Da je Twitter je kul, čivkajo že vrabci. In to je tudi moj zapis o Twitterju iz leta 2008, ko nas je bilo, tviterašev, v Sloveniji še precej malo – praktično smo se vsi med seboj poznalil. Potem so v svetu začeli znani ljudje uporabljati Twitter in zgodba se je začela spreminjati. Poleg tega pa Twitter omogoča tudi API, s katerim lahko razvijalci naredijo svoje, uporabne aplikacije s katerimi prikazujejo aktivnosti, vplivnost, itd.. na Twitterju. Sedaj, po mojih predvidevanjih, naj bi bilo v Sloveniji okoli 25.000 tviterašev, aktivnih okoli 7.000?! In seveda, sedaj so na Twitterju vsi mogoči politiki in politilne stranke – kako komunicirajo oni, je vsem jasno!

Obstaja cel kup Twitter orodij za merjenje vplivnosti – če vam podatek o številu sledilcev ni dovolj, potem imate možnost analizirati svojo “moč”, oz. doseg na Twitterju. Glede na to, da ne obstaja enotno merjenje, so tudi rezultati pri različnih servisih lahko precej različni in drugačni. Vendar vseeno dobite občutek, kam sodite, oz. kako odmevni so vaši tviti v tvitosferi.

 • Peerindex je orodje, ki se od zgoraj omenjenih razlikuje po tem, da ne meri samo vpliva Twitterja, ampak tudi vseh ostalih družbenih omrežij, ki jih povežete s svojim Peerindex računom (Facebook, Linkedin, Quora,..) Pri Peerindexu je pomembno o čem pišete, saj vas posledično tudi uvrstijo v različne kategorije, v katerim ste vplivni.

 • Klout je precej podoben kot Peerindex. Vanj lahko povežete svoje različne račune (Facebook, Linkedin, Youtube, Instagram, Foursquare,..) in vam na podlagi vpliva preračuna vaš Klout.

 • Twitalyzer za Twitalyzer Impact so pomembni podatki število sledilcev, število retvitov, citatov, kolikokrat uporabnik retvita druge in tudi število in pogostost objav. Prav tako pa Twitalyzer omogoča še cel kup ostalih funkcionalnosti, ki pa so postale plačljive.

 • Tweet Grader s pomočjo svojega algoritma, ki deluje po precej podobnih principih kot prej omenjena izpiše “grade” na lestvici od 1 do 100. Zraven tega vam ponudi tudi mesto, na katerega se uvrščate med analiziranimi tviteraši.

 • Retweet Rank je sicer zelo preprosto orodje, ki pa prikazuje vplivnost vašega tvita, oz. kolikokrat so bili vaši tviti retvitani. Ne upošteva števila sledilcev in vsega ostalega, kot predhodniki, ampak se samo osredotoča na število retvitov. Prav tako vam ponudi globalno lestvico in vaše mesto na njej (Retweet rank). Tudi Comic Sans se jim lahko oprosti, kajne?!

In zakaj se uporabljaji ta orodja za merjenje vplivnosti? V prvi vrsti za to, kdo ima daljšega – domet namreč, če vas to zanima. Sicer pa takšna orodja pridejo prav marketingarjem, za načrtovanje raznih akcij, ki jih podprejo z vplivnežni iz družbenih omrežij. Vendar v Sloveniji se to še ne dogaja. Še kakšno leto, ali dve bomo počakali, potem se bo mogoče tudi to kaj spremenilo! Mogoče!

2 Responses to Kako vplivni ste na Twitterju?

 1. Tadej pravi:

  Moj zapis da je “Twitter kul” maja 2007 (pa ne da tekmujem s tabo! :D), takrat sem ga namreč (zahvala gre @ruph-u: odkril: http://tadej.sopca.com/2007/05/17/twitter-povej-kaj-trenutno-delasrazmisljas/, res pa moj blog ni tako popularen kot tvoj in je post šel mimo bolj ali manj neopažen… :(

 2. Tadej pravi:

  Aja in pa na začetku (ko je bilo tako malo slov. tviterašev) sem tvital izključno v angleščini, zato sem se stalno gibal med 60 in 90 followersi. Ko sem pa začel tudi v slovenščini (in spoznal nekaj ljudi na praksi, se medsebojno pofollowal), mi je pa hitro naraslo število sledilcev do cca. 250.

  Sam pa sem se dolgo držal pravila, da čez cifro 100 (število, ki jim jaz sledim) ne grem. Enostavno, težko potem zares slediš dogajanju (za to sem ustvarjal liste in tistim profilom nisem sledil), sem pa to pravilo pred kratkim opustil. :) Kot najbrž ti Had že veš, jaz sem satyr: https://twitter.com/satyr :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.