ko je večina jamrala, da je faks preveč teorije in premalo prakse, sem jaz vedno trdil, da je teorije še premalo, da pa prakso naj si vsak sam najde, pa še plačan bo zato.

     Ljudje, ki z izraz “teoretik” uporabljajo kot slabšalno oznako (ne pravim, da jo tudi ti, ker boš se sedaj itak poiskušal ven izvleči, da tega nisi napisal) v bistvu ne le da ne razumejo teorije, ampak niti ne razumejo kaj teorija sploh je.

     Se absolutno strinjam z pregovorim, da bolje gram prakse kot kilogram teorije. Pa vseeno ne smemo pozabiti, da gram teorije pogosto odtehta 100 ton prakse. Recimo klasičen primer je diferencialna varovalka, ki je obvezna za kopalnice, ampak žal je velika večina inštalaterjev teoretično ne razume, in potem valjda ne dela, in ker to, da ne dela pomeni da jo ven meče, naredijo potem posebno vezavo, da jo zaobidejo. In v življensko nevarnost spravijo uporabnike.

     In v takšnih primerih se z prakso lahko naučiš, kako vse skupaj zvezati, da bo delalo, ampak če ne razumeš teorije, zakaj sploh in čemu je namenjeno, je bolje, da greš počet kaj drugega. Ker s svojim praktičnim znanjem spravljaš ljudi v življensko nevarnost.

   • bgrozni pravi:

    Roni, ne se hecat; “Laris teoretik”, dobro veš, da mu je bilo glavno opravilo; “Vozi Miško”

 6. matej pravi:

  morda je pa gospod parkiral na delu, kjer je bilo še nedolgo nazaj plačljivo parkirišče za kratkotrajno parkiranje, že kakšen mesec pa so parkirišča rezervirana za lokalne prebivalce z dovolilnicami – takšen režim je sedaj vse od karlovške in do picerije pod trto oz. še malo naprej… če je tam parkiral, potem popolnoma razumem odvoz.

 7. Janč pravi:

  Če so parkirne hiše v mestu zasedene v povprečju vsaj 3/4, potem so cene ustrezne.
  Sicer pač ne.
  Je pa nenavadno, če ima upravljalec parkirne hiše rajši napol prazno, kot da bi spustil cene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.