Flaška – razlika med vodo iz pipe in vodo iz flaške ne obstaja!

Flaška je slovenski izdelek. Izum Maksa Vrečka, ki je “okužil” s svojim izdelkom precej Slovencev, ki verjamejo v to, da se da steklo s pomočjo orgonskih topov programirati in so za to pripravljeni plačaki 20 in več eurov. Za to, kar počnejo, imajo tudi certifikate. Najbolj pade v oči tale:

TESTIRANJA VODE IZ FLAŠKE – Pri strukturiranju vode gre za relativno majhne spremembe v vodi, ki jih uradne inštitucije zaenkrat niso sposobne izmeriti. Za delovanje Flaške so bile z metodami znanimi v alternativi izvedene naslednje meritve

Pred parimi dnevi je prišla v javnost raziskava, ki jo je opravil doc. dr. Davor Horvatić z Oddelka za fiziko na Naravoslovno-matematični fakulteti Univerze v Zagrebu in ugotovil da ne obstaja razlika med vodo iz pipe in vodo iz flaške.

O vsem skupaj so se na veliko razpisali na spletnem mestu Skeptik.si v članku Flaška na Hrvaškem brez psevdoznanstvenih trditev, kjer so med drugim tudi zapisali:

Zaradi trdtive o zmanjševanju genotoksičnosti (niti ne tako mimogrede, zdravju neoporečna voda že tako ali tako ni genotoksična) in trdote vode se je odzvala tudi sanitarna inšpekcija Ministrstva za zdravje. Sanitarna inšpekcija je ocenila, da take trdive zavajajo potrošnika in tako je na sodišču že sprožen postopek proti Flaški, za kršitelje pa je predvidenih od 50.000 do 100.000 kun (6.500 do 13.000 evrov) kazni.

Seveda so se na pisanje odzvali tudi v podjetju Flaška, kjer si zapisali – Flaška in skeptiki (odziv na članek Flaška na Hrvaškem brez psevdoznanstvenih trditev):

Več kot očitno je glavni razlog za omenjeni članek ‘trk’ dveh perspektiv – takšne, ki priznava samo materialni svet, sestavljen iz molekul in atomov, in takšne, ki sprejema tudi obstoj neotipljivih komponent našega življenja. Programiranost Flaške je njen element, ki prihaja iz sveta ‘alternativnih ved’. Razlaga takšne komponente v jeziku in po pravilih ortodoksne znanosti je težavna. In prav v prizadevanju razložiti programiranost Flaške in njeno delovanje smo po mnenju hrvaške inšpekcije nekoliko prestopili črto. To kritiko smo sprejeli in problematične trditve odpravili, ne moremo pa sprejeti očitkov, da naj bi šlo za zavajanje potrošnikov, na kar namigujejo v zgoraj omenjenem članku. Smo podjetje, ki ima visoke etične standarde vtkane v svojo bit in ne le napisane na papirju!

Torej, če verjamete v “alternativne vede”, potem tudi lahko verjamete v programiranost “flaške” in zanjo odštejete precej denarja. Če pa pomislite na to skozi prizmo, da nekdo zaradi “alternativne vede” in na račun “nepoznavanja materije” na vaš račun služi denar, pa je to nekaj povsem drugega. No, v vsakem primeru me zanima, koliko je teh Flašk pri nas v uporabi – torej koliko ljudi je verjelo v obljube, oz. v nedokazane trditve s strani samega proizvajalca.

In če sem malce skeptičen – koliko takšnih in podobnih primerov vidimo vsak dan, pa vendar se jih niti ne zavedamo, kajti jim ne posvečamo pozornosti. Ampak orgonski topovi so pa #topshit”, kajne?!

flaska

 1. Hja, jaz sem bila skeptična, pa je sin opravil preizkus: v šoli so posadili fižol, zalival je edini z vodo iz flaške, ko je ostalim fižol komaj skalil, je bil njegov že 15 cm velik…. pa meni ima voda iz flaške drugačen okus, tako da jo uporabljamo….

  1. Helena že v osnovni šoli se naučiš, da je voda stvar brez vonja, barve in OKUSA. Naučiš se pa tudi, da se okus v bistvu rodi v glasi, ko se prenese prek nevronske mreže do dela možganov odgovornega za okus….tko da :)

 2. Ko berem take zgodbe se vedno spomnim knjige Bad Science od Bena Goldacre-ja. Zelo jo priporočam v branje predvsem zaradi splošne razgledanosti, katera nikomur ne škoduje.

 3. “v šoli so posadili fižol, zalival je edini z vodo iz flaške, ko je ostalim fižol komaj skalil, je bil njegov že 15 cm velik” – torej zadeva odžeja, reši problem z lakoto v Afriki in bo inovatorju prinesla Nobelovo nagrado. Rešeno vse po spisku! Vse kar je potrebno storiti je: podpirajte mistične tehnologije iz plastike za 40 EUR/kos. Sounds like SM.

 4. Če me spomin ne vara so pred orgonskimi topovi flaško programirali s posebnim mikro vzorcem vtisnjenim v steklo.
  Pri teh nategih me zanima samo, ali proizvajalec sam verjame v te nebuloze, ali je nategavček.

  1. Mene pa zanima, če imajo za vso to jako programiranje zaposlenega vsaj kakšnega programerja :P

 5. Naj šarlatan pristane na javni preizkus.Vzorci navadne vode in vzorci njegove “programirane” vode naj se primerjajo.Naj vedo samo opazovalci, kateri so “programirani”. Nato pa naj med obojimi “neodvisni alternativni znanstveniki” odkrijejo vse programirane vode. Samo število vzorcev mora biti dovolj veliko in se bo rezultat jasno pokazal.
  Če so tako prepričani v svoj prav.naj še z denarjem garantirajo, da je vse res kar trdijo.

 6. Nekako sem se privadili flaške. Me že malo skrbi, ko poročajo, da voda iz pipe ponekod ni pitna oz. jo je potrebno prekuhavati. Naša dežela je imela včasih to prednost, da si si lahko res v miru natočil vodo iz pipe, sedaj tudi tega nimamo povsod…ali pač?

Komentarji so zaprti.