To, kar počne SDS, aka Janez Janša, v trenutkih, ko jih nekdo “stisne k steni”, je direkt za v učbenike. Tako dobrega komuniciranja, kot tudi spinanja informacij ne obvlada v Sloveniji nihče drug. Niti strici iz ozadja, ki naj bi bili krivi za vse kar se dogaja, ali se je dogajalo v Sloveniji v zadnjih letih. In če bi se tudi druge stranke učile iz teh primerov, bi bilo precej zanimiva situacija naslednjič in verjetno jim tudi narod ne bi več nasedel na način, kot jih nasede sedaj. Prav tako pa bi mediji začeli postavljati drugačna vprašanja, predvse pa bi se malce bolj poglobili v celotno zadevo.

In kako je šlo vse skupaj?

  • Torek

Na dan je prišla novica o tem, kaj je odkrila KPK v zvezi z njim in Zoranom Jankovičem. Zatišje, dokler se ne strnejo vrste, predvsem pa dokler se ne pridobi na svojo stran zaveznik – in Rosvita Pesek je bila zaveznica Janeza Janše že od nekdaj. Pogovor je šel v smer, ki si jo je JJ želel, predvsem pa je bil zanimiv spin o nekaterih podatkih, ki jih je on napačno sporočil komisiji (cena novega Volva..) in si s tem pripravil teren za vsa neprijetna vprašanja novinarjev – če priznaš, se ti pol oprosti. Seveda je v “intervjuju” priznal, da sta mu umrla starša, da je dobil dediščino in da je denar krožil med njim in bratom, ki pa mu seveda ni potrebno sporočati podatkov komisiji za preprečevanje korupcije. Vmes je JJ omenil še malega protestnika doma in tako “utišal” govorice, ki so se v zadnjem času pojavile v kuloarjih. Ker je odličen retorik je seveda navrgel vmes še par dejstev o članih KPK – ki so prišli na položaje zaradi preteklih zaslug v gonji proti njemu, Roku Praprotniku je očital, da se vozi z boljšim vozilom, kot se vozi on sam… Izpade kot žrtveno jagnje, ki se mu je zgodila vsa krivica tega sveta!

  • Sreda

Začne se kolumnisti in komentatorju, ki so v njemu zvestih medijih začeli z napadi proti KPK – izjava Šturma, kolumna Boštjana M. Turka, cel kup člankov na Planet Siol.net, Reporterju, Demokraciji in podpora tudi na Planet TV, kjer ugotavljajo cene nepremičnin in naredijo svoje zaključke, ki so seveda v prid JJ-ju. Ampak to so pričakovani manevri, ko je potrebno kolateralno škodo preusmeriti v druge osebe in igralce. In da ne bi izpadlo vse skupaj, kot plačane objave, se SDS posluži metode mobilizacije svoje volilne baze s prošnjo za podporo na njihovem spletnem mestu. Pisma dežujejo, vsi malikujejo lik JJ-ja in on pove, da je pripravljen na predčasne volitve. Seveda še parkrat ošvrkne KPK in iz vsega naredi konstrukt, kot je bilo za pričakovati že od prvega dne. “Dežurni” komentatorji na različnih portalih se še posebej trudijo v teh dneh in neumorno pišejo podporo vodji in kritizirajo vse, ki bi samo za trenutek pomislili drugače. Poročilo KPK se počasi izgublja v poplavi proti komentarjev. V stranki dobi podporo, kar je bilo pričakovano, ker si ne upa iti iskati podporo med narod!

  • Četrtek

Herman van Rompuy izrazi podporo Janezu Janši – mednarodna podpora šteje več, kot šteje podpora Zbora za republiko, ki pove, da je KPK kršil zakonodajo. Nadaljuje se z medijsko vojno proti KPK in čedalje več podpornikov se pojavlja v etru in v medijih. Ker je priložnost idealna, odpre JJ debato o tem ali bo koalicija nadaljevala svoje delo, ali pa bo vse skupaj potrebno spremeniti in iti na predčasne volitve. Ker se zaveda, da bi ostali koalicijski partnerji odleteli kot “gumbi”, mu je to žuganje in postavljanje drugih v kot, povsem všeč. V zgodbo se vplete še cel kup ostalih, ki poskušajo prikazati, da to, kar se dogaja JJ-ju je zgolj žrtev nekih ljudi, ki si želijo, da bi odšel iz politike. In seveda se začnejo pojavljati zgodbe o Depali vasi in primerjava z njo. Samo toliko, da ljudje ne bi pozabili, da se je njemu vedno godila krivica! Seveda se začne v vsej zgodbi omenjati še dr. Pučnik in kakšno bi bilo njegovo mnenje. Zvečer v Odmevih ga zagovarja Šturm, ki mu Rosvita Pesek pusti odprte roke, da pove par neumnosti, ki niso imele nobene veze s temo o kateri so se pogovarjali.

  • Petek

Ker škoda še vedno ni do konca sanirana in nekateri še vedno pišejo o tem, je čas za nov spin. S pomočjo Planet Siol.neta v javnost spravi zgodbo – Janša: Če imate v koaliciji Gregorja Viranta, opozicije ne potrebujete, s katero pokaže v katerem grmu sedaj tiči zajec. In seveda se vse skupaj sedaj dokončno preloži na druge – Janša do ponedeljka pričakuje opredelitev vladnih strank. In zgodba je skoraj že sanirana – namreč nihče več se ne pogovarja o samem Janezu Janši in njegovi zatajitvi, ampak zgolj in samo o tem, kaj se bo zgodilo z vlado..

In ja, mirno lahko priznam, da tako kot sanira škodo Janez Janša, jo ne sanira nihče v Sloveniji. V treh dneh je naredil toliko, kot nekaterim ni uspelo v precej daljšem obdobju, vendar je tudi res, da ima zelo dobro podporo. Ampak nič ne de – Janez Janša je očitno neodstavljiv in nenadomestljiv! Rispekt za demonstracijo spinanja zgodbe in preusmeritev pozornosti v samo treh dneh.

psi lajamo, karavana gre dalje..